Engelliler Haftası

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul



Sakat kelimesi vücudunda hasta veya eksik bir uzuv,organ olma halini yani fizyoanatomik bir durumu ifade ederken, engelli kavramı, günlük yaşama dair temel eğitim, ulaşım, erişim vb planlamalar yapılırken herkesin göz önüne alınmaması sonucu sakatların mağdur duruma düşürülmesini ifade eder. Bir başka ifadeyle, herkesin kolayca yararlandığı Negatif haklardan toplu ulaşım, eğitim, kamu binalarından hizmetlerinden vb.yararlanamama durumunda sakatlığın değil, engellenmişliğin engelleyenin sorunsallaştırılması için engelli kavramı yaratılmıştır.

Günümüz sosyal bilimlerinde konuyla ilgili iki temel bakış açısı vardır. Bunlardan biri Medikal Model, diğeri ise Sosyal Modeldir.

Medikal Model, sakatlığı olan bireye ya da sakat kişinin yaşantısına değil, sakatlığa odaklanır. Yani sakatlığı daha en baştan sorun olarak ele alır ve sakatlığı düzeltmeye çalışır.

Sosyal Modelde ise sakatlık hali ikinci plana itilerek, çevresel, fiziksel, mekansal koşullar toplumsal tutumlarla birlikte bireyi engelli kılmaktadır denir. Yani Sosyal Model sakatlığı değil, engellenme halini sorunsallaştırır ve o hali düzeltmeye çalışır. Bir anlamıyla Sosyal Model, Medikal Model'in antitezi gibidir.

Engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 10-16 Mayıs da Türkiye Sakatlar Haftası olarak ilan edilmiştir.


Akraba evlilikleri sakatlığa neden olur. Sakınınız.

Engelliye avuç açtırmayalım.

Engelli olmak suç değildir.

Bir tedbir bin sakatlığı önler.

Her Engelli kendisine imkan verilirse topluma sağlamlar kadar yararlı olabilir.

Engelliyi eğitimsiz, işsiz, güçsüz bırakmayalım.

Engelli olmak üretime engel değildir, yeter ki fırsat verilsin.


Engelliye acımak, ona yardım etmek suç değil; ama toplumların onları bünyesinden ayırması, kenara itmesi suçtur.

Engelliyi eğitip iş sahibi yaparak onu tüketici olmaktan kurtarır, üretici yaparak mutlu ve yararlı duruma getirmeliyiz.


alıntı
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst