Engelli aracından KDV alınır mı?

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
KDV Kanunu'nda da engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının KDV'den istisna olduğu hükmü yer alıyor. Madde metninden açıkça anlaşılıyor ki; kanun koyucu (TBMM) engellilerin günlük hayatlarını kolaylaştıran ve geliştiren her türlü araç gerecin KDV ödenmeden alınmasını sağlamak istiyor. Ama ne yazık ki Maliye Bakanlığı, kendisine bu konu ile ilgili yöneltilen sorulara cevap verirken kısıtlayıcı bir yaklaşım sergiliyor. İstisna hükmünde kapsamı belirleyen ifadenin, küçük çaplı aletleri (edevat, aygıt, aparat gibi) işaret ettiğini, otomobillerin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini, bu istisna hükmünün münhasıran engellilerin eğitimlerinde, mesleklerinde ve günlük hayatlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş araç-gereçler (örneğin görme engellilerin kullandığı baston, yazı makinesi, kabartma klavye, hesap makinesi, sesli kitap, ortopedik özürlülerin kullandığı ortez-protez gibi cihazlar) için geçerli olduğunu belirtiyor.
Bana kalırsa madde metni bu tür araçların da KDV'den istisna tutulmasını sağlayacak şekilde yazılmış. Bu yüzden münhasıran engelliler tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunan binek otomobillerinin satışında KDV hesaplanmaması gerek. Maliye'nin de yaklaşımını bu şekilde değiştirmesi veya bu yönde bir düzenleme yapması lazım. Son dönemlerde engelliler lehine pozitif ayrımcı birçok düzenleme gerçekleştirildi. Özel tertibatlı otomobil alımında uygulanan ÖTV indirimi ile ilgili olarak yaşanan birtakım sıkıntılar yakın zamanda çıkarılan kanunlarla giderildi. Engellilere KDV ödemeden veya en azından önceki yıllarda olduğu gibi yüzde 1 oranında KDV ile otomobil alma imkanını tanımanın sosyal devlet ilkesinin olmazsa olmaz şartı olduğunu düşünüyorum.

Araç Alırken Dikkat

Birçok engelli arkadaş, 0 km araç alırken nelerden muaf olduğu konusunda bilgi almak için mail yollamış. Bu konuyu bir örnekle kısaca açıklayacağım. Mesela Almayı düşündüğümüz aracın Satış Fiyatı 28.500 YTL olsun. Bu aracı bir engelli kardeşimiz yaklaşık olarak 19.174 YTL ye alabiliyor. Buyrun hesap yapalım .


Çok kısa bir bilgi vereyim, Biz engelliler 0 km araç alırken Sadece %37 ÖTV ve Bandrol den muaf oluyoruz. 28.500 YTL nin %37 ÖTV sini hesaplıyoruz. Nasıl mı ? 28.500*37/100 = 10.545 YTL ÖTV tutuyor. Şimdi 28.500 YTL den ÖTV yi düşüyoruz. 28.500-10.545= 17.959 YTL. Proje ve Aparat masrafı engelinize göre değişiyor. Eğer sağ ayağınızdan engelli iseniz mu miktar yaklaşık olarak 850 YTL yi buluyor.195 YTL Trafik ve 170 YTL ye yakım diğer masrafları da dahil edersek araç size toplamda 19.174 YTL ye mal oluyor(17,959+850+195+170=19.174YTL). Not: Bazı araç firmalarında bu miktar 19.000 YTL ile 21.000 YTL arasında değişmektedir.
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Konuyu ayrıntılı bilmiyorum ama anladığım doğruysa engelli vatandaşlarımız kdv konusunda daha ayrıcalıklı olmayı talep ediyor.
Engelli arkadaşlarımızı düşünerek toplu taşımalar başta olmak üzere , kaldırımlar ,sokakların yapılandırmasına özen gösterilmesini , tekerlekli sandalye gibi yardımcı araçlarının devlet tarafından eksiksiz karşılanmasını ben de gönülden istiyorum. Fakat otomobil alırken kdv de indirimin engelli-engelsiz ayrımını pek mantıklı bulduğumu söyleyemeyeceğim.
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.686
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
Şimdi bi sorum olucak benim :acep:
Beni babam yürüyemiyor ama sorun bacaklarinda felcli gibi oldu bizimde arabaya ihtiyacımız var ama iyisinide almaya suanda gücümüz yok ablacim acaba engelli aracı alma şansımız oluyormuki :tskler:
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.394
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Şimdi bi sorum olucak benim :acep:
Beni babam yürüyemiyor ama sorun bacaklarinda felcli gibi oldu bizimde arabaya ihtiyacımız var ama iyisinide almaya suanda gücümüz yok ablacim acaba engelli aracı alma şansımız oluyormuki :tskler:

Canım bak devletin bu gibi sorulara cevaplarını bulabileceğin sitesi -->
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst