Emzirmeyi sonlandırma sürecinde pratik öneriler

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.533
Puan
113
Konum
İstanbul
Emzirmeyi sonlandırma sürecinde pratik öneriler

Memeden kesme dönemi birçok annenin duygusal karmaşa yaşadığı bir süreçtir.

Psikolog Eda Gokduman

“ Çocuğuma zarar vermeden bunu nasıl başarabilirim ?”
“ Birçok yolu denedim ama başaramıyorum?”
“ Çok sinirli oluyor , yine de memeyi istiyor, ne yapabilirim ?”

Bu endişelere sahip bir annenin ilk yapması gereken :

Emzirmeyi bırakmak için en doğru zamana karar vermektir .
Çocuğunuzu ne zaman memeden kesmeniz gerektiğine doğumundan itibaren onu tanıyan, gelişimini ve büyüme süreçlerini takip eden çocuk doktorunuz vermelidir. Bu dönemde çocuk doktorunuzla birlikte hareket etmelisiniz.

Çocuk doktorunuzun artık zamanı geldi , emzirme sonlandırma sürecine başlayabiliriz ifadesinden sonra dikkat etmeniz gerekenler nelerdir ?

1) Bu sürece öncelikle annenin duygusal olarak hazır olması gereklidir. Emzirme ; her kadının annelik süreci için farklı duygular yaşadığı bir dönemdir. Bebeğinin ona olan bağlılığından mutluluk duyar ve onu büyüttüğünü, güzel beslediğini ona hissettirir. Bebeğinden bu şekilde ayrılmaya duygusal olarak hazır olmalıdır. Eğer anne duygusal olarak hazır olmadan bu sürece başlarsa yeniden başa dönen ve bir türlü başarılamayan memeden kesme süreçleri gözlemleyebiliriz.

Bu süreçte anne duygusal olarak rahatlamak için neler yapmalıdır ?

Anne; bebeğinin artık büyüdüğünü daha iyi görecektir. Çocuğu bir birey olarak beslenmesinde anneden bağımsız olarak hareket edebilecek , kendi gelişiminin daha sağlıklı ilerlediğini anneye gösterecektir. Bunu başarabilen bir çocuğu olduğunu görmek bir anneyi daha mutlu eder.

Duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde memeden kesme sürecine başlamalısınız. Stresli olduğunuz dönemlerde daha sabırsız, sinirli ve aşırı duygusal olabilirsiniz. Yaşadığınız stres çocuğunuza yansıyabilir.

2) Çocuğunuz da emzirmeyi bırakma döneminde rahat olmalıdır. Çocuğun stresli olduğu dönemler ( diş çıkarma, bakıcı değiştirme, ev değişikliği vb ) başarıların geciktiği ve çocuğun duygusal olarak daha fazla baskı yaşadığı dönemlerdir. Bu nedenle çocuğunuzun ve sizin rahat , daha mutlu olduğu dönemleri tercih etmelisiniz.

3) Memeden kesme dönemleri her çocuk için zorlu bir süreçtir. İlk doğduğu günden itibaren size bu kadar yakın olduğu, kokunuzu hissettiği, teninizle rahatladığı bir süreci bırakmak ona üzüntü verecektir. Alıştığı bir şeyi yeniden yaşayamamak onu sinirlendirecek, huysuzlaşmasına neden olacaktır . Bu tepkisi oldukça doğaldır. Önemli olan annenin bu süreçte yaşanan stresin doğal olduğunu kabul etmesi ve bu dönemde sabırlı davranmasıdır .

4) Birden kesme yöntemleri çocuğunuzu duygusal olarak zorlayabilir. Annenin kendisini reddetmesi onu sevmediği , değer vermediği , istemediği duygusunu ortaya çıkarabilir. Bu nedenle aşamalı bırakma yöntemleri daha çok önerilmektedir.

Hürriyet
 

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Bu konuda ben hazırım ama benim tosunun halen hazır olmadığı bir gerçek.
Adım atıp bu süreci sağ salim atlatırım inşallah.
Biberon alsa geceleri sıkıntım kalmaz düşünmem ama işte biberonda sütte içmiyor en çok o düşündürüyor zaten:mendil:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst