Egzersiz Öncesi Atıştırmak

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Egzersiz Öncesi Atıştırmak

Soru: İşten sonra spor salonuna gittiğimde, saat 6 ya da 7’ye kadar eve dönemiyorum. İşe 8:15’te başlıyorum ve yemeğe 11:15’te çıkıyorum. O kadar geç saate kadar yemeden duramayacağımı söylemeye gerek yok. Saat 4 gibi spor salonuna giderken, elma ve iki “rice cake” (kekten çok kraker kıvamında olan hafif bir yiyecek) yiyordum; ama aerobik dersinden sonra kan şekerim çok düşüyor. Bir beslenme uzmanı bana süt ürünlerinden ve buğday içeren gıdalardan uzak durmamı söylemişti; bu nedenle seçenekler sınırlı. Az yağlı ne yiyebilirim? 9 kilo vermesi gereken 47 yaşında bir öğretmenim. Boyum 1,62 cm, kilomsa 67,5.

Cevap: Hayır, yiyebileceğiniz az yağlı bir şey öneremiyorum. Kan şekeriniz düşüyorsa, o zaman insülini tetiklemeyen (kan şekerinin ani iniş çıkışlarının sebebi budur) atıştırmalıklar yemeniz gerekir. Bu özelliğe sahip yiyecekler de ancak yağ (ki yağsız olarak bulmanız haliyle zordur) ve proteindir (genellikle az sayılamayacak bir miktar yağ içerir). Sanırım, sağlıklı ürünler, ya da vücut çalışanlar için ürünler satan mağazalarda bulunan saf protein tozlarından alabilirsiniz. Aksi halde işin içine yağı sokmak zorunda kalırsınız (az yağlı, genelde bol karbonhidratlı anlamına gelir ki; buradaki sorunumuzun temelinde de bu yatıyor zaten).

Beslenme açısından bilinçli ve amacına sadık pek çok insanın az yağlı yeme modasından etkilenmesi çok yazık. Önceden her üç kişiden biri kiloluyken, az yağlı yeme modasının sekizinci yılında her iki kişiden biri kilolu. O yüzden bu modanın bu kadar uzun soluklu olması beni hep şaşırtmıştır. Bu yıllar boyunca yağ tüketimi sürekli düştü.

Herkes çıldırmadan söyleyeyim, her yağı onaylamıyorum. Hidrojen, ısıtılmış, ekşimiş ve doğal olmayan tüm yağlardan uzak durmalısınız.

Açlığı öldürmek ve kan şekeri seviyesinin ani iniş çıkışlarını engellemek için yemişler ve çekirdekler (taze olanları) en iyi atıştırmalıklardır. Süt ve süt ürünlerini tüketmemeniz gerektiğine göre (aslında süte duyarlı kişilerin çoğu yoğurt ve kefir tüketebilir), geriye yumurta, et (her çeşit) ve yüzde 40’ın üzerinde karbonhidrat içermeyen atıştırmalıklar kalıyor.

Egzersizden önce ve hemen sonra böyle bir şeyler atıştırmayı (sadece atıştırma, yemeğe dönüşmesin) düşünün ve sonra vücudunuzun tepkisini gözlemleyin.

A.N. Spreen, Doktor
 

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
:eek:paylasımın icin tesekkürler emegine saglık :esse:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst