Ege sallanıyor
Ege Denizi'nde 5.1 büyüklüğünde şiddetlice deprem meydana geldi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 10.17'de, merkez üssü Ege Denizi olan 6 kilometre derinlikte 5.1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.
Saat 10.30'da ise merkez üssü Ege Denizi olan 4. 2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
ÇEVRE İLLERDE HİSSEDİLDİ
Deprem, İzmir'in yanı sıra Aydın ve çevre ilçeler ile Çanakkale ve Balıkesir'de de hissedildi.
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında saat 09.42'de de 3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. 14,4 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, vatandaşlarda kısa süreli tedirginliğe yol açtı.
ARTÇI SARSINTILAR MEYDANA GELDİ
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, 5.1'lik depremin ardından 10.30 ila 10.42 saatleri arasında 4.2, 2.6, 2.5 ve 3.7 büyüklüğünde hafif şiddetli artçı sarsıntıların kaydedildiğini bildirdi.
VATANDAŞLAR KENDİLERİNİ DIŞARI ATTI
Ege Denizi'nde sabah saatlerinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem, Çanakkale'de de hissedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, saat 10.17'de İzmir-Dikili açıklarında 6 kilometre derinlikte 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İzmir-Dikili açıklarında olmasına rağmen Çanakkale'de de yoğun şekilde hissedilen depremin ardından özellikle binaların yüksek katlarında ikamet eden vatandaşlar kendilerini dışarı attı.
Bir süre güvenlik açısından dışarıda bekleyen vatandaşlar, daha sonra ev ve iş yerlerine geri döndü.
Prof. Dr. Uluğ: İzmir'de 300 yıldır büyük deprem olmuyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Atilla Uluğ, İzmir il merkezinde 300 yıldır büyük deprem olmadığını söyledi.
Depremin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Uluğ, bu sabah saatlerinde meydana gelen iki sarsıntının da bu kapsamda normal olduğunu ifade etti. İzmir'de en son büyük depremin 10 Temmuz 1680 tarihinde olduğunu ve 25 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Uluğ, "Ayvalık, Dikili veya Sakız'daki depremler de şehri etkilemiş ama asıl depreme bence yaklaşmışız. İzmir'de bundan daha büyükleri de olacak. Geçmişte olmuş, birçok diri fay var. İzmir depreme hazır mı? Bir kere ülkemiz hazır değil. Depreme hazır olmak, ceset torbaları hazırlamak değildir, şehri hazırlamaktır." dedi.
Son dönemlerde şehir yenileme ve depremle ilgili çıkarılmak istenen kanunlarınolumlu ama uygulamada neredeyse imkansız bulduğunu vurgulayan Atilla Uluğ, "Seferihisar ve Balçova ilçelerinde binalar, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından pilot bölge olarak kontrol edilecek. Diyelim ki 100 bin tane binanın yenilenmesi lazım, bunların yasası hazır mı? Bina çürük dendi, kim yeniden yapacak? Finanmanı nasıl sağlanacak? Kamuya ait okul, hastane ve benzeri diğer kurumların durumu ise fecaat." şeklinde konuştu.
Sabah