Düz liseler 2013’te kalkıyor

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.527
Puan
113
Konum
İstanbul
Düz liseler 2013’te kalkıyor

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, yeni lise sistemine 2013-2014’te geçileceğini söyledi. Buna göre genel liseler kalkacak, anadolu lisesini kazanamayan meslek lisesine gidecek

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türk eğitim sistemini Avrupa’daki sistemle eşdeğer düzeye ulaştıracak olan adımların detaylarını anlattı. Düz lise olarak bilinen genel liselerin kaldırılacağını daha önce kamuoyuna duyuran Çubukçu, bu sisteme 2013-2014’te tamamen geçilmiş olacağını açıkladı. Anadolu liseleri sınavını kazanamayanların meslek liselerine gideceğini dile getiren Çubukçu, “Sınıflar 30 kişilik olacak. Okul ve öğretmen açığı olmayacak” dedi.

Çubukçu, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın “genel liselerin kaldırılmasına” ilişkin soru önergesini yanıtlarken, 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde genel liselerin kapatılarak anadolu ve meslek liseleri uygulamasına geçilmiş olacağını kaydetti. Yeni sistemle kalitenin artacağını belirten Çubukçu, mesleki-teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirileceğini kaydetti. Çubukçu yeni sisteme ilişkin şöyle dedi:

- Genel liseler üniversiteye öğrenci hazırlayan okullardır. Genel liseyi bitirdiği halde el berecisi de olmayan öğrenciler vasıfsız eleman olarak toplumda iş bulmakta zorluk çekmekteler. Bu nedenle 2013-1014 öğretim yılına kadar anadolu liselerine giremeyen öğrenciler eğitim-öğretimlerini genel liselerde sürdürecekler. 2013-2014 öğretim yılından sonra meslek liselerini tercih ederek bu okullarda eğitim-öğretimlerine devam edecekler. Mesleki ve teknik öğretim kurumlarına sınavsız girilecek.

- Anadolu liselerine sınavla öğrenci alındığından bu öğrenciler daha iyi eğitim-öğretim yapacaklar ve başarı seviyesi yükselecek.

- Genel liseler anadolu lisesine ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna dönüştürüleceği için fiziki mekân sıkıntısı çekilmeyecek. Bu durumda açıkta kalan öğrenci de olmayacak. Sistem bütünlüğü içinde meslek liselerinde okumak istemeyen öğrencilerin durumu tekrar değerlendirilecek ve mağdur edilmeyecek.

- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 9. sınıfları ortak olacağı için kapasite sorunu yaşanmayacak.

- Devir nedeniyle öğretmen, fiziki mekân ve personel konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak.

- Genel lise öğretmenlerinin anadolu liselerinde eğitim verilmeleri için atama yönetmeliğinde değişiklik yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmelerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik’te genel lise öğretmenlerinin belli kriterler dahilinde Anadolu liselerine atanmasında kolaylık sağlanacak.

- Sınıf mevcutları 30 öğrenciye inecek. Anadolu liselerinde kalite artacak.

- 2013-2014 yılına kadar 1953 genel lise Anadolu lisesine dönüştürülecek.

Toplam okul sayısı 8913

Resmi ve özel okullar dahil toplam ortaöğretim okul-kurum sayısı 8 bin 913. Bu rakamın 4067’si genel ortaöğretim, 4846’sı ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu. Mevcut anadolu lisesi sayısı ise 1700’ün üzerinde. Çubukçu, anadolu liselerinde 10 saat olan yabancı dil dersinin 6 saate indirildiği iddialarına tepki gösterdi. Anadolu liselerinde hazırlık sınıfında 20 saat, 9. sınıfta 6 saat ve 10-12. sınıflarda 4’er saat yabancı dil dersinin zorunlu olduğunu belirten Çubukçu şöyle devam etti: “Ders çizelgelerine göre 9. sınıfta yabancı dil dersi 4 saat azalmış fakat ikinci yabancı dil dersi 2 saat konulmuştur. 10-12’nci sınıflarda 4 veya 6 saat ders alarak 18 saate kadar seçmeli yabancı dil dersi alınabilir. Seçmeli ikinci yabancı dil dersi olarak öğrenciler 10-12’nci sınıflarda 2 veya 4 saat ders alarak 12 saate kadar ders alabilirler. Genel liselerin 9 ve 10. sınıflarında 6 saat olan yabancı dil dersi, haftada 9 saate çıkarılmıştır.”

Milliyet
 

tulp

Aktif Üye
Katılım
23 Kasım 2010
Mesajlar
100
Tepki
75
Puan
28
Konum
hollanda
insallah kisa surede sorunsuz sekilde uygulanmaya baslar

burada boyle en azindan herkez bir meslek ediniyor ve kalifiye eleman yetisiyor

unuversite mezunu issizlerinde sayisi azalir insallah
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Bence saçma olmuş. Meslek Lisesi'ne gitmek istemeyenler için bir çare bakacaklarmış.

Sen eğitim kalitesini anadolu lisesi yaparak mı arttıracaksın. Öğrenciler deneme tahtası oldu, yazık. -kizgin
 

sühoş

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
599
Tepki
775
Puan
93
Yaş
61
Konum
istanbul
Paylaşımın için teşekkürler canım. Benim kızım kız meslek lisesine gidiyo . Bölümü cilt bakımı ve lise 4. Staj için güzellik merkezi bulucam diye göbeğim çatladı. Neyse bir yer bulduk ama stajerinin fazla olduğunu para veremeyeceğini söyledi. Normalde 280 lira vermesi gerekiyo. Tamam dedik artık.Kızım temizlik işçisi gibi kullanıyolar bizi diyo. Müşteriye çay kahve .kadının köpeği var onun temizliğibaşka bir şey yok. Çok az işlemlere sokuyo.Bu çocuklar ne öğrenicekler.Meslel liselerinde bütün bölümlerin stajyerleri bu durumda.
 

sühoş

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
599
Tepki
775
Puan
93
Yaş
61
Konum
istanbul
Sayın Nimet Çubukçu'nun önce bu durumu çözmesi lazım.İşyerlerine stajyeri zorunlu kılması gerek.Yıl sonunda kızımın uygulama sınavı var. Doğru dürüst kaş almayı beceremiyo fırsat verilmiyoki. BİZE YAPTIKLARIYLA İŞTE.
 
R

Rosie

Misafir
o ne öyle ya? Öğrencilerin arasında bir fark olmalı bence.Zamanında biz de çok çalıştık anadolu lisesini kazandık çalışmayanlar kazanamadı.Şimdi az ile çok çalışanın arasında fark olmayacak.Yazık vallahi bu dönemde lise okuyanlara.deneme tahtaları gibiler.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst