maviboncuk
Daimi Üye
Türkiye'den simit tarifi, Amerika'dan pancake tarifi, Fransa'dan Croissant ve daha fazlası...
YUMURTALI LEZZETLER
Neredeyse geleneksel mutfakların hepsinde hatta yeni keşiflerde bile yumurta başköşede. Biz Amerikan mutfağının sevilen, Türk cafe'lerinde de iyi örneklerine rastladığımız “egg benect”ini hazırladık size. Benedict'in hikayesine gelince, tam bir kent efsanesi söz konusu: 19.yüzyıl sonlarında New Torklu bir işadamı bir restorana gider, sunulan yumurtayı sevmez, bu tarifi verir. Sonuç olarak hem tarif hem de adamın soyadı, önce efsaneye konu olan restoranın, sonra da her yerindeki kahvaltı seçeneklerinin arasına girer...
EGGS BENEDICT (2 kişilik)
Hazırlama süresi: Sosu oluşturma 40 dk., pişirme 40 dk.
Hollandaise sos için malzeme: 3 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı su, çeyrek bardak tereyağı, 2 çorba kaşığı limon suyu.
Diğer malzemeler: 2 adet yumurta, 2 adet İngiliz muffin ekmeği (veya kenarları kesilmiş 2 dilim hamburger ekmeği ), 2 dilim dana jambon, 3 kaşık sirke, 1 bardak su, 1 tutam tuz.
Hazırlanışı: Meşhur Hollandaise sosunu hazırlayarak başlayın:
• İçinde kaynayan su bulunan bir tencerenin içine bir başka tencere yerleştireceksiniz. Kısık ateşte altta kaynayan suyun asla üsttekine değmemesine dikkat edin.
• Üsttekine tereyağı hariç tüm sos malzemelerini koyup çırpmaya koyulun. Karışım köpükleşmeye başladığı zaman işlem tamamdır. Artık bu tencereyi tezgaha alabilir ve önceden erittiğiniz tereyağını yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. Bu ilave etme işlemi sırasında içeriği hızlı hızlı karıştırmanız lazım. Tuzunu da ekledikten sonra sosunuz hazır.
Şimdi yumurtayla buluşma zamanı:
• Tavanızı yağlayın. Suyu, sirkeyi ve tuzu ekleyip kaynatın. Ateşi kısın, yumurtaları tek tek minik bir kabın içinde kırın ve yavaşça tavadaki suya akıtın.
• Aşağı yukarı üç-dört dakika sonra yumurta beyazları katılaşmaya başlayacaktır. Bir spatulayla çıkartıp kenara koyun.
• Sırada ekmekler var: İngiliz Muffin ekmeğini bulamayabilirsiniz. O zaman önerimiz, bazı restoranlarda da sunulduğu gibi hamburger ekmek dilimleri olacaktır. Sadece kenarlarını hafifçe kesmeniz lazım.
• Ekmeklerinizin üzerine tereyağı sürün. Üstüne önceden tavada ısıttığınız dana jambon dilimlerini yuvarlak haline getirip oturtun.
• Hazır bekleyen yumurtalarınızı üstüne koyun ve ılık Hollandaise sosunu da en üste ilave edip lezzetin keyfini çıkartın.
Servis Önerisi: Rendelenmiş Frenk soğanıyla süsleyebilirsiniz. Görüntü şıklaşıyor, tat artıyor.
TÜRK KAHVALTISI
Kahvaltı kültüründe dünyanın en zengin sofrası hakikaten Türkiye'de bulunuyor. Menemen yahut sucuklu ifadesinin yer aldığı yumurtalı lezzetler, her nevi şarküteri ürünü salam ve binbir çeşit peynir Türk kahvaltısında sofrada yer alabiliyor. Bu anlamda biz en geleneksel ifadelerden "mini bir sofra" seçtik: Balın Rize'nin Anzer Yaylasından gelenini, kaymağın haliyle Afyonlu olanını tavsiye ederiz öncelikle. Çengelköy salatalıklarıyla Ezine peynirinin, Ege'nin nefis zeytinleri ye kekikli zeytinyağıyla lezzetlendirilmiş domateslerin yer aldığı kahvaltıya eşlik etmesi için, Yine Türkiye’ye özgü bir lezzetin tarifini verdik.
SİMİT (10 adet)
Hazırlama süresi: Harrnanlama-yoğurma 10 dk., dinlendirme 30 dk., örgü haline getirme 10 dk., dinlendirme 30 dk., pişirme 15 dk.
Malzeme: Yarım bardak ılık su, yarım bardak ılık süt, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı kuru maya, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 500 gr. un, 1 paket kavrulmuş susam, simidin üstüne sürmek için pekmez.
Hazırlanışı: Ilık su, süt, toz şekeri ve mayayı bir kapta 2-3 dakika harmanlayın. Tuzu, sıvıyağı ve unu ekleyip yoğurun. Elinize çok yapışıyorsa un ilave edin.
• Unlanmış temiz tezgaha alıp üstüne bir havlu kapatın ve yarım saat kabarmaya bırakın.
• Kabarmış hamuru rulo haline getirip on eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız her parçayı tekrar rulo haline getirin.
• Hamurları saç örgüsü yapıp uçlarını su yardımıyla birbirine yapıştırın. Kabarması (kendi kendine mayalanması) için tekrar dinlendirin.
• Üstlerine hafif pekmez sürün, ardından susama batırın ve önceden 250°C ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.
YUMURTALI LEZZETLER
Neredeyse geleneksel mutfakların hepsinde hatta yeni keşiflerde bile yumurta başköşede. Biz Amerikan mutfağının sevilen, Türk cafe'lerinde de iyi örneklerine rastladığımız “egg benect”ini hazırladık size. Benedict'in hikayesine gelince, tam bir kent efsanesi söz konusu: 19.yüzyıl sonlarında New Torklu bir işadamı bir restorana gider, sunulan yumurtayı sevmez, bu tarifi verir. Sonuç olarak hem tarif hem de adamın soyadı, önce efsaneye konu olan restoranın, sonra da her yerindeki kahvaltı seçeneklerinin arasına girer...
EGGS BENEDICT (2 kişilik)
Hazırlama süresi: Sosu oluşturma 40 dk., pişirme 40 dk.
Hollandaise sos için malzeme: 3 yumurta sarısı, 1 çorba kaşığı su, çeyrek bardak tereyağı, 2 çorba kaşığı limon suyu.
Diğer malzemeler: 2 adet yumurta, 2 adet İngiliz muffin ekmeği (veya kenarları kesilmiş 2 dilim hamburger ekmeği ), 2 dilim dana jambon, 3 kaşık sirke, 1 bardak su, 1 tutam tuz.
Hazırlanışı: Meşhur Hollandaise sosunu hazırlayarak başlayın:
• İçinde kaynayan su bulunan bir tencerenin içine bir başka tencere yerleştireceksiniz. Kısık ateşte altta kaynayan suyun asla üsttekine değmemesine dikkat edin.
• Üsttekine tereyağı hariç tüm sos malzemelerini koyup çırpmaya koyulun. Karışım köpükleşmeye başladığı zaman işlem tamamdır. Artık bu tencereyi tezgaha alabilir ve önceden erittiğiniz tereyağını yavaş yavaş ilave edebilirsiniz. Bu ilave etme işlemi sırasında içeriği hızlı hızlı karıştırmanız lazım. Tuzunu da ekledikten sonra sosunuz hazır.
Şimdi yumurtayla buluşma zamanı:
• Tavanızı yağlayın. Suyu, sirkeyi ve tuzu ekleyip kaynatın. Ateşi kısın, yumurtaları tek tek minik bir kabın içinde kırın ve yavaşça tavadaki suya akıtın.
• Aşağı yukarı üç-dört dakika sonra yumurta beyazları katılaşmaya başlayacaktır. Bir spatulayla çıkartıp kenara koyun.
• Sırada ekmekler var: İngiliz Muffin ekmeğini bulamayabilirsiniz. O zaman önerimiz, bazı restoranlarda da sunulduğu gibi hamburger ekmek dilimleri olacaktır. Sadece kenarlarını hafifçe kesmeniz lazım.
• Ekmeklerinizin üzerine tereyağı sürün. Üstüne önceden tavada ısıttığınız dana jambon dilimlerini yuvarlak haline getirip oturtun.
• Hazır bekleyen yumurtalarınızı üstüne koyun ve ılık Hollandaise sosunu da en üste ilave edip lezzetin keyfini çıkartın.
Servis Önerisi: Rendelenmiş Frenk soğanıyla süsleyebilirsiniz. Görüntü şıklaşıyor, tat artıyor.
TÜRK KAHVALTISI
Kahvaltı kültüründe dünyanın en zengin sofrası hakikaten Türkiye'de bulunuyor. Menemen yahut sucuklu ifadesinin yer aldığı yumurtalı lezzetler, her nevi şarküteri ürünü salam ve binbir çeşit peynir Türk kahvaltısında sofrada yer alabiliyor. Bu anlamda biz en geleneksel ifadelerden "mini bir sofra" seçtik: Balın Rize'nin Anzer Yaylasından gelenini, kaymağın haliyle Afyonlu olanını tavsiye ederiz öncelikle. Çengelköy salatalıklarıyla Ezine peynirinin, Ege'nin nefis zeytinleri ye kekikli zeytinyağıyla lezzetlendirilmiş domateslerin yer aldığı kahvaltıya eşlik etmesi için, Yine Türkiye’ye özgü bir lezzetin tarifini verdik.
SİMİT (10 adet)
Hazırlama süresi: Harrnanlama-yoğurma 10 dk., dinlendirme 30 dk., örgü haline getirme 10 dk., dinlendirme 30 dk., pişirme 15 dk.
Malzeme: Yarım bardak ılık su, yarım bardak ılık süt, 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı kuru maya, 1 çorba kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 500 gr. un, 1 paket kavrulmuş susam, simidin üstüne sürmek için pekmez.
Hazırlanışı: Ilık su, süt, toz şekeri ve mayayı bir kapta 2-3 dakika harmanlayın. Tuzu, sıvıyağı ve unu ekleyip yoğurun. Elinize çok yapışıyorsa un ilave edin.
• Unlanmış temiz tezgaha alıp üstüne bir havlu kapatın ve yarım saat kabarmaya bırakın.
• Kabarmış hamuru rulo haline getirip on eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız her parçayı tekrar rulo haline getirin.
• Hamurları saç örgüsü yapıp uçlarını su yardımıyla birbirine yapıştırın. Kabarması (kendi kendine mayalanması) için tekrar dinlendirin.
• Üstlerine hafif pekmez sürün, ardından susama batırın ve önceden 250°C ısıttığınız fırında 15 dakika pişirin.