'Doymak nedir bilmiyorum' diyenler dikkat
Doktorum'a katılan Berrin Yiğit'ten süper diyet listesi...
BAĞIRSAKTA İYİ BAKTERİ BAHÇESİ SAĞLAYAN YER ELMASI YEMEĞİ MALZEMELER:
3 adet kereviz (yapraklarıyla), 3 adet yer elması, 1 büyük boy havuç, 2 büyük boy soğan, Sarımsak 2-3 diş, ince kıyım dereotu, 2 limon,1 portakal, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Kereviz ve yer elmalarını küp küp doğrayıp limonlu suda bekletin. Soğanları küp küp doğrayıp, sarımsakla suda yumuşayana dek pişirin, sırayla sebzeleri ekleyip limon ve portakal suyunu sıkıp pişirmeye devam edin. En son ince kıyılmış dereotu ve zeytinyağını ekleyin afiyetle yiyin.
HAFİF BİR ATIŞTIRMALIK: KABAK VE PANCAR CİPSİ
Kabağı soyun tohumlarını temizleyip parmak patates şeklinde doğrayıp, az zeytinyağı ile soslayıp, önceden ısıtılmış fırında yağlı pişirme kağıdında kızartın. Hafifleyip tuzlayıp toz zerdeçalla tatlandırabilirsiniz.
BEDENİ NEFESİ TAZELEYEN MAYDANOZ MÜCVERİ
MALZEMELER:
½ kg ıspanak, 1 demet yeşil soğan, 2 demet maydanoz, 2 yumurta, 2 yumurta akı, 100 gram light beyaz peynir, 1 su bardağı light süt, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane, pul biber, çekme kara biber
HAZIRLANIŞI:
Haşlanmış suya ıspanakları 3 dakika sokup çıkarın, ince kıyın. Yumurta, süt beyaz peyniri ezip karıştırın, bulguru ve kuru naneyi katın. Tüm karışımı ıspanak, ince kıyım yeşil soğan ve iri kıyım maydanozla harmanlayıp 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlanmış pyrex kapta fırında pişirin. Kara biber pul biber serpip afiyetle tüketin.
KEMİK SAĞLIĞINIZ İÇİN YOĞURTLU ROKA SALATASI
MALZEMELER:
¼ demet roka, ¼ demet dereotu, 1 kase light yoğurt, 1-2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Roka ve dereotları rondoda kıyılır (çok ince olmasınlar ama) .Ezilmiş sarımsağı yoğurt ile karıştırıp,yeşilliklerle harmanlanır.Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve pulbiber dökülür servis edilir.
“HAYATTA KEREVİZ YİYEMEM” DİYENLERE DİYET ÇERKEZ TAVUĞU MALZEMELER:
2 adet kereviz ,1 limon ,200 gram light yoğurt ,1 yemek kaşığı zeytinyağı,1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz ,2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu ve nane
HAZIRLANIŞI:
Kerevizi soyup rendeleyin, suyunu süzdürerek limon suyu sıkılmış 1 kase suya atın beklerken dereotu ve naneyi kıyıp sarımsaklı veya sade yoğurt sosu hazırlayın. Kerevizleri yine suyunu süzerek alın cevizle karıştırıp yoğurt sosla boca edin. Üzerine biraz dereotu serpip servis edin. Ana yemek olarak dahi yenebilecek bu yemek kış ayların için harika bir kurtarıcı.
YEŞİL ELMALI KEREVİZ
MALZEMELER:
1 adet yeşil elma, 2 adet kereviz, 3 yemek kaşığı light yoğurt, 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
HAZIRLANIŞI:
Yeşil elma ve kerevizin kabuklarını soyup irice rendeleyin, harmanlayıp light yoğurtla karıştırın.
“DOYMAK NEDİR BİLMİYORUM” DİYORSANIZ NOHUTLU PIRASA
MALZEMELER:
1 kg pırasa, 1,5 su bardağı haşlanmış nohut, 10 adet arpacık soğan, 2 adet çarliston biber, 2 büyük boy domates, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı yağ, 2 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI:
Domatesi rendeleyip, küp doğranmış soğan, ince kıyılmış biber, salça ve sarımsakla pişirin. Pırasaları orta kalınlıkta doğrayın harca katın.Pişmeye yakın nohutu ekleyin afiyet olsun.
NOT: Aynı yemek bamya, ıspanak ile de çok leziz olur.
BAĞIŞIKLIK ARTTIRAN KARNABAHAR ÇORBASI
MALZEMELER:
1 orta boy karnabahar, light süt, Bol dereotu
HAZIRLANIŞI:
Karnıbaharı çiçeklerinden ayırıp üzerine örtecek kadar su ve yarım demet dereotu ile haşlayın, blender edin. Üzerine alabildiği kadar light süt ekleyip servise hazır edin. Dilerseniz karabiber tuz serpin.
PATATES PÜRESİNE ALTERNATİF BEYAZ PÜRE
Karnabaharı haşlayıp püre edin, 1 tatlı kaşığı tereyağ, limon ve deni tuzuyla harmanlayın.
İLK YARDIM SUYU:
3 kereviz sapı, 1 armut, 2 cm taze zencefili katı meyve sıkacağından geçirip afiyetle için.
KIŞ İÇİN DETOKS ÇORBASI:
MALZEMELER:
¼ beyaz lahana, 1 kereviz (sapı ve yaprakları ile),1 adet pırasa,1 adet havuç ,1 kase küp küp doğranmış piliç göğsü, 2 yemek kaşığı bulgur 2 diş sarımsak. Limon ve pul biber, 1 tepeleme tatlı kaşığı zerdeçal.
HAZIRLANIŞI:
Tüm malzemeleri ince ince doğrayıp düdüklü tencerede 20 dakika kadar pişirin. Bol limon sıkıp, kara biberle afiyetle yiyin.
BİR KASE ŞİFA: RENGİ GİBİ KENDİSİ DE ALTIN DEĞERİNDE BALKABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER:
Yarım kilo balkabağı, 1 patates, 1 havuç 2 bardak light süt, 2 bardak su ,2 soğan, 3 karanfil, tuz, biber.
HAZIRLANIŞI:
Balkabağı, havuç, soğan ve patatesi dilimleyin üzerine süt ve su ilave edin. Tuz, biber serpin, soğana karanfiller saplayıp pişirin. Kabaklar iyice yumuşayana kadar en az 40 dakika kaynatın. Ateşi kapatın karanfilli soğan topunu çıkarıp blender edin. İnce kıyım dereotunu servis edin.
Kanald
Doktorum'a katılan Berrin Yiğit'ten süper diyet listesi...
BAĞIRSAKTA İYİ BAKTERİ BAHÇESİ SAĞLAYAN YER ELMASI YEMEĞİ MALZEMELER:
3 adet kereviz (yapraklarıyla), 3 adet yer elması, 1 büyük boy havuç, 2 büyük boy soğan, Sarımsak 2-3 diş, ince kıyım dereotu, 2 limon,1 portakal, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI: Kereviz ve yer elmalarını küp küp doğrayıp limonlu suda bekletin. Soğanları küp küp doğrayıp, sarımsakla suda yumuşayana dek pişirin, sırayla sebzeleri ekleyip limon ve portakal suyunu sıkıp pişirmeye devam edin. En son ince kıyılmış dereotu ve zeytinyağını ekleyin afiyetle yiyin.
HAFİF BİR ATIŞTIRMALIK: KABAK VE PANCAR CİPSİ
Kabağı soyun tohumlarını temizleyip parmak patates şeklinde doğrayıp, az zeytinyağı ile soslayıp, önceden ısıtılmış fırında yağlı pişirme kağıdında kızartın. Hafifleyip tuzlayıp toz zerdeçalla tatlandırabilirsiniz.
BEDENİ NEFESİ TAZELEYEN MAYDANOZ MÜCVERİ
MALZEMELER:
½ kg ıspanak, 1 demet yeşil soğan, 2 demet maydanoz, 2 yumurta, 2 yumurta akı, 100 gram light beyaz peynir, 1 su bardağı light süt, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı kuru nane, pul biber, çekme kara biber
HAZIRLANIŞI:
Haşlanmış suya ıspanakları 3 dakika sokup çıkarın, ince kıyın. Yumurta, süt beyaz peyniri ezip karıştırın, bulguru ve kuru naneyi katın. Tüm karışımı ıspanak, ince kıyım yeşil soğan ve iri kıyım maydanozla harmanlayıp 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlanmış pyrex kapta fırında pişirin. Kara biber pul biber serpip afiyetle tüketin.
KEMİK SAĞLIĞINIZ İÇİN YOĞURTLU ROKA SALATASI
MALZEMELER:
¼ demet roka, ¼ demet dereotu, 1 kase light yoğurt, 1-2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, pulbiber
HAZIRLANIŞI:
Roka ve dereotları rondoda kıyılır (çok ince olmasınlar ama) .Ezilmiş sarımsağı yoğurt ile karıştırıp,yeşilliklerle harmanlanır.Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve pulbiber dökülür servis edilir.
“HAYATTA KEREVİZ YİYEMEM” DİYENLERE DİYET ÇERKEZ TAVUĞU MALZEMELER:
2 adet kereviz ,1 limon ,200 gram light yoğurt ,1 yemek kaşığı zeytinyağı,1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz ,2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu ve nane
HAZIRLANIŞI:
Kerevizi soyup rendeleyin, suyunu süzdürerek limon suyu sıkılmış 1 kase suya atın beklerken dereotu ve naneyi kıyıp sarımsaklı veya sade yoğurt sosu hazırlayın. Kerevizleri yine suyunu süzerek alın cevizle karıştırıp yoğurt sosla boca edin. Üzerine biraz dereotu serpip servis edin. Ana yemek olarak dahi yenebilecek bu yemek kış ayların için harika bir kurtarıcı.
YEŞİL ELMALI KEREVİZ
MALZEMELER:
1 adet yeşil elma, 2 adet kereviz, 3 yemek kaşığı light yoğurt, 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
HAZIRLANIŞI:
Yeşil elma ve kerevizin kabuklarını soyup irice rendeleyin, harmanlayıp light yoğurtla karıştırın.
“DOYMAK NEDİR BİLMİYORUM” DİYORSANIZ NOHUTLU PIRASA
MALZEMELER:
1 kg pırasa, 1,5 su bardağı haşlanmış nohut, 10 adet arpacık soğan, 2 adet çarliston biber, 2 büyük boy domates, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı yağ, 2 diş sarımsak
HAZIRLANIŞI:
Domatesi rendeleyip, küp doğranmış soğan, ince kıyılmış biber, salça ve sarımsakla pişirin. Pırasaları orta kalınlıkta doğrayın harca katın.Pişmeye yakın nohutu ekleyin afiyet olsun.
NOT: Aynı yemek bamya, ıspanak ile de çok leziz olur.
BAĞIŞIKLIK ARTTIRAN KARNABAHAR ÇORBASI
MALZEMELER:
1 orta boy karnabahar, light süt, Bol dereotu
HAZIRLANIŞI:
Karnıbaharı çiçeklerinden ayırıp üzerine örtecek kadar su ve yarım demet dereotu ile haşlayın, blender edin. Üzerine alabildiği kadar light süt ekleyip servise hazır edin. Dilerseniz karabiber tuz serpin.
PATATES PÜRESİNE ALTERNATİF BEYAZ PÜRE
Karnabaharı haşlayıp püre edin, 1 tatlı kaşığı tereyağ, limon ve deni tuzuyla harmanlayın.
İLK YARDIM SUYU:
3 kereviz sapı, 1 armut, 2 cm taze zencefili katı meyve sıkacağından geçirip afiyetle için.
KIŞ İÇİN DETOKS ÇORBASI:
MALZEMELER:
¼ beyaz lahana, 1 kereviz (sapı ve yaprakları ile),1 adet pırasa,1 adet havuç ,1 kase küp küp doğranmış piliç göğsü, 2 yemek kaşığı bulgur 2 diş sarımsak. Limon ve pul biber, 1 tepeleme tatlı kaşığı zerdeçal.
HAZIRLANIŞI:
Tüm malzemeleri ince ince doğrayıp düdüklü tencerede 20 dakika kadar pişirin. Bol limon sıkıp, kara biberle afiyetle yiyin.
BİR KASE ŞİFA: RENGİ GİBİ KENDİSİ DE ALTIN DEĞERİNDE BALKABAĞI ÇORBASI
MALZEMELER:
Yarım kilo balkabağı, 1 patates, 1 havuç 2 bardak light süt, 2 bardak su ,2 soğan, 3 karanfil, tuz, biber.
HAZIRLANIŞI:
Balkabağı, havuç, soğan ve patatesi dilimleyin üzerine süt ve su ilave edin. Tuz, biber serpin, soğana karanfiller saplayıp pişirin. Kabaklar iyice yumuşayana kadar en az 40 dakika kaynatın. Ateşi kapatın karanfilli soğan topunu çıkarıp blender edin. İnce kıyım dereotunu servis edin.
Kanald