Dövmeli alaca çorba:(Resimli)

E

esmanur

Misafir
dovmeli-alaca-corba_0adac20f.jpg

1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)

Yarım su bardağı nohut

Yarım su bardağı yeşil mercimek

2 soğan

30 gr tereyağı

1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber

2 çorba kaşığı tarhun

2 dolmalık kuru biber

Tuz
dövme ve nohudu bir gece önceden ıslatın. Bir tencereye alıp bol suyla haşlayın. Nohutlar yumuşayınca mercimeği ekleyin. Hepsini birlikte iyice pişirin.

Soğanları ve biberleri temizleyip halka şeklinde doğrayın. Pişen bakliyatlara ekleyin. Kırmızıbiber ve tuzu ilave edin.

Tereyağı, tarhun ve kırmızıbiberi bir tavaya alın. 1 dakika pişirip çorbaya ilave edin. Sıcak servis yapın.
 
OP
E

esmanur

Misafir
tarhunun anlamı bu canım Diğer İsimleri : Artemisia dracunculus, Tarragon, Estragon.

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır.60-120 cm. boylanabilen, keskin ama hoş kokulu, dayanıklı çokyıllık çalımsı bitkidir. Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir. Yaprakları ince, uzun ve parlak yeşil renklidir. Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar. Çiçekleri küre biçimli, küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur. İki önemli türünden Fransız tarhunu (A. dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A. dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır. Körpe ya da kurutulmuş yaprakları pek etkili çeşnisi nedeniyle, Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak bolca kullanılmaktadır.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya’dır. Günümüzde Avrupa’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.

Toplanması - Saklanması : Temmuzdan Ekime kadar tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır.

Bilinen Bileşimi : Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir.

Faydaları :

Güçlendirici tonik etkisi vardır.

Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.

Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.

Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.

İdrar söktürücüdür.

Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanır.Hazırlanan çay süzülerek içilir.
 

Kardelen27

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
4.159
Tepki
3.758
Puan
113
Konum
istanbul
ellerine emeğine sağlık esmanurcum
çok severim bu yemeği kışın iyi olur:)
ama tarhunu istanbulda bulamadım
 
OP
E

esmanur

Misafir
ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
tarhunun anlamı bu canım Diğer İsimleri : Artemisia dracunculus, Tarragon, Estragon.

Botanik Bilgi : Bileşikgiller familyasındandır.60-120 cm. boylanabilen, keskin ama hoş kokulu, dayanıklı çokyıllık çalımsı bitkidir. Yuvarlak kesitli ve dallara ayrılan yapılı gövdesi açık yeşil renklidir; oysa bitkinin tabanına doğru gövde kahverengileşir. Yaprakları ince, uzun ve parlak yeşil renklidir. Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar. Çiçekleri küre biçimli, küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur. İki önemli türünden Fransız tarhunu (A. dracunculus) ilkbaharda yapraklari bölünerek, Rus tarhunu (A. dracunculoides) ise tohumları ekilerek çoğaltılır. Körpe ya da kurutulmuş yaprakları pek etkili çeşnisi nedeniyle, Fransızlarınki gibi dünyanın en seçkin mutfaklarında baharat olarak bolca kullanılmaktadır.

Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya’dır. Günümüzde Avrupa’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.

Toplanması - Saklanması : Temmuzdan Ekime kadar tarhun kesilerek demet yapılır, havadar, güneşli, gölgelik yerlerde kurutulur ve kaldırılır.

Bilinen Bileşimi : Tarhunun yapraklı dalları iyot, mineral tuzlar, A ve C vitamini yönünden zengindir.

Faydaları :

Güçlendirici tonik etkisi vardır.

Sindirim salgılarını artırarak sindirimi kolaylaştırır.

Zararsız ve etkili bir iştah açıcıdır.

Mide ve bağırsak gazlarını söktürücüdür.

İdrar söktürücüdür.

Kullanım Şekli : 1-2 tatlı kaşığı kuru yaprak üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanır.Hazırlanan çay süzülerek içilir.

Teşekkür ederim
 
OP
E

esmanur

Misafir
bişi değil canım bu konuda bilgilendirebildiysem ne mutlu bana sizi
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst