Dondurmanızı evde kendiniz yapın (6 Tarif)

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.297
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
686334370059.jpg


Dondurmanızı evde kendiniz yapın

Dondurma; herkesin severek tükettiği bir lezzet. Kalori değerinin düşük olması nedeniyle diyetisyenler tarafından da öneriliyor. Yeni Aktüel dergisi ev yapımı dondurmaları inceledi ve birbirinden leziz tarifler verdi

Dondurmanın ana malzemesi süt ve şeker. Bu malzemelere, vanilya, sahlep, meyve, kuru yemiş, bal, kakao ve çikolatanın da katılımıyla, birbirinden farklı lezzetler ortaya çıkıyor. Kalori değerinin birçok tatlıya oranla daha düşük olması dondurmayı dengeli beslenmede avantajlı konuma getiriyor. Tüm hazır gıdalar gibi hazır dondurmalar da her zaman sağlıklı ve güvenli değil. Elbette piyasada kalitesi tartışılmaz markalar da mevcut. Ancak isterseniz evde dondurma yapmanız mümkün. Yeni Aktüel dergisi; evde dondurma yapmanın püf noktalarını araştırdı. Üstelik leziz ve pratik dondurma tariflerine de yer verdi.


KAVUNLU DONDURMA
(10 kişilik) 2 kilogram kavun, 270 gram toz şeker
* Kavunu soyup çekirdeklerini çıkarın. Kesip blendere koyun. Üzerine toz şeker ekleyin. Eriyene kadar blender'dan geçirin. Elde ettiğiniz karışımı çelik bir kaba boşaltın ve streç film ile kapatın. Bu kabı derin dondurucuya yerleştirip 15 dakikada bir çıkarın ve en az iki dakika çırpma teli ile karıştırın. Bu işlemi en az dört kez tekrarlayın. Dondurucuda 8-12 saat dinlenmeye bırakın.


ÇİKOLATALI DONDURMA
(6-8 kişilik) 2 litre süt, 400 gram tozşeker, 15 gram sahlep, yarım kilogram damla çikolata, yarım su bardağı çikolata kreması
* Tozşeker ve sahlebi karıştırıp kenara alın. Sütü çelik bir tencereye alıp ağır ateşte yanan ocağa oturtun. Sahlepli karışımı sürekli karıştırarak ve azar azar ekleyerek süte yedirin. Boza kıvamına gelince damla çikolatadan yarım çay bardağını kenara ayırıp kalanı karışıma ekleyin. Üzerine çikolata kremasını ilave edin. 10 dakika pişirip ocaktan alın. Oda sıcaklığında her 10 dakikada bir tahta kaşıkla yukarıdan aşağıya doğru kaldırıp havalandırarak soğutun. Uygun bir çelik kaba alın. Üzerini streçleyip derin dondurucuya koyun.


ÇİLEKLİ DONDURMA
(4 kişilik) 1 kilogram çilek, 200 gram toz şeker
* Ayıklayıp yıkadığınız çilekleri 15 dakika suda bekletin. Süzülmüş çilekleri ve şekeri blendera koyup önce yavaş, sonra hızlıca şeker eriyene kadar çekin. Elde ettiğiniz karışımı çelik bir kaba aktararak üzerini streç filmle kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin. 20 dakikada bir çıkarıp tahta kaşıkla 2-3 dakika karıştırın. Bu işlemi 8-10 kez tekrarladıktan sonra üzerini düzeltip bir gün beklettikten sonra servis yapın.


KAYMAKLI DONDURMA
(14 kişilik) 4 litre süt, 600 gram tozşeker, 30 gram sahlep
* Toz şeker ve sahlebi karıştırın. Sütü çelik bir tencereye alıp ağır ateşe oturtun. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak sahlepli karışımı azar azar süte yedirin. Karışım boza kıvamına gelince, ocaktan alın. Oda sıcaklığında her 10 dakikada bir havalandırarak soğutun. Sonra çelik bir kaba aktarıp streç filmle kaplayın ve derin dondurucuya yerleştirin. 3 saat boyunca 20 dakikada bir çıkarıp 2-3 dakika süreyle karıştırın. En sonunda çırpma teli ile çırpıp üzerini düzeltin.


KAYISILI DONDURMA
(20 kişilik) 5 kilogram kayısı, 1 kilogram toz şeker
* Yıkanıp çekirdekleri çıkarılmış kayısıların üzerine toz şekeri ekleyip çelik bir kap içerisinde 1 saat bekletin. Sonra ezerek tel süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz karışımı çelik bir kaba aktarıp üzerine streç film geçirdikten sonra derin dondurucuya yerleştirin. Sonrasında 6 saat boyunca her saat başı çıkarıp tahta kaşıkla 2 - 3 dakika karıştırın. Son karıştırmanın ardından üzerini düzleyerek 2 gün dinlendirin.


MUZLU DONDURMA
(10 kişilik) 2 kilogram muz, 100 gram toz şeker, yarım su bardağı su
* Toz şekeri suda eritin. Soyulmuş muz ve şekerli suyu blendera alıp önce yavaş sonra hızlı bir şekilde çekin. Çelik bir kaba alıp üzerini streç filmle kapattıktan sonra derin dondurucuya yerleştirin. 4 saat süreyle, her 30 dakikada bir tahta kaşıkla 2-3 dakika karıştırın. Sürenin sonunda çırpma teli ile 1-2 dakika çırpıp üzerini düzleyerek yeniden derin dondurucuya kaldırın. 1 gün beklettikten sonra servis yapın.


PÜF NOKTASI!
* Meyveli dondurma hazırlarken doğru aromayı yakalamak için; meyveleri kaynatmak yerine çiğ kullanmak gerekli.
* Lezzetli bir dondurma için kaliteli sahlep ve tam yağlı süt kullanmak şart.
* Dondurma harcının kıvamında olması için şeker miktarını doğru ayarlamak gerekli.
* Dondurmanızı servis etmeden 10 dakika önce buzdolabından çıkarıp erimesine izin verin.
* Dondurma kaşığını her kullanımdan önce soğuk suya batırıp çıkarırsanız dondurmanın kaşığa yapışmasını önlemiş olursunuz.

Sabah
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst