Doğurganlığı Neler Etkiliyor?

Simge_01

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2014
Mesajlar
427
Tepki
418
Puan
63
Yaş
33
Konum
İstanbul

TCfhuvB.jpg


Bebek sahibi olabilmek hemen hemen herkesin hayalidir. Fakat modern yaşamla birlikte hayatımız daha da kolaylaşırken sanki sağlığımız bundan olumsuz etkileniyor gibi. İşte bebek sahibi olmak isteyen ailelerin doğurganlıkla ilgili bilmesi gerekenler…

Yumurta Sayısı: Her kadın doğuştan sahiptir yumurtalara. Yumurta sayısının doğurganlık süresini belirlediğini söylüyor doktorlar. Kadınlar yumurtalıklarında yaklaşık iki milyon yumurta ile doğar. Üreme döneminde yumurtlanan her bir yumurta içinse yaklaşık bin yumurtada programlanmış hücre ölümü gerçekleşir. Sigara içmek ve belirli kemoterapi türleri yumurta hücrelerinin ölümünü hızlandırıyor. Bu da kadınların erken menopoza girmelerine sebep oluyor.

Düzenli Adet: Adet dönemi, çoğu kadın için 24 ile 35 gün arasında döner. Bu genellikle düzenli, öngörülebilir yumurtanın çatlama döneminin göstergesidir. Düzenli olarak yumurtlayamayan kadının adet dönemi de düzensiz olur. Hiç yumurtlayamayan kadınların yumurtalıklarında ise küçüklü büyüklü kistler oluşur. Buna tıp dilinde Polikistik Over Sendromu (PCOS) denir.

Bazal Vücut Isısı: Bazal vücut ısısı çok eski bir yöntemle ölçülebilir. Bu da; yumurtanın çatlama döneminde (ovülasyon), her Sabah yataktan çıkmadan önce ağız yoluyla vücut sıcaklığınızı ölçmektir. Bu yöntem, bazal vücut ısısında bir artışın olup olmadığına bakılarak progestron üretildiğini anlamak için kullanılır. Çünkü vücut sıcaklığı ovülasyon meydana geldikten sonra yükselir. Bu durum da hamile kalmak için en doğru ilişki zamanının ayarlanmasını zorlaştırır.

Bunun için kullanılabilecek daha iyi bir yöntem var: idrarla yapılan ovülasyon testi. Bu kitler, luteinizing hormonu (LH) adı verilen ve ovülasyonu başlatan hormonu test etmeye yarar.

Fallop tüplerinin tıkalı olması: Kısırlık durumunun yaklaşık %10'u bu sebebe bağlıdır. Tüplerle ilgili hastalığın başlıca nedenlerinden biri de daha önce cinsel yolla bulaşan bir hastalık sonucunda oluşmuş enfeksiyonlardır. Bu nedenle 6 ay veya daha uzun denendiği halde hamile kalınamıyorsa bir uzmana görünmekte fayda var.

Stres: Stres hayatımızda birçok şeyi etkilediği gibi hamile kalmayı da olumsuz etkiliyor.

Sperm Sayısı: Sperm sayısı da doğurganlığı etkileyen faktörlerden.

Zararlı Diyetler: Yanlış ve zararlı diyetler doğurganlığı azaltırken zeytinyağı, balık ve baklagillerden oluşan bir Akdeniz diyetinizin doğurganlığı artırmakta yardımcı olduğu söylenir uzmanlar tarafından. Yüksek kolesterol de doğurganlığı etkileyen hastalıklardandır.

Yaş Faktörü: Örnekleri az olsa da var ama yaş ilerledikçe doğurganlık azalır. Ayrıca vücuda yeterinde alınmayan D vitaminin de doğurganlığı azaltan sebeplerden biri olduğu saptanmış.

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst