Doğum Kesisi Yapısal ve Estetik Bozuklukları Engeller

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Normal doğum yapan bazı anne adaylarından, doğum sırasında yapılan doğum kesisiyle ilgili bilgiler alsanız da, çoğunun abartı olacağını aklınızın bir kenarında tutun. Çünkü doğum kesisi, sezaryene benzemez. Temel amaç, bebeği doğum sırasındaki sıkıntıdan kurtarmaktır! Peki nasıl? İşte bu sorunun yanıtı:

Doğal süreciyle gerçekleştiğinden, anne adayının bilinci yerindedir, sancılar oluşur ve bebeğini doğurmak için kendine büyük iş düşer. Ancak bazen bu çabalar yetersiz kalır. Örneğin bebeğin başı büyükse... Ya da doğum, bebeğin sıkıntıda olduğu durumlarda en hızlısından gerçekleştirilmelidir. Bu durumda doğumu kolaylaştırmak amacıyla epizyotomi denilen cerrahi kesi atılır. Buna doğum kesisi de denir.

Epizyotomi, sezaryende yapılan kesiden farklı olarak, perineyi korumak ve annedeki bazı estetik ve yapısal bozuklukları önlemeye yöneliktir. Bu yüzden işlemin, “sezaryenden ne farkı var?” diye düşünmeyin. Doğum kesisi, bebeğin başı çıkarken, perine bölgesinin yırtılmasını önlemek amacıyla yapılır. Bir başka amacı da, perine tabanı kaslarının aşırı bir şekilde gerilmesinin önüne geçerek, estetik ve yapısal bozuklukların oluşmasını önlemektir. Bu bozukluklar, mesane, kalınbağırsak, rahim sarkması ve bu durumlara bağlı oluşabilecek idrar yolu bağırsak sorunları olarak nitelendirilebilir.


Hangi durumlarda uygulanır?
Doğum kesisi, bazı durumlarda mutlaka uygulanmalıdır. Bu işlem, estetik bozuklukların oluşumunu önlemede önemli rol oynadığı kadar, bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi için de gereklidir.
• Anne adaylarının perinesi darsa veya doğum sırasında perine kasları aşırı gerilirse,
• Bebeğin başı perineden çıkarken zorlanacak kadar büyükse,
• Prematüre doğumlarda perinenin bebeğin hassas olan başına baskı yapmaması için,
• Bebeğin sıkıntıda olduğu durumlarda doğumun hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için
doğum kesisi yapılmalıdır.

Nasıl Uygulanır?
Doğum sırasında ıkınmalar bebeği ittikçe perine bölgesi gerilir. Bebeğin başı, perineyi iyice zorladığında doğum kesisi için hazırlıklar başlar. Öncelikle kesilecek bölge, anestezik ilaçla uyuşturulur. Bebeğin başının çıkmasına yakın, epizyotomi makasıyla, vajina girişinin alt ucundan başlayarak aşağı doğru inen bir kesi uygulanır. Bu kesi, 45 derece açıyla yana uzanabilir, ya da direkt olarak orta hattan aşağı doğru iner.

Perinenin cilt ve cilt altı dokusunun kesildiği işlemde kesinin uzunluğu, her anne adayına göre değişir. Çünkü her anne adayının perinesinin yapısal özellikleri, perine kaslarının durumu ve bebeğin çıkan kısmının yapısal özellikleri farklıdır.

İşlem bitirildikten sonra bebek, perineye zarar vermeyecek şekilde dikkatli hareketlerle çıkartılır. Ardından plasenta da çıkar ve perinedeki bu kesi, gerekirse uyuşturularak usulüne uygun olarak dikilir.

Doğumdan sonra ameliyat yerinin iyileşmesi için zamana ihtiyacınız olacaktır. Lohusalık döneminde doğum kesisinin iyileşmesi için doktorun önerdiği bakımın yapılması gerekir. epizyotomi yarası bir haftada herhangi bir enfeksiyon olmadığı taktirde tamamen iyileşir. Doğumdan sonra normal yaşantıya dönüş 4- 6 hafta sürebilir.

Yine de doğum kesisinin çizgi şeklinde izi kalacaktır. Bu izin derinliği, kişinin bünyesine ve doğum kesisi yapılırken kullanılan teknik ve dikiş ipliklerinin kalitesine göre değişiklik gösterir. Bazı kadınlarda kullanılan iyi tekniğe rağmen derin bir iz kalabilir. Bazılarında ise, yara izi görünmeyecek kadar azdır.

Yaşanan olumsuzluklar
Doğum sonrasında, epizyotomi yapılan hastaların en çok yakındığı şey “ağrı” dır. Neyse ki ağrı kesiciler, ağrının dindirilmesinde etkilidir. Bölgeye buz torbası koymak ya da sprey şeklinde anestezik ilaç uygulaması da faydalıdır.

Bazen ağrı kesiciler ağrıyı dindirmekte yetersiz kalır. Bu durum, bölgede kan birikmesinden kaynaklanabilir. Doğum sırasında fark edilmeyen bir atardamarın açık kalması ya da yırtılarak açılması sonucu, kanama devam ederse kan, doğum kesisi bölgesinde hapsolur. Hematom denen bu kitle, doğum kesisinin yeniden açılmasını gerektirebilir. Yeni bir operasyonla damarın bulunması ve bağlanması sonucu hematom ortadan kaldırılır ve dikiş yinelenir.

Epizyotomi yanlış uygulanırsa ya da yetersiz uygulanırsa (çok küçük açılırsa) perine kasları zarar görebilir. Bu durum kadında istemsiz gaz ve dışkı kaçaklarına neden olabilir. Bu durum, işlem sırasında fark edildiğinde kolaylıkla onarılır. Eğer fark edilmezse ileride yeni bir ameliyat gerektirebilir.

Doğumdan sonra karşılaşılacak diğer bir olumsuzluk da dikişlerin kendiliğinden açılmasıdır. Olası bir enfeksiyon dikişlerin vaktinden önce açılmasına sebep olabilir. Bu durumda yara iyileşmeden dikişler erir. Ya da bazen doğum sonrası çok erken dönemde ilişkiye girilmesi de dikişlerin açılmasına yol açabilir. O halde dikiş tekrarlanmalıdır. Ancak doğum kesisi bölgesi temizse. Yani bölgede enfeksiyon bulgusu yoksa dikişler yeniden konabilir. Eğer enfeksiyon söz konusuysa, dikişler yeniden konmadan önce bölgenin enfeksiyondan arındırılması gerekir. Tedavide antibiyotik ve pansuman uygulanabileceği gibi, enfekte olan dokuların kesilip atılması gerekebilir.

Bazen ağrı, bölgedeki yara iyileştikten sonra bile duyulabilir. Özellikle cinsel ilişkiye girildiğinde. Bu da özellikle usulüne uygun açılmayan ya da iyi dikilmeyen doğum kesilerinde ve bölgesinde enfeksiyon geliştiğinde ortaya çıkan bir durumdur.


alıntıdır
 
G

guzelcem

Misafir
Özellikle cinsel ilişkiye girildiğinde. Bu da özellikle usulüne uygun açılmayan ya da iyi dikilmeyen doğum kesilerinde ve bölgesinde enfeksiyon geliştiğinde ortaya çıkan bir durumdur.
bu çok çok önemlidir... emeğinize sağlık.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst