Doğalgazda tasarrufun yolları

єℓєησяα

Daimi Üye
Katılım
23 Temmuz 2008
Mesajlar
987
Tepki
945
Puan
93
Konum
єℓαzığ
15912.jpg


Doğal gaz fiyatları 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere konutlara yüzde 16,88, sanayiye yüzde 18,77 oranında yansıyacak şekilde arttırınca, doğalgaz faturasını indirmenin yollarını uygulamak kaçınılmaz hale geldi.

İşte İGDAŞ'ın doğalgazdan tasarruf etmek için önerdiği maddeler;

EV ISITMASI

-Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz.

-Sistemlerinize ısı ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ısı ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır.

-Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının %15’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Mevcut izolesiz kapı ve pencerelerinizin kenarlarındaki boşlukları pencere süngeri ile kaplayınız.

-Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girdikten sonra her ay kontrol ediniz, gerekiyorsa değiştiriniz.

-Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda 1 derece düşer ve yakıt tüketiminde %6 tasarruf sağlanır.

-Termostatınızı, bir günden fazla evden uzak kalacaksanız, kapatınız.

-Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olması büyük enerji tasarrufu sağlar. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız.

-Soğuk havalarda sıcaklığı içeride tutmak için duvar veya pencere klimalarının dış havayla temas eden bölgelerini engelleyiniz. Tüm ısı kayıplarının %10’u yeniden ısıtılmak zorunda olan hava hareketlerinden dolayı gerçekleşir. Fakat bacalı veya bacasız tipte doğalgaz cihazlarının bulunduğu ortamlarda bulunması zorunlu olan 100 cm2 net geçişli havalandırma menfezini kesinlikle kapatmayınız.

-Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile engellemeyiniz, kapatmayınız. Radyatörler örtülürse %15 yakıt tüketimi artar.

-Doğalgaz tüketim cihazı satın almak istediğinizde verimi yüksek olanı tercih ediniz.

-Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.

-Bulunduğunuz ortamın konfor şartlarına uygun olarak ısınma cihazını ayarlayınız.

-Bacalı cihazları dolapların içerisine yerleştirmeyiniz. Bu durum cihazların ortamdan yanma havası almasını engeller ve yanma verimi düşer.

SICAK SU

-Sıcak Su Termostatınızı 50°C’ye ayarlayınız. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturacağı için sağlıksızdır.

-Su ısıtma kontrol vanasını “pilot” konumuna getiriniz, eğer evden bir hafta veya daha fazla uzak kalacaksanız kapatınız.

-Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız.-Sıva üstünden döşenmiş sıcak su borularının yalıtımını yapınız.

-Yeni bir su ısıtıcısı alırken enerji verimi yüksek modelini tercih ediniz.

OCAK VEYA FIRININ VERİMLİ KULLANILMASI

-Eğer pişirme tarifinde belirtilmiyorsa fırınınıza ön ısıtma yapmayınız.

-Fırın kapağını yemek pişirirken açmayınız.

-Üst yakıcı alevini tencere veya tavanızın boyutu kadar açınız.

-Pişirme başladıktan sonra yavaş yavaş kaynatınız.

-Zaman ve sıcaklık talimatlarına uyarak pişiriniz.

-Kullanılmayan ocak brülörlerini (gözlerini) kapatınız.

-Pişirme esnasında yemek kaplarını kapalı tutunuz.

-Pişirme ocağını ısınma amaçlı kullanmayınız.
 

pervin86

Daimi Üye
Katılım
12 Nisan 2011
Mesajlar
1.043
Tepki
1.104
Puan
113
Konum
İSTANBUL
perdelerve mobilyalarla kapatmayınız çok doğru bende uyguluyorum ayrıca bileniniz varmı ben doğalgazı işe giderken kapatıyrum eşimde bende çalışıyoruz gelince açıyoruz farkedermi acaba yoksa daha çokmu doğalgaz ftsi gelir
 

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Güzel bilgiler.Teşekkürler

Pervincim bikaç gün evden uzak kalsanız kapatın tamam ama sabah giderken kapatıp akşam gelince açarsanız daha fazla ödersiniz gibi geliyor bana.Kombi tamamen soğuyo ve akşam açınca harıl harıl çalışıyordur ısıtmak için doğal olarak.Kapatmanın faydasını gördünmü peki güzelim :panter:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst