Divx NasıL YapıLır ?

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
AutoGK - DVD 'den Kolay Divx Çözümü [ Türkçe Kullanım Kılavuzu ]

GENEL İÇERİK :

* Donanım ve Yazılım Gereksinimleri
* Kurulum ve Encoding
1. DVDDecrypter
2. AutoGK nasıl kullanılır ?
3. Sonuç

BAŞLARKEN

Merhabalar ! Auto Goridan Knot ( bundan böyle kısaca AutoGK olarak adlandıracağız ) türkçe kullanım kılavuzuna hoş geldiniz ! Umarım bu çarpıcı yeni çözümü kullanmaktan memnun kalır, elinizdeki DVD filmlerinizi DVD/MPEG4 çalarınız, bilgisayarınız yada bilgisayarınızdaki ekran kartı yardımıyla televizyonunuzda oynatmak üzere kolayca yüksek kaliteli Divx dosyalarına çevirmeyi öğrenebilirsiniz. AutoGK özellikle Divx oluşturmanın karmaşık ve detaylı ayarları ile uğraşmak istemeyen, yada bu ayarları bilmeksizin DVD filmlerden kaliteli Divx dosyaları elde etmeyi arzu eden son kullanıcı için tasarlanmıştır.

Başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç önemli noktayı gözden geçirmekte fayda var . Öncelikle : sahibi olduğunuz DVD filmlerin kişisel yedeklerinin alınması konusunda farklı ülkelerde farklı kanunlar geçerli olmaktadır, ancak hemen hemen hiçbir ülkede KİRALANMIŞ yada ÖDÜNÇ ALINMIŞ DVD filmlerin yedeklerinin alınmasına kanuni açıdan izin verilmemektedir. Bu nedenle AutoGK 'yı kullanırken ülkemizde geçerli olan kanunlar çerçevesinde hareket etmenizi önemle tavsiye ediyoruz.

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki : bu kullanma kılavuzu adım adım kendi sahip olduğunuz DVD filmleri avi (Xvid veya Divx) formatında yedekleyebilmenizi sağlayacak işlemleri gerçekleştirmeniz için yazılmış olup korsan amaçlar için kullanılamaz. Kılavuzun orjinal yazarları ve çevirmeni kullandığınız DVD 'nin kendinize ait olduğunu ve kişisel kullanım amaçlı yedeğini almakta olduğunuzu var saymaktadır. Kullanım hakları saklı içeriğe sahip filmlerin kopyalarının dağıtımı tamamen yasadışıdır. Bu kılavuzun orjinal yazarları ve çevirmeni bu kılavuzun yada AutoGK 'nın yasadışı kullanımı hakkında sorumluluk kabul etmemektedir.
 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Bu kadar ağız kalabalığı yeter..... Konuyu mümkün olduğu kadar en basit biçimi ile ele alacağız. Bu bağlamda Divx yapma konusunda hiçbir tecrübeniz olmadığını var sayarak daha önce buna benzer bir şey yapmadığınızı kabul ediyoruz. İsterseniz önce olayın donanım ve yazılım gereksinimi tarafına bir göz atalım ....



DONANIM GEREKSİNİMLERİ


Öncelikle DVD-ROM yada DVD yazıcıya sahip bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Unutmayın ki CD-ROM lar DVD medyalarını okuyamaz Buna ek olarak büyük miktarda Hard Disk alanına ihtiyaç duyacaksınız ( benim tavsiyem film başına ortalama 10 GB civarında ). Elbette bu ihtiyaç VOB Dosyalarının ( DVD 'yi oluşturan dosyalar ) toplam boyutuna, divx dosya(ları)nızın kaç CD den oluşmasını istediğinize, filmdeki sesi MP3 'e çevirip çevirmemenize bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Başınıza gelecek en kötü şey encoding işlemi için dünyanın zamanını harcayıp ondan sonra da tam final avi dosyası oluşurken HDD 'de yerinizin bitmesi olur, o yüzden iyisimi siz kendinize şişman ve bol boş alana sahip bir Hard Disk edinin. Yinede her şart altında AutoGK encoding işlemine başlamadan önce Hard Diskinizdeki decrypt edilmiş VOB dosyalarını göz önünde bulundurarak kalan boş alanı kontrol edecek ve eğer yetersiz geliyorsa uyaracaktır.

Her şey iyi güzel de .... Ne kadar güçlü bir bilgisayar gerekiyor bize ?

Doğrusunu söylemek gerekirse ne kadar güçlü olursa o kadar iyi.... Bütün işlemleri 500 MHZ lik bir işlemci ile de gerçekleştirmek mümkün, ancak o zaman gerekli toplam zamanın 24 saate kadar çıkması mümkün ( elbette ayarlara bağlı olarak ) . 1 GHZ hızındaki bir işlemci ile süre 12 saat kadar olurken, Intel 2.4 GHZ bir işlemci ile bu süre 6-7 saate, günümüzdeki en hızlı işlemciler ile 4-5 saate kadar inebilmektedir. Buna ek olarak kullandığınız RAM 'in kalitesi de oldukça önemli bir faktördür diyebiliriz.

Unutmamanız gereken en önemli şeyİLGİSAYARINIZIN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR STABİL ÇALIŞTIĞINDAN EMİN OLUN !

Özellikle makinelerinde Overclock yapan kullanıcılar bu konuya dikkat etmeliler.

Söz konusu video encoding olduğunda gün boyu makinenizde sorunsuz Counter Strike oynayabiliyor olmanız hiçbir anlama gelmez. Günümüz uygulamalarının çok azı video sıkıştırma kadar bilgisayarınızı zorlayıcı olabilmektedir. Bilgisayarınızın stabil olmadığının göstergelerinden biri ses yada video sıkıştırması esnasında makinenin rastgele noktalarda ( arka arkaya denemelerde farklı farklı yerlerde ) çökmesidir. Bu çökmeler çoğu zaman sistemin komple donması, mavi ölüm ekranı yada istemsiz reboot biçiminde kendini göstermektedir. Sorunun kaynağı çoğu zaman aşırı ısınmaya bağlı olmakla birlikte CPU, bellek yada bir başka göze batmayan problem de aynı sonuçları doğurabilmektedir.

Sistem çökmeleri ile ilgili bir başka önemli nokta da bu durumun sadece bilgisayalarını kendi başlarına toplayan kişilerin değil " Hazır-PC " kullanıcılarının da başına geldiğidir. Elbette bilgisayar donanımı tabanlı stabilite problemlerinin çözümü başta kullanıcı olmak üzere satıcı kuruluşların görevidir, ancak konu ile ilgili birkaç küçük ipucu verebiliriz :
 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Eğer sorunun CPU tabalı olduğuna inanıyorsanız Prime95 kullanarak CPU 'nuzu test edebilirsiniz. Benzer bir biçimde bellek tabanlı sorunlar içinde MemTest86 kullanılabilir. Aşırı ısınma söz konusu ise piyasada bulunan CPU soğutmaya yönelik çözümleri yada kabaca kasayı açıp CPU 'ya doğru hava üfleyecek büyükçe bir fan kullanabilirsiniz Bütün bunların yanısıra kuşkuşusuz işlemcinin doğru yerleştirilmiş ve montajının uygun yapılmış olduğunu kontrol etmeniz gerektiğini de söylemeye sanırım gerek yok . Overclock söz konusu ise ısınmanın önüne geçmek için daha iyi bir soğutma yada ayarlarda yapılacak ek optimizasyon çözüm olabilir.

AutoGK hem AMD hem de Intel işlemciler içeren makinelerde çalışabilmektedir, ancak şu an için Apple bilgisayarlarda kullanılamamaktadır.

Uzun lafın kısası , en hızlı işlemci ve en yüksek miktarda kaliteli RAM kullanın. Eğer takılmalar yada çökmeler yaşanıyorsa çoğunlukla sorun sistem stabiliteniz ile ilgili olacaktır. AutoGK ve beraberinde kullanılan programlar uzun yıllar boyunca binlerce kullanıcı tarafından uygulanan ve test edilen çözümlerdir. Unutmayın : bütün bu uyarılar sizi video işleme konusundan uzaklaştırmak için değil, sorun ile karşılaşmanız durumunda altında yatan sebebi bulabilmeniz için yapılmıştır Çok büyük bir ihitimalle sorunsuz bir biçimde çalışabileceğinizden eminiz.

Bu arada Hyperthreading ile ilgili önemli bir not : şu an için Hyperthreading özelliğine sahip yeni P4 işlemciler AutoGK ile problem çıkarıyor. Kullanıcılar arasında bu işlemciler ile hem sorun yaşayan hem de sorun yaşamayanlar bulunmakta, ancak görülen o ki AutoGK sebesiz yere çöküyor. Bu sorun üzerinde hali hazırda AutoGK yaratıcıları hala uğraşıyor. Çözüm gerçekleşene dek AutoGK yı Windows 98 Uyumluluk modunda çalıştırmalısınız yada sitem BIOS 'unuza girerek Hyperthreading 'i geçici olarak kapatmalısınız

Eğer Hyperthreading özelliğine sahip bir P4 işlemciniz varsa, WinXP 'de AutoGK.exe dosyasını aratıp üzerine sağ tıklayın.
Compatibility başlığına gidip, "Run this program in compatibility mode
for:" kutusunu işaretleyin ve Windows 98/Windows Me seçin. Büyük bir ihtimalle böylece sorun çıkmayacaktır. Sağ altta "Apply" butonuna tıklayarak ayarı tamamlayın.


YAZILIM GEREKSİNİMLERİ


AutoGK DVD lerinizin mükemmel Divx veya XVID yedeklerini alabilmeniz için nerdeyse tüm bileşenleri bünyesinde barındırmaktadır. Beraberinde gelmeyen tek program DVDDecrypter dır. Bu program DVD 'niz içinde bulunan VOB dosyalarını hard diskinize almakta ve bu esnada da DVD üstündeki şifreleme ve Macrovision korumalarını kaldırmaktadır. Bu programı kendiniz indirmeli ve kurmalısınız ( sayfanın altında program ile ilgili linki bulabilirsiniz ) . DVD Decrypter ile ilgili bilmeniz gereken en önemli nokta herşeyin yolunda gitmesi için AutoGK versiyon 0.86 beta ve üstünü indirerek stabil sürüm olan 0.8 i update etmenizdir. Stabil sürüm olan AutoGK 0.8 'in DVDDecrypter 3.1.7 'den daha ileri sürümlerde alt yazı sorunu çıkardığı ( film alt yazılarını tanımıyor ) tespit edilmiştir. Eğer " ben illaki stabil sürümü kullanıcam " diyorsanız, DVDDecrypter versiyon 3.1.7 'yi bulup indirmelisiniz ( ilgili Dark Hardware forumundaki thread 'de bulabilirsiniz ) .
 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
AutoGK final dosyalarınızı default olarak XVID kodeği ( AutoGK içinde hazır olarak gelmektedir ) kullanarak oluşturmaktadır, ancak eğer Divx kodeğinin kullanılmasını arzu ediyorsanız Divx 5.1.1 'i indirerek makinenize ayrıca kurmanız gerekecektir ( link sayfanın altında var ) . Bunlar dışında AutoGK ihtiyacınız olan diğer tüm programları (XviD Coder/Decoder, AviSynth, and VobSub) kendisi yükleyecektir. Size tavsiyem sorunsuz bir çalışma için eğer bu programlar hali hazırda sisteminize yüklü ise onları un-install ederek daha sonra AutoGK 'yı kurmanız.

Bunların yanısıra eğer ayrı alt yazı dosyaları yapacaksanız WinRAR 'a da ihtiyacınız olacak.

Önemli Not: bu kılavuzun yazılması esnasında XviD 1.0 Beta kullanıma sunulmuştur. AutoGK henüz bu versiyonu desteklememektedir. Bu nedenle eğer sisteminizde yüklüyse un-install edip AutoGK ile birlikte gelen versiyonu kurmanız gerekmektedir.

Şimdi de geldik işin en eğlenceli tarafına ...

KURULUM VE ENCODING

Gerekli tüm program kurulumlarını tamamlayın. Filminizi DVD-ROM yada DVD kaydedicinize yerleştirin.

1. DVDDecrypter 'ı başlatın ve eğer ilk defa kullanıyorsanız iki önemli noktayı ayarlamanız gerekecek : Öncelikle üst toolbardaki Mode bölümünden IFO modunu seçin. Ardından Tools->Settings->IFO Mode->Create Additional Files, bölümünde Stream Information seçili olduğundan emin olun. Bu ayarlar daha sonra programı her açışınızda hatırlanacağı için bir daha yapmanıza gerek yok. DVDDecrypter ana penceresinin sağ bölümünde ana filmin seçili olduğunu göreceksiniz. Program her zaman en uzun olan PGC' yi (Program Chain -program zinciri yani filmin kendisi ) seçecektir. Normal şartlar altında istediğimiz de zaten budur.

Bazı durumlarda eğer DVD 'nin üstünde birden çok bölüme sahip bir dizi ( örn. Friends gibi dizi bölümleri içeren DVD ler ) yada Türkiye 'de sıkça kaşılaşılan bir durum olan kopya DVD lerin bir kısmında ikiye bölünmüş ama gerçekte tek bir film olan bir yapı varsa program hala en uzun bölümü seçecektir. Eğer dikkatle bakarsanız böyle bir DVD de eşit uzunluğa sahip diğer bölümleri de göreceksiniz. Böyle bir durumlar hakkındaki örneklere yazımızın ileri bölümlerinde değineceğiz.
 
OP
ELDA

ELDA

Daimi Üye
Katılım
13 Temmuz 2008
Mesajlar
3.785
Tepki
4.389
Puan
113
Yaş
48
Konum
izmir
Kaldığımız yerden devam edelim ve ana pencerede destination bölümü altında tüm gerekli dosyaların Hard Diskte atılacağı klasörü seçelim. Bu noktada tavsiyem DVDDecrypter 'ı açmadan önce filmlerinizi ve tüm işlem esnasında dosyalarınızı nereye kaydetmek istediğiniz önceden belirleyin ve kendinize uygun klasörler hazırlayın. Eğer birden fazla Hard diskiniz varsa DVD 'den kopyalanacak dosyalar için bir Diski, AutoGK ile encode edildiğinde saklanacak avi dosyalarınız için ise diğer diski kullanın.

Destination klasörünü de seçtikten sonra aşağıdaki yeşil renkli resme tıklayarak işlemi başlatın. Decryption işleminin süresi DVD okuyucunuzun hızına bağlı olarak 10 dakika ile yarım saat arasında değişebilmektedir. En yüksek hızı elde edebilmek için sürücünüzün DMA modunda ( bilgisayarınız destekliyorsa ) çalıştığından emin olun. Bunu kontrol etmek için Windows XP 'de , Start->Settings->Control Panel->System->Device Manager->IDE ATI/ATAPI Controllers->Secondary IDE Channel (eğer DVD-ROM 'unuz buraya bağlı ise)->Advanced Settings->DMA şeklinde ilgili ayarlar ulaşın.

Decryption işlemi bittiğinde ekranda prosesin tamamlandığına dair bir uyarı göreceksiniz.

DVDDecrypter 'da IFO Modu bu şekilde seçilmektedir.. Lütfen DVDDecrypter 'dan başka program kullanmayınız. AutoGK SmartRipper yada benzeri diğer programlar ile çalışmamaktadır.

Stream Information kutucuğunun seçili olduğundan emin olun diğer kutular da gösterildiği gibi işaretlenmiş olmalıdır.

DVDDecrypter ana penceresinde karşılaşılan Program Zincir ( PGC ) yapıları

Aşağıda sunulan örnekler farklı DVD filmlerde karşılaşılan çeşitli program zinciri ( PGC ) yapılarını göstermek ve kullanıcıyı bilgilendirmek için sunulmuştur. Genellikle DVD lerin büyük bir çoğunluğunda kaşılaşılan yapı Örnek 1 'de ifade edilen biçimde olmakta ve bu durumda özel herhangi bir çalışma biçimi gerektirmemektedir.

Örnek 1

DVDDecrypter 'da birçok film buna benzer bir yapı sergilemektedir. En uzun olan PGC otomatik olarak seçilmiştir. Burada aktüel filmin uzunluğu görülmektedir. Uygun destination klasörünün seçilmesinin ardından DVD diski gibi görünen resme tıklanarak işlem başlatılmaktadır. Genellikle pencerede görünen ( diğer VTS klasörleri altındaki ) diğer kısa süreli PGC ler menüler, FBI uyarısı, trailer lar müzik videoları, filmin çekimi, vs gibi kısa süreli bölümler olmaktadır.

Örnek 2

İşte size bir anime DVD 'si. Dört adet bölüm, yani birbirine benzer süreye sahip 4 PGC.

Otomatik olarak en uzunu seçilmiş olacaktır. Elbette siz her bir bölümü de istiyorsunuz. Bu durumda hard diskinizde 4 bağımsız klasör oluşturmalı ve her bir PGC yi ayrı ayrı seçerek ilgili klasörlere Decrypt etmelisiniz. Bu çok istisna bir durumdur.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst