Diş çürümelerinin önlenmesi

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
1900.jpg




Florid
Florid doğal bir mineraldir. Dişleri asitin etkisine karşı dirençli kılar ve diş çürümelerine karşı korur. Suda bulunan florid oranı doğal olarak bu görevi yerine getirir, ama bu oranın yetersiz olması halinde dişçinin önereceği hap ya da damlalar kullanılabilir. Bebeklerde dişlerin çıkmasıyla floridli diş macunu ya da floridle temizlenmesine dikkat edilmelidir. Bu konuda dikkat edilecek bir husus da gelişim çağında aşırı floridin dişlerde gelişim bozukluklarına yol açıyor olmasıdır. Diş macunu ne az nede çok tam değerinde kullanılması çok önemlidir. Bir batında nohut tanesi büyüklüğünde bir diş macunu genellikle yeterlidir.
Perhiz
Diş çürümelerini önlemek için şekerden kaçınmalıdır. Çocukların gıdalarında şeker az ve ender kullanılmalı ve özellikle de yapışkanlı şekerlemelerden uzak durulmalıdır. Söz konusu diş çürüğü olduğunda yapışkanlı şekerlemeler sıvı maddelerden daha zararlıdır. Çocuğunuzun yediği şeker miktarını ve türünü kontrol ederek diş çürümelerini önleyecek ilk adımı atabilirsiniz.
Gece yatarken
Geceleri yatarken çocuğa şekerli su, meyve suyu ya da şekerli süt gibi şekerli sıvı maddeler vermeyin. Dişlere yayılan bu şekerli sıvı ciddi çürümelere yol açabilir. Yatarken çocuğa yalnızca arı su verin. Diş çürüğü noktasında Yapılan yanlışlardan birisi de Bebeklerin emziklerini de şekerli maddelere batırmaktır. Bundan kaçınmanız sizin ve çocuğunuzun yararına olacaktır.
Diş temizleme
Yemek yediğimizde dişlerimizin üzerinde yapışkan bir tortu oluşur. Bu yapışkan tortu renksiz bir maddedir. Yemek ve tükürük birleşiminden oluşur. Diş fırçalamanın amacı diş ile diş eti arasında sürekli oluşan bu tortunun temizlenmesidir. Bu tortunun ağızda kalması diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına yol açar. Vakti müsait olanlar dişlerini günde 3 kere fırçalamalıdırlar. (şifalı bitkiler) Çok yoğun olanlar ise sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere dişlerinin mutlaka fırçalamalıdırlar. Yapılan yanlışların en önemlisi ise dişlerin kısa bir fırçalamayla temizlendiğinin zannedilmesidir. Diş fırçalama tekniğine uygun iyi bir fırçalama en az 2 dakika sürmelidir.
Çocuk ve bebeklerde diş temizliği nasıl olmalıdır?
Çocuğun dişlerinin günde en az bir kere çok iyi bir şekilde temizlenmesine dikkat edilmelidir. Bebeklerde temiz, nemli bir gazlı bezle bu işlemi kendiniz yapabilirsiniz. Bebeğinizi kucağınıza alıp başını göğsünüze dayayarak parmağınıza doladığınız bezle bu işlemi uygulayın.
Özet olarak diş çürüğünün önlenmesi için;
*Ağız mutlaka temizlenmelidir(buna dil yanak ve dişler dahildir)
*6 ayda bir mutlaka diş doktoruna gidilmelidir.
*Günde en az 2 kere diş fırçalanmalıdır.
*Diş fırçalamaya bir seferde en az 2 dakika ayrılmalıdır.
*Dişler sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
*Dişlerle sert cisimler kırılmaya çalışılmamalıdır.
*Besin açısından özellikle yapışkan karakterli şekerlemelerden uzak durulmalıdır.
*Kesinlikle diş beyazlatıcılardan uzak durulmalıdır.


kaynak:sagliksifa.com
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst