Cv'lere AB ayarı geliyor

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Artık CV'ler de Avrupa standartlarında olacak. Mesleki Yeterlilik Kurumu, Europass CV'nin tanıtımı ve kullanımının yaygınlaşması için düğmeye bastı. Kurum, 10 ildeki üniversitede yapacağı tanıtım toplantılarının yanı sıra şirketlerin İK bölümleri ve özel istihdam bürolarıyla temasa geçmeye hazırlanıyor. Hedef, Türkiye'de 2005'ten bu yana AB standardında hazırlanan yaklaşık 11 bin Europass CV sayısını 200 bine taşımak...

ULUSAL anlamda meslek standartlarının hazırlanması ve yeterliliklerinin sağlanması konusunda 2006'dan bu yana çalışmalar yürüten Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), şimdi de özgeçmişlere (CV) el atıyor. Son iki yıldır bünyesindeki üç uzmanını Turkish Europass Center bünyesinde görevlendiren kurum, Türkiye'deki işsizlerin CV'lerini Avrupa formatında hazırlamaları halinde AB bünyesindeki işverenlere de ulaşabileceklerini anlatmak için kolları sıvadı. MYK, geçen Kasım ayında Europass Diploma Eki verme konusunda ön sıralarda yer alan Ege Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde yaptığı bilgilendirme toplantılarını; bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Trabzon, Eskişehir ve Kayseri'nin arasında yer aldığı toplam 10 ildeki üniversitelerde tekrarlamayı planlıyor.

Hedef 200 bin CV

Turkish Europass Center'da görev yapan MYK personellerinden Yakup Hakan Coşkun'un verdiği bilgiye göre; kurumun hedefi ise Avrupa Mesleki Eğitim Geliştirme Merkezi'nin (CEDEFOP) geçen yılki verilerine göre Türkiye'den Europass CV formatından yazılmış yaklaşık 11 bin özgeçmiş sayısını, 200 bine taşımak. Ayrıca MYK; işveren, özel istihdam bürosu temsilcileriyle de bir araya gelerek; beceri ve yeterlilikleri hakkında net bir fikre sahip olmak için yapılan iş başvurusu yapanlardan Europass CV'yi kullanmalarını isteyecek. Yakup Hakan Coşkun'un belirttiğine göre, Avrupa'da işverenler ve çeşitli kurumların talebi sonucunda 10 milyondan fazla kişi, Europass CV hazırladı.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğini geliştirip lise ve dengi okullarının başta Europass CV olmak üzere tüm Europass dokümanları hakkında bilgilendirilmesi planlıyor. Meslek Yüksek Okulu Müdürleri'ne yapılacak sunumun yanı sıra MYK, bu yıl düzenlenecek Meslek Teknik Eğitim Fuarı, CEBIT Fuarı ve İstihdam Fuarı'na da katılacak.

Her koşulda lazım

Yurtdışında öğrenim ve çalışma için şart olan Europass, "Avrupa'da öğrenim ve çalışmaya açılan bir kapı" olarak niteleniyor. Çünkü ister bir öğretim veya eğitim programına kaydolmayı ya da Erasmus gibi bir değişim programına katılmayı planlayın, ya da bir iş arayın veya yurtdışında tecrübe edinin; artık becerilerinizi ve yeterliklerinizi açıkça anlaşılır hale getirip ifade etmek çok önemli hale geldi. İşte Europass, bu noktada kişilere yardımcı olmanın yeni bir yolu olarak ortaya çıkıyor. Beceri ve yeterliklerin Avrupa'da (Avrupa Birliği, EFTA/EEA ve aday ülkeler) açıkça ve kolayca anlaşılmasını sağlamak ve Avrupa'da herhangi bir yere gitmek için Europass belgeleri, kişilere yardımcı oluyor.

5 belgeden oluşuyor

Europass belgeleri, kendinizin doldurabileceği iki belge (Europass CV ve Europass Dil Pasaportu) ile yetkili kurumlar tarafından doldurulan ve verilen diğer üç belgeden (Europass Sertifika Eki, Europass Diploma Eki ve Europass Hareketlilik) oluşuyor.

Europass CV, europass.gov.tr adresinden online olarak doldurulabiliyor. Sitedeki Europass CV sayfasındaki linklerden CEDEFOP portalı yönlendirilip, adım adım europass özgeçmiş dokümanını bu portal üzerinden oluşturmak mümkün. Buradaki adımları tamamladıktan sonra dokümanın tamamlandığı ve bilgisayarınıza kaydedebileceğiniz hale geldiği mesajı alınıyor. Bu aşamadan sonra XML or PDF-XML formatında bu dökümanı bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Bilgisayarınıza kayıt edeceğiniz dökümanlar daha sonra tekrar yüklenip güncellenebiliyor.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi'nin kurulması niçin önemli?

Avrupa Mesleki Eğitimi Geliştirme Merkezi'nin (CEDEFOP) "Future Skill Needs in Europe-Focus on 2020" raporuna göre; Avrupa, yakın gelecekte becerili işgücü problemiyle karşılaşacak. Kıtada beceri ihtiyacı giderek arttığı için örgün eğitim dışında öğrenilenlerin tanınması ve değer bulmasına yönelik sistemlerin kurulması gerekiyor. 2006-2020 döneminde açılacak yeni işlerin yaklaşık yüzde 58'inin yani toplam 105 milyon açık işin yaklaşık 55 milyonu, özellikle mesleki yeterlilik gerektiren orta-seviye yeterlilikler olacağı tahmin ediliyor. 2020'de tüm işlerin yüzde 31'inin yüksek-seviye yeterlilik, yüzde 50'sinin orta-seviye, düşük-seviye yeterliklere olan ihtiyacın ise yüzde 18'e düşeceği tahmin ediliyor.




EUROPASS SÖZLÜĞÜ

EUROPASS: Yeterliliklerin aday ülkeler dâhil AB'de açıkça ve kolayca anlaşılmasını sağlamak ve bu sayede mezunların ve öğrencilerin istihdamını ve hareketliliğini artırmak amacıyla Avrupa Parlamentosu'nun ve Konseyin yeterlilikler için tek bir saydamlık çerçevesi konusundaki 15 Aralık 2004 tarihli 2241/2004/EC sayılı Kararı ile Europass (Avrupa Pasaportu) oluşturuldu.

EUROPASS DOKÜMANLARI: AB düzeyinde bir eğitim programına girmek isteyen veya iş arayan Avrupa vatandaşlarının gönüllü kullanımına açık ve sahip oldukları nitelik ve yeterliklerini daha iyi göstermelerinde yardımcı olmak amaçlı yetkinlik ve yeterliliklerde şeffaflığı sağlayan bir dokümanlar klasörüdür. Europass dokümanları, kişilerin niteliklerini yeterlilikleri bazında anlatmalarını amaçlar. CV, dil pasaportu, hareketlilik, seritifika eki ve diploma ekinden oluşur.

EUROPASS CV: Becerilerinizi ve yeterliliklerinizi görülür hale getirmenizi sağlar. Bu dokümanla kişisel bilgilerinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim öğretim bilgilerinizi ve kişisel becerilerinizi belirli bir formatta oluşturabilirsiniz. Bu döküman formatı AB ülkelerinde de aynı olduğu için kendinizi işverenlere en etkin şekilde tanıtmanıza olanak sağlar.

EUROPASS DİL PASAPORTU: Avrupa'da öğrenim ve çalışma için çok önemli olan dil becerilerinizin tanımlanmasına imkan verir. Bu belgeyle sahip olduğunuz dil becerinizin kişisel değerlendirmesini; anlama, konuşma ve yazma olarak ayrı ayrı yapabilirsiniz.

EUROPASS DİPLOMA EKİ: Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) bağlı kuruluşların mezunlarına diplomalarıyla birlikte verilir. Yüksek öğretim yeterliliklerinin özellikle verildikleri ülke dışında daha kolay anlaşılmasını sağlamaya yardımcı olur.

EUROPASS SERTİFİKA EKİ: Mesleki öğretim ve eğitim sertifikasına sahip kişilere verilir. Özellikle veren ülke dışındaki işverenler veya kurumlar tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayarak resmi sertifikada zaten yer almakta olanlara bilgi ilavesi yapar. Bu ekteki bilgiler ilgili onay makamları tarafından sağlanır.

EUROPASS HAREKETLİLİK: Bir kişinin öğrenim veya eğitim amacıyla başka bir Avrupa ülkesinde geçirdiği bir organize dönemin kaydıdır. Örneğin bir şirkette işe yerleşme; bir değişim programının parçası olarak akademik bir süre geçirme; bir sivil toplum örgütünde (STO) gönüllü olarak bulunma gibi.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst