Çocukda Duygusal İstismar

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.921
Puan
113
Konum
Konya
Çocukda Duygusal İstismar

Türkiye'deki çocukların büyük çoğunluğunun anne ve babaları tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak duygusal istismara maruz kalıyor.

"ÖZGÜVEN KAYBINA NEDEN OLUR"
"Böyle yaparsan seni sevmem" "Yemeğini yemezsen başkasının annesi olurum" "Senin yüzünden öleceğim" "Annesiz kal da gör" gibi cümlelerin çocuğu en az fiziksel şiddet kadar örselediğine dikkati çeken Şahin bu tür ifadeleri kullanmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Şahin bu ifadeler yerine "Yaramazlık yaparsan üzülürüm" "Bu sana zarar verebilir" "Bu şu nedenlerden dolayı uygun bir davranış biçimi değil" gibi çocuğun yaşına göre anlayabileceği ifadelerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Ailelerin eğitim seviyesi düştükçe duygusal istismar şeklinin aşağılama ve tehdite dönüşebildiğini dile getiren Şahin "Kafasız" "Hiç bir şeyi anlamıyorsun" "Senin kafan bunlara çalışmaz zaten" "Baban senin hakkından gelir" gibi çocuğu aşağılayan ve tehdit eden cümlelerin çocukta özgüven kaybına neden olabileceğini belirtti.

Şahin çocukların birbirleriyle kıyaslanmaması gerektiğini her çocuğun gelişim aşamalarının farklı olduğunu ifade ederek "Bak komşunun kızı sınıf birincisi" "Arkadaşın giydiğini ne güzel yakıştırıyor" gibi cümlelerin çocuğun ruh dengesini bozduğunu söyledi. Bir çocuğun sağlıklı ruh gelişimi için öncelikle anne ve babasının kendisini koşulsuz sevdiğine inanması gerektiğini vurgulayan Şahin "Çocuğunuz ne yaparsa yapsın anne ve babasının her zaman onun yanında olacağından ve kendisini hiçbir koşulda sevmekten vazgeçmeyeceğinden emin olmalıdır. Kendisinin ailesi için değerli ve özel olduğunu hissetmelidir" dedi.

Şahin güven dolu bir ailede yetişen çocukların yetişkinliklerinde de özgüvenli dünyaya pozitif bakan iş ve aile yaşamlarında başarılı bireyler olduklarını kaydetti.
 
OP
kedijik

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.921
Puan
113
Konum
Konya
"KAZAN KAZAN YÖNTEMİ UYGULANMALI"
Çocukluk ve gençlik çağlarında bazı dönemlerde ailesiyle "inatlaşma onların düşüncelerini reddetme" gibi durumların söz konusu olduğunu anlatan Şahin şunları kaydetti: "Çocuklar en çok 2-3 yaş arasında inatlaşırlar. Bu durumunda birinin kazanacağı birinin kaybedeceği "Kazan-kaybet" yöntemi yerine "Kazan kazan" yöntemi uygulanmalı.

Cam bardağı eline almak isteyen bir çocuğa ’Yapma’ diye bağırmak ya da elinden çekip almak yerine çocuğun dikkatini başka bir şeyle dağıtılarak o fark etmeden elinden almak ya da daha büyük yaştaki bir çocuğa neden o bardağı almaması gerektiğini açıklamak çok daha olumlu sonuçlar yaratır."

ALINTIDIR...
Doç. Dr. Figen Şahin
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Maalesef bazen insan sinir olunca ister istemez kiziyor cocuklarina. :dertli:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst