Çocuğun Yaz Tatili

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Çocuğun Yaz Tatili

Deniz kıyısında tatil genelde çocuklar için yararlıdır. Çünkü sağlıklarını geliştirir, kumda ve suda eğlenmelerini sağlar. Tatilde güneşlenme, yüzme ve beslenme konularında bazı önlemlerin de alınması gerekir. Ayrıca sindirim güçlüklerini önlemek açısından öğünleri bölme yoluna gidilmelidir.
Yazın fabrika ve bürolarda işler yavaşlar ya da durgunlaşır. İklim koşulları da gezmeye uygun hale gelir. Bu nedenle tatil için genellikle yaz mevsimi seçilir. Anne ve babanın çalıştığı bir ailede çocukların iki tatil seçeneği vardır: Bir tatil beldesinde anne ve babanın izin süresi içinde ailece tatil yapmak ya da daha uzun bir tatili sırasıyla anne ve babayla paylaşmak, ikinci seçeneğe anne ve babanın izinlerinin çakışmaması gibi bir zorunluluktan dolayı ya da çocuğun bir tatil beldesinde uzun süre kalması için başvurulur.

BABAYLA TATİL
Babayla birlikte tatile çıkmak geçmişte babanın küçük çocuğa bütün gün bakması kadar kabul edilemez bir olaydı. Günümüzün babaları bu bakımdan daha bilinçlidir ve daha olumlu bir tutum içindedirler. Çocuğun bakımını tatil sırasında, hatta anne işe gittiğinde üstlenmekten mutluluk duyarlar. Bu yeni baba çocuk ilişkisi babamn kendini önemli hissetmesi, anne karşısında bir rakip olmaktan ve çocuğun ardından ikinci planda gelmekten çıkması açısindan önemlidir. Böylelikle çocuk babanin kişiliğinde aradığı sınırsız güç ve güveni de bulur. Çocuğunu gezmeye çıkaran, onunla oynayan, ona banyo yaptıran, yemeğini hazırlayan bir baba tartışılmaz bir güven duygusu uyandıracaktır. Babayla yapılan tatil, çocuğun en duyarlı olduğu yaşlarda kişiliğini yönlendirici bir etki gösterir ve dengeli bir gelişim göstermesi açısından büyük yarar sağlar. Tatil süresinin ne kadar uzun olduğu ya da birlikte kaç saat geçirildiği fark etmez. Önemli olan "birlikte olmak" tır.

DENİZ TATİLİ
Yazı deniz kıyısında geçirmek belki de çocuklar için en ideal tatil biçimidir. Deniz, plaj ve kum onlar için çok yararlıdır. Bu ortamda günlerini kumdan kaleler ve değişik yapılar kurarak, suda yüzerek ve küçük deniz canlılarıyla oyalanarak geçirebilirler. Gece karaya vurmuş deniz kabuklarını toplamak için sabahın erken saatlerinde, yosun kokusu eşliğinde, yapılan deniz kıyısı yürüyüşlerirıi kim unutabilir? Küçük bir çocuk için bir yengecin ya da başka küçük hayvanların kumda kayboluşunu izlemek hem bir neşe ve şaşkınlık kaynağı, hem de unutulmaz bir şenlikli oyundur. Kıyıda bir denizatı ya da denizyıldızı bulmak büyükçe çocuklar için bile eğlenceli olabilir. Üstelik kötü havalarda evden çıkamadıkları zaman, bunları çakıl taşlarıyla birlikte kartonlara yapıştırarak oyalanabilirler. Çocuklar birazcık düş gücüyle ileride bir tatil anısı olarak evdeki odalarının duvarına asabilecekleri tablolar yapabilirler. Birçok baba balık tutmayı sever. Ama iki yaşındaki bir çocuğu bu olaya katmak hemen hemen olanaksızdır. Oltayla balık avlamak sabırlı bir bekleyişi gerektirir. Çocuk çok dikkatli değilse bu işten sıkılacaktır. Ama sakin bir çocuk bir balıkçıyla uzun saatler geçirebilir. Balık avında denizin en iyi saatini yakalamak için şafakta yola çıkılır. Böylelikle güneş yanığı gibi tehlikeler de önlenir. Küçük bir çocuğun ağ atarak ya da dalarak balık avlayan babasına eşlik etmesi büsbütün olanaksızdır. Buna karşılık iki-üç yaşlarındaki bir çocuk bile suda çok iyi oynayabilir. Henüz tam yüzemeşe ya da hareketlerini denetleyemese de suda çeşitli oyunlar geli tirebilir. Suyun derinliği ne olursa olsun çocuğu sürekli gözlemenin gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü bir anda başı suyun altına girebilir ve su yutabilir. Hafif bir öksürük bile suyun boğazına kaçmasına ve bir boğulma duygusu yaratmasına neden olabilir. Biraz daha büyükler için kafaya darbe alınan bir atlama, beklenmedik bir halsizlik, baş dönmesi ya da bunun gibi önceden kestirilemeyecek olaylar ciddi durumlar yaratabilir.

• Deniz banyosu ne kadar sürmelidir?
Annelerin en önemli sorunlarından biri de deniz banyosunun süresidir. Yanıt suyun ve ortamın sıcaklığına, çocuğun yaşına, hareketlerine ve başka etkenlere göre değişir. Genel kural olarak uzun bir banyo yerine, 1-2 saat aralıklı kısa banyolar daha iyidir. Çünkü çocuk, yapısı nedeniyle çok ısı yitirir, kolayca üşütmeyle ve halsizliklerle karşı karşıya kalabilir.

• Çocuğa nasıl ve ne kadar yemek verilmelidir?
Annelerin bir başka sorunu beslenmedir. Bu sorun yalnızca yorucu deniz banyosuna bağlı olarak ortaya çıkmaz. Genel olarak tatilde kent yaşamındakinden daha çok hareket eden çocuğun, daha çok yemeye gereksinimi olduğu söylenebilir. Ayrıca çocukların yaz aylarında öbür mevsimlere göre daha çok büyüdükleri belirlenmiştir. Dolayısıyla bu mevsimde daha çok besin almaları gerekir. Öte yandan sıcakla birlikte yaşamsal işlevleri sürdürmek için gerekli kalori gereksinimi soğuk aylara göre azalır. Gene de yaz aylarında hareketliliğe bağlı artan, buna karşın yaşamsal işlevler için azalan enerji gereksinimi arasında bir denge söz konusudur. Yazın terlemeye bağlı olarak sıvı ve tuz kaybı artar. Bu kaybın beslenmeyle giderilmesi gerekir. Çocuğun sıvı, tuz, protein, şeker, yağ ve vitamin gereksiniminin günde beş öğün yemekle karşılanması önerilir. Beş hafif öğün smdirim
güçlüklerini ve kan şekeri düşüşlerini de önleyecektir. Uyandıktan sonra sütlü, bisküvili, meyveli ve ballı güzel bir kahvaltı yapmak güne iyi bir başlangıç sağlar. Öğle öncesi meyve suyu ve bisküvi gibi şeylerle öğle yemeğine değin idare edebilir. Öğle yemeğinde geleneklere ve ailenin alışkanlıklarına göre makarna, pilav, et, sebze ve meyve yenebilir. Aşırı sıcak bölgelerde bu mönüyü akşama kaydırmak ve öğle yemeğinde balık, sebze ya da domatesli ve maydonozlu bir salatayla yetinmek daha uygun olur. Akşamüstü ikindi kahvaltısı olarak meyvesuyu ya da taze meyvenin yanında bisküvi ve ekmek verilebilir. Akşam yemeğinden sonra (öğlen verilmemişse) bir bardak süt, çikolata ve yumurta, birkaç dilim jambon, sebze, ve belki biraz dondurma yenebilir. Dondurmanın besin ve ödül olarak hem iyi, hem de kötü yanlan vardır. Aslında içeriğinden ve temizliğinden emin olduktan sonra, 1-2 yaşlarındaki çocuklara günde biraz dondurma vermemek için hiçbir neden yoktur. Ama dondurmayı yeme zamanına dikkat edilmelidir. Belki de terlemiş olan çocuğun midesinde soğuma yaratmaması için dondurmanın yemeklerden sonra verilmesi gerekir. Ayrıca yemek öncesinde verilmemesi, alınan şekerin kan şekeri düzeyini bozmaması ve açlık duygusunu yok ederek iştahı kapatmaması açısından da önemlidir.

Alintidir. :eek:pucuk:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst