Çocuğumuza zaman ayıralım

sementha

Daimi Üye
Tepki
3.398
Çocuğa Zaman Ayırın
1156670437
Hoşça vakit geçirebilmek için çocuğunuza zaman ayırın
Her ebeveyn mutlaka çocuğuna zaman ayırır. Çocuğunun yemeğini hazırlama, küçükse yemeğini yedirme, üzerini değiştirme, altını temizleme veya büyük yaşlarda ders çalışırken çocuğa yardım etme gibi zamanların her biri aslında çocuğa ayrılmış zamanlardır. Ancak burada kastedilen bu şekilde ayrılan zamanlar değildir. Maalesef birçok ebeveynin çocuğuna ayırdığı zaman dilimleri yukarıda bahsettiğimden çok da fazla değildir. Bu şekilde, ebeveyn ile çocuğun paylaşım yaşaması pek fazla düşünülemez. Çünkü bu şekilde sadece, ebeveyn çocuğun ihtiyaçlarını gidermesini sağlıyor; çocuk ise ihtiyaçlarını gideriyordur.
Bazı ebeveynlerin yaptığı, yani çocuklarına ayırdıkları zaman biraz daha geniş kapsamlıdır. Mesela; çocuğun mutlu olması için ebeveynin çocuğu parka götürmesi veya evde onunla oyun oynaması gibi... Bu ebeveynlerin kaçırdıkları yegâne nokta ise çocuğu ebeveyndeki mutluluğu görme arzusudur. Çocuk bir şey paylaşırken ebeveyninin de mutlu olmasını ister. Şöyle ki; kendisini parka götüren annesinin sıkıldığını gören çocuğun coşkusu, ebeveyninin de mutlu olduğunu gören çocuğun coşkusundan çok daha az olacaktır. Veya bazı ebeveynlerin evlerinde çocukları ile oynadıkları veya sohbet ettikleri halde “yeter artık”, “bir daha seninle oynamayacağım” gibi serzenişlerde bulundukları ve bu paylaşımdan çok da hazzetmediklerini çocuklarına belirttikleri görülür. Bu negatifliği hisseden çocuk da yeterli doyuma ulaşmayacak, kendisine zaman ayrılmış olsa bile bu zaman niteliksiz zaman olduğundan çocukla ebeveyn arası bağı kuvvetlendirmeyecektir.

Yine bunun gibi bazı ebeveynler ise çocuklarını kendileri için keyifli olan, fakat çocukları için sıkıcı olan mekânlara götürürler ve bu mekânlarda, çocuklarından yetişkin olgunlukları beklerler. Bu şekilde de ebeveyn-çocuk paylaşımı sağlanmaz.

Olması gereken çocuğa zaman ayrılmasıdır, ancak bu zaman diliminden hem çocuğun ve hem de ebeveynin keyif alması beklenir. Bu, geçirilen zamanın nitelikli olması açısından önemlidir. Yani bu süreç hem çocuğu ve hem de ebeveyni mutlu etmelidir. Aksi takdirde ilişkinin pozitif olması bir yana paylaşılan bu zaman diliminde tartışmalar olacak ve ilişki daha da negatifleşecektir.

alıntı

Tepki
41
Biz tatlı tatlı oynuyoruz hep oğlumla..İkimizde çok keyif alıyoruz..Herzaman derim benim neşe kaynağımdır kendisi..Çokta güzel dans ediyoruz birlikte hoplaya zıplaya ..Çok mutluyum onunla Allahım her anneye böyle bir evlat nasip etsin..Yazı için çok teşekkür ederim..Sağlıklı bir çocuk istiyorsak önce bizler sağlıklı olalı doğru adımlar atabilmeliyiz

G

GuL_CiCeGi

Misafir
güzel bi makale olmus saolasın cocugum yok henüz ama oldugunda ona çok iyi bir anne olmaya çalısıcam teşekkürler...

Şahmaran.

Admin
Admin
Tepki
50.404
Evet çalışan bir anneyim ve herkez bilir oğluma ne kadar bağlı bir anne olduğumu.Yorgunluktan ölüceğimi bilsem dahi oğlum benim hayat yaşama kaynağım.Onun bir gülüşüne dünyaları değişmem işte bundan dolayı onun haz aldığı hoşlandığı yapmaktan zevk aldığı şeyleri bildiğim için özellikle yaz aylarında akşamları muhakkak 2 günde bir dışarı çıkarırı.Hele birde gideceğimiz yer onun en sevdiği oyun parkı,eğlence merkezi ise ''yaşasın,oleyyyyyyyyyy'' diyerek bağırması..İki kolunu kaldırıp havaya uçmasını görmek bile beni çok ama çok mutlu eder..Onunla bir yerlere gitmek,vakit geçirmek onunla mutlu olmak benim için en büyük mutluluktur.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar