Cinsel İstismarcıları Uzak Tutmak İçin Çocuklara Öğretilmesi Gereken 17 Altın Kural!

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.633
Tepki
53.653
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
2.jpg


Cinsel İstismarcıları Uzak Tutmak İçin Çocuklara Öğretilmesi Gereken 17 Altın Kural!

Çocuğunuza bedeninin sadece ona ait olduğunu öğretin ve bu konuda siz de davranışlarınızı buna göre şekillendirin. Çocuğunuza ve bedenine saygı duyun. O istemeden, ondan izin almadan bedenine dokunmayın.
Ona “Hayır” demeyi öğretin. Ona istenilmediği şekilde davranıldığında, bir yetişkin sevmek amaçlı da olsa sıkıştırdığında, bedenine dokunulmasını istemediğinde, öptürmek istemediğinde itiraz edebileceğini öğretin. Siz de o istemediğinde ona dokunmayın.
“Bedenim bana özeldir” mantığını öğrenmesini sağlayın.
“İyi dokunuş-Kötü dokunuş” kavramlarını ayırt etmesini sağlayın. Sevgi ile dokunma, başını okşama, yanağına kondurulan masum bir öpücük ile özel bölgelerine izinsiz ve kötü niyetli dokunmanın farkına varmasını sağlayın. Bu konuda bilinçlendirin.
Çocuğunuza mahremiyet eğitimi verin.


“Özel bölge” kavramını öğretin. Vücudunun özel bölgelerinin sadece ona ait olduğunu, o istemeden ve izin vermeden kimsenin özel bölgelerine dokunamayacağını, ancak ve ancak anne babanın ve doktorların gerektiğinde ve onun izin verdiği zamanlarda dokunabileceğini yaşına ve gelişim düzeyine uygun şekilde anlatın.
“Özel bölge” kavramını öğretirken “iç çamaşırı” örneğini kullanarak çocuk için daha kolay anlaşılmasını sağlayarak somutlaştırabilirsiniz. “İç çamaşırı giydiğimiz bölgelerimiz sadece bize aittir ve biz istemeden kimsenin dokunmasına izin vermemeliyiz” şeklinde basit ve anlaşılır açıklamalar yapabilirsiniz.
2-3 yaşlarında vücudunun bölümleri öğretilmelidir. Bu süreçte “Özel bölge”lerinin de isimlerinin öğretilmesinde fayda vardır. Bu bölgelere isim takmayın.
Çocuklara gelişimsel olarak uygun olduğu dönemden itibaren öz bakım becerilerini kendisinin yapması sağlanmalıdır. Tuvaletini kendi yapabilme, tuvaletini yaptıktan sonra temizliğini yapabilme, banyo yapabilme gibi becerileri öğrenerek bu konuda yetişkinlere bağımlı olmaması sağlanabilir.
Birisi ona istemediği şekilde ya da kötü davrandığında bunu size rahatlıkla söyleyebileceği ortam oluşturun ve bu konuda ona güven verin. Çocuğa bu tür davranışlarının kesinlikle onu suçu olmadığı, utanmaması gerektiği, rahatlıkla korkmadan anlatabileceği, bu konuda cezalandırılmayacağı mesajı verilmelidir.
Bazı sırların saklanmaması gerektiğini öğretin.

1.jpg



Ona istemediği şekilde davranıldığında, bu davranışları “kötü dokunuş” olarak hissettiğinde, “özel bölgelerine” o izin vermediği halde dokunulduğunda, o “hayır” dediği halde devam ettiğinde, bu konuda zarar gördüğünü düşündüğüne “bağırma-çığlık atma” kuralını öğretin. Kendini koruyamadığını düşündüğü anda çığlık atsın, yarım istesin.
Cinsel eğitim mutlaka verilmeli. Cinsel içerikli konular hakkında size soru sorduğunda onu azarlamadan, utandırmadan yaşına uygun ve anlayabileceği şekilde cevap verin. Unutmayın bu konulardaki en doğru ve güvenilir bilgiyi ona siz verebilirsiniz.
Duyduğumuz ve gördüğümüz haberlerle cinsel istismar konusunda anne babalar olarak aşırı kaygı duyabiliriz. Çocuklarınızı koruma isteğiniz önemli ama bu konuda paranoya geliştirmemek lazım. Bu konular hakkında çok sık ve ısrarcı bir şekilde sürekli konuşmayın. Bu çocuk üzerinde de aşırı kaygı yaratacaktır.


Bu konularda zaman zaman onunla konuşun ve bilinçlendirin.
Kız erkek çocuk ayrımı yapmayın. Çünkü istismarcıların böyle bir ayrımı yok. Cinsiyeti ne olursa olsun ona kendini korumasını öğretin.
Çocukların sadece yabancılar tarafından cinsel istismarla karşı karşıya kaldığına yönelik yanlış bir inanç vardır. Halbuki araştırmalar cinsel istismarın yakın ve tanıdık kişiler akrabalar tarafından da yapılabildiğini göstermektedir. Çocukların sadece dışarıda yabancılara karşı değil herkese karşı bu altın kurallara uyması gerektiği öğretilmelidir.​
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst