Chicago müzikali (1-9 Ekim)

nk83

Admin + Sitenin Hikaye Yazarı
Admin
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.291
Tepki
83.528
Puan
113
Konum
İstanbul
11513559.jpg


Bu müzikal için The New York Time “Çağların müzikali. Yıllardan beri Broadway’de görülen en seksi, en sofistike danslar”, Sunday Times “Eğlendirici, gizemli ve inanılmaz komik” diyor.

Filmi 6 dalda Oscar, müzikali 6 Tony, 2 Laurence Olivier, 1 Grammy ödülü kazanan ve kitabı yapılan Chicago Müzikali’nden bahsediyoruz. Şimdiye kadar 24 ülkede, 11 dilde sahnelenen şov, 1-9 Ekim tarihleri arasında Tim Show Center’da. Biletleri şimdiden satışta. Gerçek hikayelerden esinlenilen, şahane dekora sahip bu gösteriyi kaçırmayın.

Chicago müzikali, 1924 yılında Chicago Tribune gazetesi için Beulah Annan ve Belva Gaertner isimli kadın katillerin mahkemelerini izlemek üzere görevlendirilen Maurine Dallas Watkins isimli gazete muhabirinin aynı isimli oyununa dayanıyor.

Watkins her iki davanın da sansasyonel yönlerine ve bu iki ‘Jazz bebeği’nin yaşantısına odaklanıyor. Roxie Hart karakteri için ilham alınan Beulah Annan, 3 Nisan 1924’te henüz 23 yaşındayken muhasebeciliğini yaptığı Harry Kalstedt’i öldürmekle suçlanır. Chicago Tribune’nun haberine göre, “kendisini taciz etmeye çalışan” bir adamı öldürdüğünü söylemek için kocasına haber vermeden önce “Hula Lou” isimli foxtrot parçasını iki saat boyunca çalmıştır. Mahkeme süresince ifadesini defalarca değiştiren Beulah, 25 Mayıs 1924’te “suçsuz” bulunur. Bu süreçte onu yalnız bırakmayan kocasından ise beraatini takiben ayrılır.

Velma Kelly karakteri için ise, bir kabare şarkıcısı olan ve Belle Brown sahne ismini kullanan Belva Gaertner’dan esinlenilmiştir. Belva’nın sevgilisi olan Walter Law isimli adamın cesedi 12 Mart 1924’te Gaertner’in arabasının direksiyonuna yığılmış bir şekilde bulunur. İki polis memuru bir kadının arabaya bindiğini gördükleri ve bir müddet sonra da silah sesleri duyulduğu yönünde ifade verirler. Arabanın içinde bir cin şişesi ve otomatik bir silah ele geçirilir. Belva ise evinde, kanlı giysilerle bulunur. Olay esnasında Law ile arabada oldukları ancak sarhoş olduğu için hiçbir şey hatırlamadığı yönünde ifade verir. Gaertner 6 Haziran 1924’te beraat eder. Gaertner’in avukatı William Scott Stewart ve özellikle Annan’ın avukatı W. W. O’Brien müzikaldeki “Billy Flynn” karakterine ilham vermişlerdir.


6 DALDA OSCAR KAZANDI

Gazeteci Maurine Dallas Watkins’in bu iki davayı anlatan ve sansasyonel ifadelerle dolu yazıları o kadar ilgi toplar ki Watkins daha sonra bu hikayelerden bir oyun yazmaya karar verir. Olumlu eleştiriler alan oyun Broadway’e de taşınır ve 1926’da 172 kez sahnelenir. Cecil B. DeMille 1927’de sessiz film olarak hikayeyi tekrar hayata geçirir. Filmin 1942’de çekilen versiyonunda ise Roxie Hart’ı Ginger Rogers canlandırır. 1960’larda Broadway’in Tony ödüllü aktristlerinden Gwen Verdon oyunu okur ve yönetmen eşi Bob Fosse’tan bunun bir müzikale dönüştürülmesi imkanı olup olmadığını değerlendirmesini ister. Fosse, senaryo haklarını alabilmek için oyunun yazarı olan Watkins’le defalarca görüşür ancak hep olumsuz cevap alır.

Watkins’in 1969’daki vefatının ardından mirasçıları oyunun haklarını yapımcı Richard Fryer, Verdon ve Fosse’a satarlar. Martin Scorsese’nin “New York” filmi için yazdıkları ve Frank Sinatra tarafından ölümsüzleştirilen “New York, New York” ile tanınan ve 1966’da yaptıkları “Cabaret” müzikali ile büyük alkış alan John Kander ve Fred Ebb ikilisi müzikalin şarkıları üzerinde çalışır.

11513558.jpg


Her bir parçayı geleneksel vodvil şarkılarından veya vodvil sanatçılarından birine dayandırarak tasarlarlar. Ebb ve Fosse müzikalin kitabını da kaleme alırken Fosse aynı zamanda gösterinin yönetmenliğini ve koreografisini de üstlenir.

Orijinal Broadway prodüksiyonu 3 Haziran 1975’te, 46. Cadde Tiyatrosu’nda (46th Street Theatre) başlar ve toplam 936 kez sahnelenir. 1996’da yeniden sahnelenmeye başlanan müzikal, beş bin 700’den fazla kez sahnelendi. Broadway tarihinde en uzun süredir sahnelenen 6. prodüksiyon ünvanını elinde bulunduran Chicago, 2002’de filme çekildi. Rob Marshall tarafından yönetilen filmin başrollerinde Catherine Zeta-Jones (Velma Kelly), Renee Zellweger (Roxie Hart), Richard Gere (Billy Flynn), John C. Reilly (Amos Hart) ve Queen Latifah (Matron Mama Morton) rol aldı. Film, aralarında En İyi Film (Martin Richards) ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Catherine Zeta Jones) ödüllerinin de bulunduğu 6 dalda Oscar kazandı.

TİM SHOW CENTER 5 YILDIR BU ŞOVA HAZIRLANIYOR

Gösteri merkezinin açıldığı 2005 Kasım ayından beri Tim Show Center, Chicago Müzikali’nin Türkiye’de sahnelenmesi için uğraşıyor. Öncelikle sahne ve salon konusunda çok hassas davranan yapımcılar ikna edildi. Salonu ziyaret ettikten sonra dekorun görkemini ortaya çıkartabilmek için en öndeki üç sıra koltuktan bazıları söküldü, sahne 300 metrekareye kadar büyüttürüldü. Bu yetmedi, ses ve ışık sistemleri de güçlendirildi. Frankfurt’taki “Prolight & Sound” fuarına gidildi, donanım zenginleştirildi. Ayrıca müzikalin, dünyanın sayılı kurumlarından olan ve canlı çalacak orkestrası için altyapı da kuvvetlendirildi. Gösterinin yurt dışından gelecek olan 22 kişilik kast, 15 kişilik orkestra ve 17 kişilik teknik/idari ekibinin ulaşımı ve 3 TIR dolusu sahne dekoru, ses-ışık malzemeleri ve kostümlerin nakliyesi için gerekli adımlar atıldı. İngilizce bilmeyenler için, sahne üzerinde gösterinin tercümesinin yapılacağı özel bir donanım ve ışıklı pano altyapısı tesis edildi.

Hürriyet
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst