Çene ve Elmacık kemiği Protezleri

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..

Çene ve elmacık kemiği protezleri, çene ucunu veya elmacık kemiği bölgesini daha çıkıntılı hale getirmek amacıyla kullanılır. Ameliyat doğru planlanırsa bu tür protezlerin çok faydalı etkileri olabilir. Çene ucu ya da elmacık kemiğinin gerekli boyutta olmadığı hastalarda bu tür protezler kullanılabilir. Ancak hatalı kullanım durumlarında çok ters ve kötü sonuçlar da oluşabilir.

Çene ucu protezi genellikle ağız içinden yerleştirilir ve yüzde bir ameliyat izi kalmaz. Bu amaçla çeşitli protezler kullanılıyor. Bunlara hasta ile birlikte karar verilmektedir. Elmacık kemiği protezi ise sadece elmacık kemiklerini dışarıya doğru çıkık hale getirir. Yüzün diğer bölgelerini etkilemez. Oysa yanak bölgesine uygulanacak lifting, yüzün orta yarısını etkiler. Bu ameliyatta amaç anatomik olarak daha aşağıda duran, neredeyse çene seviyesine gelen yanakların elmacık kemkleri seviyesine çıkarılmasıdır. Protez ile kazanılabilecek kadar dolgunluk bu ameliyat ile de sağlanabilmektedir. Özellikle yuvarlak bir yüz yapısında bu ameliyat ile yanaklar çıkıklaştırılabilir ve ideal bir profil sağlanabilir.

Çene ve elmacık kemiği protezlerinin yapıldığı maddeler arasında hidroksiapatit, silikon, yüksek densiteli polietilen, gore-tex sayılabilir. Her maddenin olumlu ve olumsuz özellikleri ve riskleri vardır. Kısacası en iyisi diye bir maddeyi seçmek mümkün değildir. Silikon protez, kemiğe baskı yaparak eritebiliyor. Buna karşılık uygulaması kolay ve herhangibir reaksiyon yapmıyor. Polietilen ise en çok tercih edileni. Çünkü bu madde içinde bulunan küçük kanallar içine doku ve damarla girebiliyor ve doku ile bu madde bütünleşiyor. Bu nedenle reddedilme olasılığı çok azdır. Araştırmalarda polietilen içine kemik dokusunun dahi girdiği saptanmıştır. Kemiği eritme olasılığı da yok. Ancak teknik uygulaması nispeten daha zordur.

Suni madde kullanılan ameliyatlarda asıl korku enfeksiyondur. Tedavi edilemeyen enfeksiyon durumunda maddenin çıkarılması gerekebilir. Çene protezinde alt dudakta his kaybı oluşabilir. Dudağın altından iki taraftan birer duyu siniri çıkar. Ameliyat eğer ağız içerisinden yapılıyorsa bu sinirin çok yakınından geçip protezi koymak gerekiyor. Bu sinirin kopması düşük bir olasılık olsa da dokunulması bile bir süre his kaybına neden olabilir. Ancak bu sinir hasarı sadece uyuşukluk yapabilir. Bu uyuşukluk diş tedavisi yapılırken alt çeneye yapılan iğne oluşan alt dudak uyuşukluğu ile aynı. Çene altından yapılan kesimlerde de bu risk var ama daha azdır. Ameliyat sonrası birtakım estetik sorunlar da yaşayabilirsiniz. Özellikle doğru endikasyon ile konmayan protezler yüzü olduğundan kötü, hatta çok kötü gösterebilir. Şekilden memnun olsanız dahi asimetriden şikâyetçi olabilirsiniz. Yine de her şeyin düzeltilebilir olduğunu, en kötü ihtimalle protezler çıkarıldığında eski halinize döneceğinizi unutmayınız.

ALINTIDIR!...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst