maviboncuk
Daimi Üye
Neler yapılmıyor ki; Fıstık yerine bezelye, taze tavuk yerine kireç, kıyma yerine bulgur, biber yerine boya yiyoruz. Gıda Yüksek Mühendisi Filiz Çalıştıran, gıdadaki hilelerin genel amacının maliyeti düşürmek, daha fazla kar olduğu belirtiyor ve uyarıyor: "Bu hileler sadece ucuz gıdalarda değil, pahalı gıdalarda da çok sık uygulanıyor."
İŞTE YAPILAN HİLELER...
ZEYTİNYAĞI:
Zeytinyağına pamuk yağı karıştırılıyor.
KÜFLÜ PEYNİRLER:
Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir haline getiriliyor.
TAVUK:
Bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılarak piyasaya sunuluyor.
TEREYAĞ:
Tereyağına patates ve margarin karıştırılıyor.
SALAM SOSİS:
Salam ve sosise tavuk derisi, bağırsağı ve taşlık karıştırılıyor.
YOĞURT:
Yoğurdu daha katı hale getirmek için büyük baş hayvanların yağından elde edilen toz halindeki jelatin kul-lanılıyor. Halka bu yoğurt köy yoğurdu diye satılıyor.
DÖNER:
Dönerin içine tavuk sakatatı ve öğütülmüş tavuk bacağı katılıyor.
SUCUK:
Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeni yapılan sucuklarıniçine karıştırılarak yeniden imal ediliyor. Sucuğun içine çöpe atılması gereken akciğer parçaları konuluyor.
KIRMIZI BİBER:
Kırmızı bibere kiremit tozu karıştırılıyor.
BEYAZ PEYNİR:
Beyaz peynire kireç katılarak parlak beyaz olması sağlanıyor.
EKMEK:
Ekmeğe karbonat katılarak beyazlaştırılıyor.
UFALANMIŞ PEYNİR:
Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor.
SÜT:
Sütün öz yağı alınarak, katıyağ ile karıştırılıyor. Böylece, yağlı süt imajı veriliyor.
KARABİBER:
Karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor.
İŞTE YAPILAN HİLELER...
ZEYTİNYAĞI:
Zeytinyağına pamuk yağı karıştırılıyor.
KÜFLÜ PEYNİRLER:
Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir haline getiriliyor.
TAVUK:
Bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılarak piyasaya sunuluyor.
TEREYAĞ:
Tereyağına patates ve margarin karıştırılıyor.
SALAM SOSİS:
Salam ve sosise tavuk derisi, bağırsağı ve taşlık karıştırılıyor.
YOĞURT:
Yoğurdu daha katı hale getirmek için büyük baş hayvanların yağından elde edilen toz halindeki jelatin kul-lanılıyor. Halka bu yoğurt köy yoğurdu diye satılıyor.
DÖNER:
Dönerin içine tavuk sakatatı ve öğütülmüş tavuk bacağı katılıyor.
SUCUK:
Son kullanma tarihi geçmiş sucuklar, yeni yapılan sucuklarıniçine karıştırılarak yeniden imal ediliyor. Sucuğun içine çöpe atılması gereken akciğer parçaları konuluyor.
KIRMIZI BİBER:
Kırmızı bibere kiremit tozu karıştırılıyor.
BEYAZ PEYNİR:
Beyaz peynire kireç katılarak parlak beyaz olması sağlanıyor.
EKMEK:
Ekmeğe karbonat katılarak beyazlaştırılıyor.
UFALANMIŞ PEYNİR:
Ufalanmış peynir birleştirilip yeniden kalıp peynir yapılıyor.
SÜT:
Sütün öz yağı alınarak, katıyağ ile karıştırılıyor. Böylece, yağlı süt imajı veriliyor.
KARABİBER:
Karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor.