Beslenmenin saç dökülmesine etkisi

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Alopesi saç dökülmesinin tıbbi adıdır. Dökülme başınızda ya da kaş, kirpik gibi vücudunuzun herhangi bir bölgesinde olabilir. Belirli oranda saç dökülmesi normaldir. Normal bir bireyin günde 50 ile 100 tel arasında saçı dökülmektedir. Hergün dökülen bu oranda saç teli genetik saç dökülmesi olmayabilir. Dökülen saçlarımızın çoğu belirli bir süre sonunda tekrar çıkmaktadır. Her saç telinin ömrü ortalama 3 ila 6 yıl arasındadır. Herhangi bir zamanda, saçlarımızın bir kısmı büyüyor, bir kısmı büyümesini tamamlamış ve dinleniyor, bir kısmı ise dökülüyor olabilir.

Ortalama olarak bütün bireylerin saçı aynı oranda dökülür, ancak bazılarımızın genetik faktörler sebebiyle dökülen saçlarımızın bir kısmı geri çıkmamakta ya da her dökülme evresinden sonra daha da zayıflayarak çıkmakta ve sonunda kaybolmaktadır. Kalıtımsal kellik ya da kalıcı saç dökülmesi en basit anlamda saç köklerinin genetik olarak buna programlanmış olmalarıdır. Artan saö dökülmesi ya da geçici saç dökülmelerinin sebebi çok çeşitli olabilir. Bunlardan bazıları kötü beslenme ve diyetler, genler, hormonlar, yaş, kemoterapi ilaçları, radyasyon tedavileri, enfeksiyon, stres, bazı saç şekillendiricilerin içinde bulunan kimyasallar ve hızlı kilo kaybı olabilir. Ayrıca anemi, düşük troid hormonu seviyesi, lupus, ve kanser gibi bazı hastalıklarda saç dökülmesine neden olabilir. Bu hastalıklar nedeniyle yaşanan saç dökülmesi çoğunlukla geri döndürülebilir saç dökülmeleridir.

BESLENME ve DİYET ÖNERİLERİ

Beslenme yetersizlikleri saç teli çapını küçülterek saçlarda kırılmaya bağlı dökülmeyi artırabilir ve saçın yavaş uzamasına neden olabilir. Beslenme yetersizlikleri nedeniyle baş gösteren saç dökülmesi doğru bir diyetle engellenebilir ve tedavi edilebilir. Dikkat etmeniz gereken gıdalarınızdaki A vitamini, B vitamini, biotin, C vitamini, bakır, demir, çinko, protein ve sudur.

A Vitamini

Yeterli A vitamini alımı saç köklerinin sağlığına ve saç uzamasına yardımcı olmaktadır. Uzun süreli A vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olabilir ve saçlı deride kepeklenmeye yol açabilir. Yetişkin bir birey için günlük A vitamini ihtiyacı 5.000 IU dur. IU International units anlamına gelmektedir.
Vücudunuz A vitaminini iki şekilde alır: örneğin beta karoten gibi karotenoid formunda , kırmızı sarı ve turuncu meyvelerden ve lifli sebzelerden.
Ya da hayvansal gıdalardan. A vitamini barındıran hayvansal gıdalar aşağıdaki gibidir:

* Karaciğer
* Balık yağı
* Yumurta
* Süt

Vitamin B6, Folik Asit, Vitamin B12

Bütün bu B vitemini türevleri kırmızı kan hücreleri ya da kırmızı kan hücrelerinin bir bölümü olan hemoglobinler için temel gerekliliklerdendir. Hemoglobinin temel fonksiyonu oksijeni akciğerlerden, içinde saç köklerinin de bulunduğu dokulara taşımaktır. Sağlıklı ve güçlü saçlar devamlı kan akışı ve oksijene ihtiyaç duyarlar. Yukarıdaki B vitamini türevlerinin herhangi birinin eksikliği saç dökülmesinde artışa ve yavaş saç uzamasına neden olur. Yetişkin bir bireyin günlük ortalama B6 vitamini ihtiyacı 2 miligramdır. B6 vitamini için en iyi kaynak protein bakımından zengin gıdalardır.

* Tavuk
* Balık
* Böbrek
* Soya
* Karaciğer

gibi gıdalarda bol miktarda B6 vitamini bulunmaktadır. Ayrıca tahıllarda ve fındıkta da bir miktar B6 vitamini bulunmaktadır.

Yetişkin bir bireyin günlük folik asit ihtiyacı 400 mikrogramdır. Folik asit içeren yiyecekler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

* Lifli sebzeler
* Portakal suyu
* Avokado
* Pancar
* Brokoli
* Karaciğer
* Buğday

Yetişkin bir bireyin günlük ortalama B12 vitamini ihtiyacı 6 mikrogramdır. B12 genellikle hayvansal gıdalarda bulunur. Örneğin:

* Et
* Balık
* Yumurta
* Süt
* Süt ürünleri

Biotin

Düzenli beslenen insanlarda biotin eksikliği çok nadir olarak görülmektedir. Yediğimiz yiyeceklerden aldığımız biotinin yanı sıra biotin bağırsaklarımızda da üretilmektedir. Yine de nadir durumlarda biotin eksikliği nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Biotin saç tellerinizin kalınlaşmasına yardımcı olabilir, hızlı ve daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir.
 

Kristen Stewart

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
47.857
Tepki
49.341
Puan
113
Yaş
39
Konum
Çıkmaz Sokak
Benim saç dkülme sorunum büyük ihtimalle beslenme alışkanlığımdan da kaynaklanıyor olabilir,hiç dikkat etmiyorum:dertli:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst