Bel ve sırt ağrıları için neler yapılmalı?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Günümüzde en sık rastlanan ve yüklü harcamalara neden olan hastalıklarından başında bel ağrıları geliyor. Yaş, cinsiyet hiç fark etmiyor bel ağrıları pek çoğumuzu yaşantımızın bir döneminde mutlaka etkisi altına alıyor.

Masa başında çalışanlardan gençlere ev hanımlarından eğitmen, sporculara kadar hemen herkes bel ağrısından yakınıyor. Teknolojik gelişmelerin artmasıyla beraber hareketsiz yaşam, ulaşım araçlarının sık kullanılması beli zorlayarak ağırlık kaldırma, aşırı çaba gerektiren egzersizleri uygulama, stres ve sigara gibi pek çok etken bel ağrılarının oluşmasına yol açıyor.

Tüm dünyada nüfusun yaklaşık %75'i yaşamlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı yakınması ile hekime başvuruyor.

Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru Korap ağrıların çok değişik hastalıklardan kaynaklanabileceğini söylüyor.

Bel ağrısı çok değişik hastalıklardan kaynaklanabilir. Genellikle bel kaslarının veya omurgadaki bağların zorlanmasından oluşan ağrılar kas - iskelet sisteminden kaynaklanıyor. Çok nadir olarak bel omurga eklemlerinin iltihabı veya tümör gibi ciddi nedenlerle de oluşabiliyor. En sık olarak gördüğümüz kas ve bağların tutulumuna bağlı oluşan mekanik bel ağrısı dediğimiz ağrılar. Ayrıca çeşitli psikososyal faktörlerde de hastalığın meydana gelmesine sebep olabiliyor.

Bel ağrısının giderilmesinde tedavi planlamasında en önemli nokta, mevcut şikâyetlerinin tekrarını engellemek ve hastanın yaşam kalitesini artırabilmek. Prensip olarak cerrahi müdahale son çaredir. İstirahat, ağrı kesiciler, kas gevşetici ajanlar ile geçirilemeyen ağrılarda fizik tedavi uygulamaları etkili oluyor.

Hastanemizde bel ağrılarında; yüzeysel ve derin ısı uygulamaları, ağrı kesici elektrik akım uygulamaları, akuatik terapiyle Arjo Axona Tedavi Havuzu, traksiyon (germe) ve sonrasında koruma amaçlı egzersiz eğitim programları uygulanıyor. Tedavi programları içerinde "olmazsa olmaz" olan faktör "düzenli egzersiz". Kişi omurgaya destek olan kaslarını güçlendirmez ise, bel ağrısı aynı noktadan olmasa bile başka bir bölgeden tekrar ortaya çıkabiliyor. Egzersiz, güçlenen kaslara doğal korse görevi yaptırıyor ve omurgayı destekliyor.

Hastalarımız için geliştirilen ritmik stabilizasyon tekniği ile yüzme öncesi bel stabilizasyon egzersizleri özel ısıtılmış Arjo tedavi havuzunda hayata geçiriliyor. Havuzun girdap oluşturma özelliğiyle gevşeme sağlanıyor, dolaşım artıyor hastanın ağrı yakınması kısa sürede gideriliyor.

Belini korumayı öğrenemeyen hastanın şikâyetlerinin tekrar etmesi yaşam kalitesinde düşüşe neden oluyor. Bu nedenle hastanemizde hasta eğitimi konusunda düzenlenmiş özel programlarla hastalara destek olunmakta ve yaşam kalitelerinin artırılması hedefleniyor. "

Dr. Ebru Korap'ın sağlıklı bir bel için önerileri :
-Sırtınızı ve belinizi düz tutun.
-Kötü duruş; sırttaki kamburluğu, beldeki içe çöküklüğü artırır.
-Sık pozisyon değiştirin.
-Özellikle belin normal eğriliğini korumaya özen gösterin
-Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize bölün
-Hareketlerinizi önceden planlayın
-Asla ağır cisimleri kaldırmayın.
-Yerden bir şey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin.
-Belinizle değil bacaklarınızla yükü kaldırın.
-Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza yakın tutun.
-Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün.
-Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı doğru kaldırmayın.
-Koltuğa düzgün oturun. Gerekirse bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin
-Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın.
-Yatarken sert ve ortopedik yatakları tercih edin.
-Salt yer ve tahta üzerine yatmak doğru değildir.
-Yatarken bacaklarınızı gergin tutmayın.
-Sırt üstü yatarken baldırlarınızın altına koyulacak küçük bir yastık sizi rahat ettirecektir.
-Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin.
-Günlük gerilim ve streslerinizi azaltın
-Düzenli ve günlük egzersiz yapın. Tempolu yürümek, yüzmek ve koşu ideal sporlardır.

Alıntıdır!
 
U

uzmanmasor

Misafir
Ağrısız bir beden ve sağlıklı bir yaşam için "Akaponto Masaj" ciddi bir masaj hizmeti veren kuruluştur. İstanbul geneline hizmet verilmekte, hizmetlerimiz içerisinde, Medikal masaj, Lenf Drenaj (zayıflama) masajı, Anti-Selülit masajı, Volkanik Taş Masajı, refleksoloji ve birçok masaj türkleri sunulmaktadır. Bu masaj türleri ile Migren, Sırt-boyun ağrıları, Alt ıslatmas sorunu, Aşırı kilo problemi ve daha birçok hayatı çekilmez kılan hastalıktan kurtulabilme olanağı sağlamakla tamamen sağlıklı bir bedene kavuşabilme hayalini gerçekleştirmektedir. Çalışmalarımız Tıbbi tedavi olarak algılanmamalı tedaviye yardımcı Alternatif Tıp olarak algılanmalıdır. Daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir bilgilenebilir öğrenmek istediğiniz konular hakkında daha detaylı bilgi talep edebilirsiniz. Sağlık küçümsenmeyecek kadar ciddi ve tamamen elden gitmeden tedbir alınması gereken bir kavramdır. Bazı rahatsızlıklar küçük görünse de daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.Masaj, bilgi eksikliğinden dolayı önemsenmeyen ve ne yazık ki ülkemizde bir oyun, zevk veya eğlence olarak tanımlanmaktadır, halbuki günümüz tecrübeleri göstermiştir modern tıbbın ilaçlarla çözüm bulamadığı bazı felçli hastaların iyileşmesine bile sebep olmuştur. Her gün onlarca hastaya masajın faydalarını, etkisini ve gücünü anlatıyor bilgilendiriyoruz. Bir çok hastalığa yıllarca kullandınız ilaç son vermemiş sadece ağrıları dindirmiştir, masaj hastalığınızın durmuna göre 8 ila 15 seansta çözüm sağlayabilmektedir, faydasını 2 seanstan sonra vucudunuz fark edececektir.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst