Bebek İşaret Dili

elma şekeri

Daimi Üye
Katılım
17 Eylül 2008
Mesajlar
1.700
Tepki
1.278
Puan
113
Konum
İZMİR
Bebeğinizin duygularını anlayarak onun hayata bir adım ileride başlayabilmesini sağlayabilirsiniz. Bebek işaret dili, minik varlığınızın henüz konuşamadan sizi anlamasına yardımcı oluyor.

İngiltere'de Durham Üniversitesi'nde 200 anne ve bebekleri üzerinde yapılan bir araştırma; ilk iki yıl bebeğin gelişimini sağlayan en önemli faktörün, annenin bebeğininin ruhsal durumunu, ve hareketlerini doğru yorumlaması olarak belirledi. Araştırmada 8, 14 ve 24 aylık bebeklerin dil ve oyun oynama kabiliyetleri test edildi. Buna göre; bebeklerinin ruhsal durumunu, hal ve hareketlerini doğru yorumlayan annelerin, çocuklarını hayata daha iyi hazırladıkları ortaya çıktı. Ruhsal ve duygusal olarak bebekleriyle iyi iletişim sağlayabilenlerin çocukları dil veya oyun yoluyla kendilerini daha iyi ifade edebiliyor.

Bebek İşaret Dili Programı Nedir?
Bebek işaret dili; bebeğin konuşmaya başlamadan önceki döneminde kullanılan İşaretlerle iletişim sağlama dilidir. Bebekler bu İşaretler ve hareketler sayesinde etraflarında olan olaylar ve nesnelerle bağ kurabilir, böylece kendilerini ifade edebilirler.

Nasıl Uygulanıyor?
Bebeklerin öğrenmesi gereken çok şey bulunuyor. Öncelikle nesnelerin isimlerinin olduğunu ve her nesneyle ağzınızdan çıkacak kelime arasında bir bağ kurması gerektiğini öğrenmeli. Nesne, kelime ve işaret üçlüsü çok önemli. Bu üçlü arasındaki bağı kurduktan sonra, size kendi mesajlarını ellerini kullanarak vermeye başlar. İlk önce bir nesne, ona bağlı bir el hareketi ve kelimeyle başlayın, daha sonra bunları çoğaltın. Bu yöntem onlar için hem bir
oyun hem de kendilerini ifade etme yöntemidir.

İşaretleri ne zaman öğrenebilirler?
Her yaşta başlayabilirsiniz. Hatta ne kadar erken, o kadar iyi. Bu yöntem, işaret dilini günlük hayatınızın bir parçası haline getirebilir. Bebeğiniz çok kısa bir sürede işaretlerin anlamını anlayacak ve sizinle İletişim kurmak için gayret gösterecektir. Bu çaba genelde 6 - 9 ayları arasında gerçekleşir.

İşaretlere anlam kazandırdıkları nasıl anlaşılır?
Bebeğiniz nesnelere uzun süre sizinle beraber odaklandığında, nesnelere ya da İşaretlere tepki verdiğinde veya sizin yaptıklarınızı size bakarak tekrarladığında bir anlam çıkarmaya çalıştığını anlayabilirsiniz.

Bebek işaret dilinin faydaları neler?
6 - 9 aylık dönemleri arasında bebekler, nesnelerin isimleri olduğunu fark eder. Anne, baba, kedi, kitap, kapı gibi. Elleri de bu süreç içerisinde işaretlerle anlaşabilecek kadar gelişir. Ancak bebeklerin nefes alıp verişi, dillerinin dönmesi ve ses telleri 12-18 aya kadar gelişme sürecini tamamlamadığı İçin, konuşma safhasına geçemezler. Bebek işaret dili de bu aradaki süreci hızlandırmak için köprü görevi yapar.

İşaret dilini kullanmayı bıraktıktan sonra da bu sistem fayda sağlar mı?
Evet. Birçok çocuk yorgun olduğunda sesli olarak birşey istemektense, isteklerini işaretlerle ifade etmeyi tercih eder. Bu da çoğunlukla uykudan önce ya da uyanır uyanmaz olur.

Bu programı öğrenmek kadar sürer?
Bebeğiniz yaklaşık 4 - 6 hafta sonra size işaretlerle cevap vermeye başlar. Tüm bebekler becerilerini farklı süreçlerde gösterir. İşaret dilini ne kadar büyükken öğrenirlerse, algılama ve cevap verme süreleri o kadar hızlı olur. Zaman içinde bebeğiniz hızlı bir şekilde birçok işareti öğrenecek ve kelime hazinesi genişleyecektir.

Hangi işaretle başlamak gerekir?
Tercihinize göre birçok işaretle başlayabilirsiniz. Bebeğinize öğreteceğiniz işaretlerin onun dünyasıyla bağdaştığından emin olun. İşaret, obje ve kelimeyi bebeğinize aynı anda öğretin ki, aralarındaki iletişimi kurabilsin. Gün içinde bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Birkaç gün sonra da yeni objeler, yeni kelimeler ve yeni İşaretler üzerinde çalışın.

işaret diliyle iletişim, bebeklerin konuşmaya başlama sürecini geciktirir mi?
Hayır, tam tersine hızlandırır. Birçok ebeveyn, İşaret diliyle İletişim sağlayan bebeklerin diğerlerine oranla konuşma diğerlerine oranla konuşma
sürelerinin çok daha geç başlayacağını düşünür. Fakat bu düşüncenin yanlış olduğu kanıtlandı. Bebekler kendi seslerini duymaktan çok hoşlanırlar. Bir süre sonra elleriyle oyun oynarken, konuşarak kendilerini ifade etmeye başladıklarını fark eder ve otomatik olarak ağızlarının bir iletişim aracı olduğunu anlarlar.

İşaret diliyle iletişim, çocukların ikinci bir dil öğrenmesini zorlaştırır mı?
Evde konuşulan iki farklı dil varsa, işaret dili bu iki farklı dil arasında görsel bir köprü konumundadır. Özetle; bebeğinizin iki dili de rahatça öğrenebilmesi için kolaylık sağlar. Örneğin; Türkçe'de alkış kelimesi, ingilizce'de clap demek. Bu kelimeyi öğretecekseniz, elinizi çırptığınızda bebeğiniz clap ve alkış kelimelerinin aynı anlama geldiğini öğrenir. Bir süre sonra da clap veya alkış dediğinizde kendiliğinden ellerini çırpmaya başlar.

Bebek işaret dili programı ne zamandır var?
Dilsiz çocuklarla işaret diliyle anlaşma yöntemi 17. yy'dan beri var olan bir uygulama. 18. yy'da ingiltere ve Fransa'da dilsizlere eğitim veren bazı öğretmenler bu dili kullandı. Ancak 1880 yılında Milan'da yapılan bir konferans sonucu yöntemin yararsız bulunması nedeniyle uygulaması durduruldu. 1960'larda işaret diliyle iletişim tekrar ve eğitimde kullanılmaya başlandı. Dilsiz çocuklarla işaret diliyle iletişim kurma yönteminin başlamasıyla, duyabilen çocuklarda da işaret dili kullanımı ortaya çıktı. Ebeveynlerin biri ya da her ikisinin sağır, dilsiz olduğu durumlarda çocuklar hem konuşma hem de işaret dilini öğreniyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst