Bebek Hastalıklarını Tanımak

k.a.y.r.a.

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
3.284
Tepki
3.917
Puan
113
Konum
mutluluğun tam yanında :D
Bebekler ve çocuklar çok kısa sürede ciddi biçimde hastalanabilirler. Ebeveynler ya da çocukla ilgilenenler o çocuk için normal olanı bilmeli, böylece ters giden bir şey olduğunda bunu fark edebilmelidirler. Sorununun ne olduğunu ifade edebilen çocuk sayısı çok azdır. Bu yüzden, verilere dayanarak sorunun nedenini tahmin etmeye hazır olmalısınız. Çocuğun sağlığıyla ilgili herhangi bir şüphe duyacak olursanız -gündüz ya da gece, saat kaç olursa olsun- hemen doktora başvurmalı ya da hastaneye gitmelisiniz.
hastabebek.jpg

Çocuklar yalnızca minyatür yetişkinler değildir; vücutları farklıdır, hastalıklarla travmalara bizlerden farklı karşılık verirler. Bebeğin vereceği karşılık küçük ço-cuğunkinden farklı olacak ve 7 yaşındaki bir çocuğunkiyle on yaş üstü çocuklarınkiler de farklılık gösterecektir. Çocuklar nasıl ya da neden hasta hissettiklerini veya nerelerinin acıdığını fiziksel ya da duygusal açıdan ifade edebilecek durumda olmayabilirler. Bu nedenle, ebeveynlerini dinlemek daima önemlidir. Onlar da sorunun ne olduğundan emin olmayabilirler, ama çocuklarıyla ilgili "ters giden bir şeyler" olduğunu bilirler.
Doktorlar, çocukluk dönemi rahatsızlıkları konusunda değerlendirmenin ne kadar zor olduğunu ve sorunların hızla gelişeceğini bildiklerinden, çocukları muayene etmek için daima zaman bulurlar. Aynı zamanda, sizin yaygın ve kısa süreli çocuk rahatsızlıklarıyla nasıl baş edeceğinizi bilmeniz, gereksiz tıbbı yardim arayışına girmenizi ya da tıbbi yardım gelene kadar durumun kötüleşmesini önlemenizi sağlar.

HASTA ÇOCUĞU DEĞERLENDİRMEK
Çocuklar hastalıklara farklı yaşlarda farklı tepkiler verir. Küçük bir bebeğin minik burun delikleri ve ağızdan soluk alamaması soğuk algınlığını yeme ve uyku düzenini etkileyen sıkıntılı bir deneyim haline getirir. Daha büyük çocuk belirtilere daha kolay dayanır. Genel birkaç hastalık göstergesi de vardır:
- Çocuk ne kadar canlı? Oyuncaklara, İnsanlara ilgi gösteriyorsa bu iyiye işarettir. Ama bir yetişkinin kucağında hareketsiz oturuyorsa, sessizse ve ağırlaşmışsa, o zaman endlşelenmelisiniz.
- Kaşıntılı döküntüler ya da cilt renginin anormal olduğu yerler olup olmadığına bakın, örneğin grimsi solgunluk çok hasta bir çocuğu tanımanızı sağlayabilir.
- Ağrıyan bir yer varsa bunu saptayın. Daha büyük bir çocuğa acının nerede olduğunu sorabilirsiniz, ama küçük çocuklarda ve bebeklerde sezgilerinizi kullanmanız gerekecektir.
- Kol ya da bacak hareketlerinde kısıtlılık var mı? Çocuk bir uzvunun yaralandığını gizliyor olabilir.
- Bebek ağlamaları ipucu verir, yüksek sesli ağlama genellikle hastalık işaretidir


ÇOK HASTA BİR ÇOCUĞU AYIRT ETMEK
Çocuklardaki hastalıklar bir anda ciddileşebilir ve yine aynı şekilde, çok kısa sürede iyileşme eğilimi gösterirler. Olası üzücü işaretler şunlardır:
- Değişmiş bilinç hali: İnsanlarla bağ kurmamak, her zamankinden farklı huzursuzluk ya da kayıtsızlık, uykululuk ya da cansızlık.
- Hızla, zorla soluk almak ya da hiç soluk alamamak.
- Gri/beyaz/morarmış cilt.
- Çökmüş gözler, susuz kalınmış gibi kabuk tutmuş, kuru dudaklar ve dil.
- Zayıf nabız.
- Baş ve gövdenin sıcak, kol ve bacakların soğuk olması.
- Gözbebeklerinin eşit olmayışı ve ışığa yanıt vermeyişi.
- Işıktan rahatsız olmak.
- Sertleşmiş boyun.
- Zayıf, yüksek sesli ağlama.
- Kendiliğinden hareket edememe
- Eğer çocuk son derece kayıtsız ve uykulu haldeyse hemen doktora başvurun.
- Eğer çocuk her zamankinden farklı davranıyor, ancak herhangi bir hastalık işareti görünmüyorsa, mutsuz olabilir. Çocuk depresyonu genellikle fark edilmeden İlerler.


alıntıdıır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst