Bebek dondurucuda kariyer avuçlarda

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘yumurta ve sperm’ dondurulmasına izin veren tasarının yasalaşması, en çok kariyer kadınlarını sevindirecek. Böylece yumurtasını 25 yaşında donduran bir kadın, 40 yaşında evlendiğinde kendi yumurta hücreleri kullanılarak çocuk sahibi olabilecek.

İnsan vücudundaki en büyük hücre olarak bilinen ve spermin 30 katı büyüklüğündeki ‘yumurta hücresi’nin dondurulmasına izin veren tasarının yasalaşmasında son aşamaya gelindi.

Amerika ve Avrupa ülkelerinde ‘yumurta’ ve ‘sperm’ dondurma bankalarının bulunduğunu belirten Metropolitan Florence Nightingale Hastanesi’nden Doç. Dr. Yücel Karaman, ülkemizde yasa çıkmadığı için, bu bankaların bulunmadığını söyledi.

Kanserli kadınların kemoterapi ve radyo terapi görmeden önce yumurta hücrelerinin dondurulması sayesinde çocuk sahibi olabileceklerine değinen Karaman, ‘Tedaviden önce alınan yumurta hücreleri saklanıp dondurulduğunda, kemoterapiden sonra sağlığına kavuşan kadın, tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olabiliyor’ dedi.

Dr. Karaman, bunun yanısıra erken menopoz, endrometriozis, doğumsal kadın hastalıklarının bulunduğu kadınların da, yumurta dondurma tekniği ve tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabileceklerini söyledi.

20 yılda 40 bebek doğdu

Yumurta dondurma tekniğinin 20 yıldır uygulandığına değinen Metropolitan Florence Nightingale Tüp Bebek Laboratuvarı ve Bilimsel Direktörü Dr. Cihan Halıcıgil, ‘Şimdiye kadar bu yöntemle doğmuş ve literatüre geçen 40 bebek, devam eden 50 gebelik bulunuyor. Yumurta hücresinin 35 yaşından önce kadından alınıp dondurulması gerekiyor. Çünkü 38 yaşından itibaren yumurta hücresi genetik olarak bozuluyor’ diye konuştu.

Dr. Halıcıgil, birçok ülkede yumurta dondurmanın yasak olması ve dondurma tekniklerinin sürekli geliştirilmesi nedeniyle doğan bebek sayısının az olduğunu söyledi. Her kadının ayda bir yumurta hücresi ürettiğini belirten Dr. Halıcıgil, ‘Tüp bebek tedavisinde kullandığımız ilaçlar yardımıyla yumurtalıkları uyararak, kadının ayda 20-30 yumurta hücresi üretmesini sağlıyoruz. Topladığımız hücreleri yavaş dondurma tekniğiyle eksi 196 derecede saklıyoruz’ diye konuştu.

Doç. Dr. Yücel Karaman, kadınların yaşlarına göre gebelik oranlarını şöyle sıraladı: ‘30 yaşından küçük kadınlarda tüp bebek tedavisinin başarısı yüzde 60 oranındayken, 35 yaşında yüzde 50’ye, 40 yaşında yüzde 25’e, 43 yaşında yüzde 8’e, 45 yaşında ise yüzde 1’e düşüyor. Eğer kadının yumurtasını 25 yaşında dondurduysak, 45 yaşında sağlıklı bebek doğurma oranı 25 yaşındaki kadınla aynı.’
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
68
Konum
Kartepe
Bebeği niye dondurucuya koyuyorsunuz ya doğurun verin babaanneye baksın siz kariyerinizi yapın
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst