Bebeğinizin Kaka Rengi Ne Anlama Geliyor?

bitter_im

Admin
Admin
Genel Yönetici
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
64.644
Tepki
53.687
Puan
113
Yaş
32
Konum
kocaeli
VL1MdB.jpg



Dışkı Nedir? Bebeğinizin ilk dışkısı genelde koyu renkte olur ve bu "mekonyum" yani ilk dı*şkı olarak adlandırılır. Bu genellikle kalın ve yapışkan şeklinde ve yeşilimsi siyah renginde olur. Büyük ihtimal*le bunu ilk dışkıdan sonra görmeyeceksinizdir. Bebeğiniz sütü yutar ve bu midede asit salgıları sayesin*de sindirilir ve ince bağır*sağa doğru yola çıkar. Sindirilen besin değerleri ve su kan dolaşımı ile birlikte vücutta emi*lir ve gerekli bölgelere iletilir, daha büyük ve sindirilemeyen (lif gibi) kısımlar vücutta yolculuk*larına devam eder. Sindirilemeyen besinler in*ce bağırsağa olan yolculuk*larında biraz tembel davranir ve oyalanarak gitmeye devam ederse, yolcu*luğa birlikte çıktıkları suyun vücut tarafından emile*cek yeterli süresi olur ve bu sebep*le dışkı sert olur.

Alternatif olarak, sindirilemeyen kısım vücutta çok çabuk ilerl*erse suyun emilmeye vakti olmaz ve dışarı atılan dış*kı biraz gevşek olabilir. (ishal) Dışkı ince bağırsaktaki yolculugu esnasında, yolda gider*ken çeşitli sindirim suları ve bakterileri veya diğer kimyasal oluşumları bünyesine katarak ilerler ve bu oluşumlar dışkının renginin ve koku*sunun oluşumunda önemli rol oynarlar. Anne sütü içeriğinin etkileri: Yukardaki bilgilere ek olarak, tüketilen yemek çeşidi*inde kakanın renk ve kokusunda fark*lılıklara yol açabilir. Anne sütünün tüm içeriği normalde vücut tarafından tamamen emilmelidir. Bazı za*man*larda anne sütünün emiliminden geriye kalan çok az bir kalıntı olur ve bu bebeğin gün*ler boyunca dışkı atmam*asına neden olur.

O bir taraftan, anne sütü ile beslenen bir çok bebek her beslenmeden sonra az miktarda ve gevşek dış*kı üretirler, en azından kısa bir sür*eliğine. Biberondan beslenen bebeklerin genelde daha koyu ve daha sey*rek dışkı atmaları beklenir. Fakat en önemlisi tüm bebeklerin birbirinden farklı ol*du*ğunu algılamaktır. Unutmamak gerekir ki her bebeğin kendi ****bolizmasına ve özelliklerine bağlı olarak normal olarak adlandırabi*lecek dışkı çeşiti vardır. Bebeğinizi 3-4 aydan sonra anne sütü dışın*daki ürünlerle beslemeye başladığınızda, Bebeğinizde yeşilimsi ve farklı renklerde/ oluşumlarda dışkı görülebilir. Bunun kötü bir an*lamı yoktur çünkü bebeğiniz sadece vüc*uduna yeni katılan maddelere alışmaya çalışıyordur.

Eğer bu durum devam eder*se bir süreliğine tekrar sadece anne sütü ile beslemeye dev*am ediniz ve kakasındaki oluşumları gözlemleyiniz. Büyük ihtimal*le kakasının normale döneceğini göreceksiniz. İlgili anne ve babalar için ipuçları*: Bebeğinizin kakasının rengi değişiyorsa bunda korkulacak bir*şey yoktur. Normal bebeklerde, yeme alışkanlığı ve beslenme modeli değiştikçe dışkısının rengide değişecektir Kaka renginin deği*şimi çok nadir ol*arak bebeğinizde sindirim bozukluğu olduguna işaret gösterilebilir ama bu çok küçük bi*r olasılıktır.

Genelde renk değişimi sadece sind*irim artıklarının ince bağırsağa doğru yolculuğu sırasında ön*lerine çıkan sarı/yeşil/kahverengi/turuncu renk pigmentlerinin artıkların içine katılmasıy*la oluşur. Bu renk pigmentleri, yukarıdada belirtildiği gibi sindirim suları, bakteriler (zararsız bakteriler) ve kimyasal oluşu*mlar olabi*lir.

Ne zaman endişelenmelidir? Eğer bebeğinizin dışkısının rengi kireçli suyu andıran beyaz rengind*eyse, karaciğerinde sindirim görevini üstlenen sindirim suyu eksikliği olabilir. Eğer dışkı katran karası renginde ise, Sindirim bölgesinde kanayan bir böl*ge ola*bilir ve bu kan ince bağırsakta siyaha dönüşebilir. Eğer dışkı içinde parlak ve taze kan görülür*se, Anüse çok yakın bir böl*gede kanama olabilir (anüse yakın olduğu için siyaha dönüşmesine vakit olmamıştır). Tekrar söylemekte yarar görüyoruz, Yeşil, Sarı ve turuncu rengi kaka görülür**se bunda endişelenecek bişey yoktur. Bu sadece yenilen yemekle ilişkilidir ve sindirim bozuk*luğuyla çok çok nadir ola*rak alakalıdır.

 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst