Bebeğinize güneş kremi seçerken...

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Yetişkinlerin ve çocukların kullandığı güneş koruyucular gerek içerikleri gerekse de sürüş formları açısından birbirinden farklıdır. Konuyla ilgili Dr. Tülay Türksoy Akvardar'a merak edilenleri sorduk.

attachment.php



Güneşin deri üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?
Akut dönemde güneşin olumsuz etkisi; ciltte kızarıklık, alerji, bağışıklık sistemine baskı ve ışığa duyarlılık şeklindedir. Kronik dönemde ise ciltte yaşlanma ve kanserojen etkileri bulunur.

Güneşten özellikle korunması gereken kişiler kimlerdir?

Güneşten etkilenmeye en yatkın olan çocukların cildidir. En büyük hasar, çocukluk çağında korunmasız olarak güneşe maruz kalanlarda görülür. Bu hasar çocukluk çağında belli olmasa da yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Ayrıca dış ortamda çalışan ve güneşe uzun süre maruz kalan kişiler risk altındadır.

Bebekler, güneşten yarar sağlamak için ne kadar süre güneşte vakit geçirebilirler?

Bir aylıktan küçük çocukların direkt güneşe çıkarılmamasını ve mümkün olduğunca gölgede tutulmasını eğer güneşe çıkacaksa, mutlaka güneş koruyucu, uzun kollu elbiseler ve kenarlıklı şapkalar kullanmalarını öneriyoruz. Özellikle 11:00-15:00 arasında ışınların dik olduğu saatlerde çocuklarınızı güneş ile doğrudan karşılaştırmamaya dikkat etmeli ve mutlaka güneş koruyucu kullanmalısınız.

Bebeklere kaç aylıkken güneş kremi sürmeye başlayabiliriz?

Bebeğinize ilk aylardan itibaren fiziksel etkili güneş koruyucular kullanmaya başlayabilirsiniz. Özellikle açık tenli çocuklar, hayat boyunca güneşe karşı dikkatli olmak zorundadır. Eğer çocuğunuz açık tenli, sarışın ya da kızıl saçlı, çilli, mavi veya yeşil gözlü, çok benli ise güneş yanıklarına karşı daha hassastır, dolayısıyla cilt kanseri açısından da riskli gruptadır. Bu çocuklar, yazın çok kısa süreli dahi de olsa güneşe çıkacak olsalar, güneş koruyucu kullanmak zorundadırlar. Güneş koruyucular fiziksel, kimyasal ve kombine olarak 3 gruba ayrılır. Be-beklerde fiziksel etkili 30 SPF koruyucular önerilmektedir.

Yüksek faktörlü kremler, kemik gelişimini engeller mi?

Yüksek faktörlü güneş koruyucular, D vitamininin ciltten sentezlenmesine ve kemik gelişimine engel olmaz. Aksine günümüzde D vitamini içeren güneş koruyucular bulunmaktadır.

SPF nedir? Güneş koruyucu seçerken nelere dikkat edilmelidir?

SPF güneş koruma faktörüdür. Kullanılan koruyucunun cildin UVB ışınlarına karşı cildi koruyabilme yeteneğini gösterir. Koruyucu seçerken deri A ve deri tipi dikkate alınmalıdır!

Eğer bebeğin cildinde güneş lekeleri, çil veya hafif yanıklar oluşmuşsa, ne yapmak gerekir?

Mutlaka bir dermatolog görmelidir. Çünkü bu belirtiler güneşin akut dönemdeki zararlarıdır ve ileride bir soruna yol açmaması için tedavi edilmelidir.


Tatile çıkacak ailelere öneriler

* Güneşe çıkarken diğer dikkat edilmesi gereken konu ise ilaç kullanımıdır. Bazı ilaçlar deriyi güneşe karşı duyarlı duruma getirebilir. Kısa süre kalsanız da yanabilirsiniz, lekeler oluşabilir. Özellikle doğum kontrol hapları, bazı antibiyotikler ve ağn kesicilerin böyle etkisi olduğundan daha dikkatli olunmalı.
* Aynca deriye sürülen parfüm ve kozmetikler benzer etki yapabilir, güneş öncesi kullanmamaya özen gösterin.
* Eğer sık uçuk geçiriyorsanız, fazla güneşte kalmak vücut direncinizi düşürdüğünden uçuğun tekrarlamasına neden olabilir.
* Özellikle çok sayıda beni olan, ailesinde ben kanseri ve diğer deri kanseri öyküsü olan, çok açık tenli kişilerin riski daha fazladır. Çok beni olan kişilerin yaz başında ve sonunda dermatolog tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Çocukları güneşin kötü etkilerinden nasıl koruyabiliriz?

* Etkili bir korunma için numarası 15'ten büyük olan geniş spektrumlu, pediatrik etiketli güneşten koruyucu kremler tercih edilmelidir.
* Bu kremler 6 aylıktan büyük bebek ve çocuklarda kullanılmalı, bebeği/ çocuğu dışarı çıkarmadan yanm saat önce vücudun açık bölgelerine (yüz, boyun, dudaklar, kulak üstleri, boyun, kollar) sürülmelidir.
* Kremlerin etkinliği terleme, sürtünme ve denize girip çıkma ile azalır. Bu nedenle 2 saatte bir veya ihtiyaca göre daha sık yinelenmelidir.
* Suya dayanıklı olan ürünlerin tercih edilmesi önerilebilir, ancak bunların da gün içinde sık tekrarlanmaları gerekmektedir.
* Güneşten koruyucu kremler çocuğun 'güneş altında daha uzun süreli kalabilmesi' amacı ile kullanılmamalı, yine gölgede kalınmalı ve diğer koruyucu önlemler alınmalıdır.
* Bebek ve çocuklarda gözlerde yanma yapmamaları, deride daha kolay tolere edilebilmeleri ve daha kolay uygulanmalan açısından mineral filtreli güneş koruyucuları tercih edilmelidir.

Kaynak: Anne bebek


 

Ekli dosyalar

  • bebekkremi_200.jpg
    bebekkremi_200.jpg
    11,2 KB · Görüntüleme: 40

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst