Bebeği sütten kesme yöntemleri

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Bebeği ne kadar süre emzirmek doğrudur? Bebeği memeden kesme zamanı ne olmalıdır? Sütten kesmek için en doğru yol hangisidir? Emzirmeyle sakinleşen bebek, sütten kesildiğinde nasıl sakinleştirilir?

Ne kadar süre emzirmek gerekir?
Her ne kadar Dünya Sağlık Örgütü iki yaşına kadar anne sütüne devam etmeyi önerse de bu kadar uzun süre emzirmeye devam etmek pratikte çok mümkün gözükmüyor. Günümüzde çoğu anne ve uzman, ilk altı ayı tamamlayıp kaşık mamaya geçtikten sonra emzirme konusunda o kadar da ısrarcı davranmıyor

Anne sütü neden gereklidir?
Diğer yandan emzirmenin bebeğin organik sağlığı dışında psikolojik gelişimi açısından da belirli anlamları vardır. Pek çok gelişim psikolojisi teorisyeni, uzun süreli emzirmenin çocuğun kişilik gelişimi açısından sakıncaları olduğundan söz eder. Örneğin, uzun süreli anne memesi alan çocukların bağımlı ve pasif kişilik geliştirme eğiliminde olduğundan söz edilir. Tüm bunları hesaba katınca bebeğinizi ne zaman sütten kesmeniz gerektiğine karar vermek zorlaşır.

Aslında emzirmeyi ne zaman bırakacağınız tamamen kişisel bir tercihtir. Bizim İPC’de (İstanbul Parenting Class - Anne Baba Eğitimi) yürüttüğümüz eğitimlerde annelere verdiğimiz tavsiye, sütten kesmenin ne zaman gerçekleşmesi gerektiğinden çok sütten kesmenin yöntemiyle ilgilidir.

Aşamalı azaltma yöntemi
Sütten kesmenin pek çok yöntemi vardır. Bunlar arasında “aşamalı azaltma yöntemi” bir yaşına gelmeden bebeğini sütten kesmeyi düşünen anneler için en doğrusudur. Bu yöntemi dokuz aylıkken bebeğini sütten kesmeyi planlayan bir annenin örneğinden yola çıkarak açıklayalım.

Eğer aklınızda bebeğinizi dokuz ay emzirmek gibi önceden belirlenmiş bir zaman varsa geçişi zamanla yapmalısınız. Altıncı ayda gündüz beslenmelerinin birini biberonla yapmaya başlamalı ve bu şekilde birkaç hafta devam edip sonrasında ikinci gündüz beslenmesini de biberona çevirmelisiniz. Böylece, dokuzuncu aya yaklaşırken sadece sabah ve akşam emziriyor hale gelirsiniz.

Memeden kesme duygusallığı
Uzun süre emzirmenin psikolojik gelişim açısından sakıncaları olduğunu savunan pek çok görüş var.

Memeden kesme sırasında hem anne hem de bebek duygusal açıdan hassaslaşabilir. Bebeğinin bağımsızlaşmasını kutlayan anneler olduğu gibi bağımsızlaşma dolayısıyla üzülen anneler de vardır. Bu tarz bir üzülme aslında doğaldır. Sonuçta, aylardır sık sık kucağınıza alıp emzirdiğiniz bebeğinizden fiziksel anlamda uzaklaşmaya başlıyorsunuz. Ama bir yandan da artık bebeğinizle yeni şekillerde bağınızı sürdürdüğünüzü görebilmelisiniz.

Anne-bebek ilişkisi aynı yoğunluğuyla devam eder, sadece bebeğin gelişimine bağlı olarak form değiştirir.

Sütten kesilen bebek nasıl sakinleştirilir?
Bebeğiniz de sütten kesilme aşamasında biraz gerileyip, size daha çok ihtiyaç duyabilir. Örneğin, katı yiyecekler için kaşık kullanabilen bebekler bu aşamada kendi kendine yemeye direnç gösterebilir. Bu durumda birkaç günlüğüne bebeğinizi şımartın. Kısa zamanda eski bağımsız haline geri dönecektir. Emzirme, bebeğinizin sakinleşmek için kullandığı başlıca yöntem ise memeden kesme aşamasında bebeğiniz aksi, huysuz ve kırılgan olabilir. Bir süreliğine ekstra kucak, sallama ve sevgi isteyebilir. Zamanla bebeğinizi emzirme kadar sakinleştiren yeni yollar bulacaksınız.

Bebeğinize su verme, şarkı söyleme ya da bir oyuncak gösterme veya sadece sakince sarılma işe yarayabilir. Bebeğiniz memeden kesilmeye tepkisini gösterebilir ya da göstermeyebilir. Her ne olursa olsun ona durumu sözle açıklayın. Artık büyüdüğü konusunda çok fazla vurgu yapmamaya gayret gösterin. Hala çok küçük, annenin yakınlığına ve tesellisine ihtiyacı olduğunu unutmayın.
(alıntı)
 
Katılım
5 Nisan 2012
Mesajlar
51
Tepki
70
Puan
18
Konum
istanbul
Valla ben de doğumöncesi 6 ay emzirsem yeter diyordum, sonra 1 yaşına kadar emsin bari demeye başladım. şu an kızım nerdeyse 2 ve hala günde 1 defa emiyor. zaman nasıl geçti anlamadım. kimi zaman daraldım tabii ama yine de kesemedim. kendisi kesecek sonunda :)
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
2 yasina kadar emzirme cok degil mi ya?
2 yaş bana da çok geldi Arişim.
Sen daha taze annesin birtanem,benim sana nacizane önerim 12 ayını devirsin yavaş yavaş herşeyi anlamadan bıraktırmaya başla birtanem.
İnan benim ufaklık 6.ayından sonra biberon verdim 12 ayını doldurur doldurmaz biberonu almamaya başladı.Çünkü anne sütünün tadı daha tatlı geldi,birde yapay memeler midesini bulandırmaya başladı(emzik gb) vesselam inan ben zorlandım sende zorlanma.
Yiyen bir çocuk olursa inan işin kolaylaşıyor,ama birde yemek olayında zorlanıyorsan işte annenin vay haline diyorum ben.
Valla ben de doğumöncesi 6 ay emzirsem yeter diyordum, sonra 1 yaşına kadar emsin bari demeye başladım. şu an kızım nerdeyse 2 ve hala günde 1 defa emiyor. zaman nasıl geçti anlamadım. kimi zaman daraldım tabii ama yine de kesemedim. kendisi kesecek sonunda :)

Anne yüreği dayanmıyor ama bir süre sonra anne sütünün bebeğe yaramadığını okumuştum.Bu yüzden ne kadar emerse kardır düşüncesi yerine çocuğun yeme alışkanlığını kazandırılması taraftarıyım.
Allah uzun ömürler versin inşallah.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst