Başardı; diğer kadınları da cesaretlendirdi

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Bayburt'un ilk kadın lokanta işletmecisi Leyla Koçyiğit, bazı meslektaşlarından "elinin hamuruyla erkek işine karışma" yönünde tepki almasına rağmen yılmadı, girişimciliğiyle Bayburtlu kadınlara örnek oldu. Gençosman Mahallesi'nde açtığı 70 metrekarelik lokantasında aynı anda 50 kişiye hizmet verebilen 4 çocuk annesi Koçyiğit, öncelikli amacının para kazanmak değil, erkeklerin egemen olduğu toplumda kadınların da bazı işlerde başarılı olabileceğini göstermek olduğunu ve bu sebeple böyle bir işe giriştiğini anlattı.
Bayburt'ta kuaförler dışında kadınların işlettiği başka bir işletme olmadığını dile getiren Koçyiğit, "Bayburt'ta bildiğimiz kadarıyla bugüne kadar lokanta işleten ilk kadın olacaktım. Bayburt halkının bana yaklaşımı, müşteri potansiyelim, başarıp başaramayacağım konusunda tereddütler yaşadım, ancak kararlıydım, başaracağıma inandığım için bu yıl ocak ayında lokantamı açtım" dedi.
Hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldığını belirten Koçyiğit, "Olumlu tepkilerin çoğu benim gibi kendi işini kurmak, ekonomik bağımsızlığını kazanmak isteyen kadınlardan geldi. Eleştirilerin çoğunluğunu ise erkek esnaflardan, hatta meslektaş diyebileceğim lokantacılardan aldım. Bazıları, 'elinin hamuruyla erkek işine karışmasın, yemek yapmayı çok seviyorsa gitsin evinde eşine, çocuklarına yemek yapsın' şeklinde haberler göndererek, tepki gösterdiler. Az da olsa benzer tepkileri kadınlardan da aldım, ancak yılmadım ve başardım" diye konuştu.
Yemek yapmayı çok sevdiğini, bu alanda yetenekli olduğunu düşündüğünü, bu nedenle de lokanta işletmeciliğini tercih ettiğini dile getiren Koçyiğit, aşçılığı kendisinin yaptığını, üniversite mezunu kızı Gülşah ile oğlu Ertuğrul'un da garsonluk yaparak kendisine yardım ettiğini söyledi.

Eleştirenler de yemek yemeye geldi
İlk başlarda fazla müşterisi olmadığını, ancak zamanla müşterilerinde önemli artış yaşadığını, şimdilerde ise işlerinin gayet iyi olduğunu vurgulayan Koçyiğit, şöyle devam etti: "Süreç içinde kadınların, hatta aralarında meslektaşlarımın da bulunduğu bazı erkeklerin düşünceleri değişti. Hatta beni acımasızca eleştiren bazı erkekler bile arkadaşlarıyla lokantama gelip yemek yemeye başladı. Zaman zaman kendi işini kurmak isteyen kadınlar fikir almak için lokantama geliyor. Bu beni çok sevindiriyor. Kadınlara kendi işlerini kurmalarını tavsiye ediyorum. Bayburt'ta kadınları girişimcilik konusunda cesaretlendirdiğime inanıyorum. Konuştuğum kadınlar arasında henüz kendi işini kuran olmadı ama bu konuda girişimde bulunacaklarını düşünüyorum. Buyburt'ta bir kadın benimle görüştükten sonra cesaretini toplayıp eşiyle konuştu ve kursa yazılarak ehliyet aldı. Bayburt'ta bir kadının bunu başarması bile çok önemli."
Lokantasında daha çok yöresel yemekler yapan Koçyiğit, "Müşterilerimin çoğunluğunu Bayburt dışından gelen memurlar ve öğrenciler oluşturuyor. Müşterilerimize ev yemeklerinin yanı sıra özel istek üzerine yöresel yemeklerimizle de hizmet sunuyoruz. Zamanla epeyce müşterimiz oldu, iyi de para kazanıyoruz. Yemeklerimizi beğendiklerini görmek bizleri mutlu ediyor, işimize daha sıkı sarılıyoruz" diye konuştu.
basardi-diger-kadinlari-da-cesaretlendirdi-1.jpg
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst