Bahçe aydınlatması nasıl olmalı?

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
Bahçe aydınlatması; bahçeyi gereğinden fazla aydınlatacak, gözü rahatsız edecek şekilde olmamalıdır. Daha çok endirekt aydınlatmalar tercih edilmelidir.

Kör noktaların aydınlatılmasını sağlayacak, hareket sensörlü aydınlatmalar da güvenlik açısından tercih edilebilir. Elektrik tasarrufu sağlamak amacıyla, hava kararır kararmaz kendiliğinden devreye girecek, güneş enerjili çim lambaları da iyi bir fikir olacaktır.

Rüzgardan etkilenmeyen cam mumluklar ve devrilmeyi engelleyecek şekilde tasarlanmış altı yuvarlak kandiller, bahçeye hareket katar.

Bahçe Aydınlatma Araçları :
Bahçe dekoratif aydınlatma direkleri,
Çim aydınlatma direkleri,
Set üstü (baba üstü),
Armatürler,
Spotlar,
Ledli ürünlerdir.

Dekoratif Aydınlatma Direkleri :
En çok kullanılan bahçe aydınlatma araçlarından birisidir. Genelde boyları 300 cm dir. Aydınlatma direklerinin gövdeleri genelde ****ryeller pik döküm,alüminyum döküm ve çelik borudan üretilmektedir. En çok kullanılan direk tipleri tek kollu,çift kollu ve tek fenerli olanlarıdır. Direk kolları genelde alüminyum döküm ve ya alüminyum enjeksiyon teknolojisi ile üretilirler. En çok kullanılan direk armatür tipleri glob ve glob+şapka dır.Standart 300 cm bir aydınlatma direğinden maksimum fayda sağlayabilmek için ortalama 9-11 metre mesafe aralıkla kullanılmalıdır.

Çim Aydınlatma Direkleri :
1253.jpg

En çok kullanılan bir diğer bahçe aydınlatma aracıdır. Genelde boyları direklere göre kısadır.Çim direklerde isimindende anlaşılacağı gibi hedeflenen aydınlatma yeri çim üstü, zemin aydınlatma,havuz kenarları ve bahçe içi yol aydınlatmasıdır. Boyları genelde 100 cm çivarıdır. Üretildikleri ****ryeller genelde aydınlatma direkleri ile aynıdır. Çim aydınlatma direklerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus kullanılan ****ryellerin paslanmazlık özelliğinin bulunmasıdır. Kullanılan setuskurlar paslanmaz özelliği olanlardan seçilmelidir.100 cm lik standart bir çim direğinden maksimum yararlanabilmek için ortalama 5-7 metre mesafe aralığında kullanılmalıdır.Çim aydınlatma direklerini seçerken ilk önce aydınlatma faktörü ön plana alınmalıdır. Gösterişli ama ışık yayabilme özelliği düşük bir çim direk bahçenizde fazlalıktan başka bir işe yaramaz.

Set Üstü (baba üstü,duvar üstü) :
608.jpg

Genelde kullanıldıkları yerler; balkon,duvar ve çit üstleridir. Boyları çim aydınlatma direklerine göre kısadır. Genelde boyları 50 cm civarındadır.Set üstlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ortalama 4-6 metre aralıkla kullanılmalıdır. Verandası olan bahçelerde verendanın çevresini aydınlatmada set üstleri kullanılır. Bahçe duvarları set üstü ve ya yapışık apliklerle aydınlatılmalıdır. Set üstleri fiyatlarının aydınlatma direkleri ve çim direklere nazaran daha uygun olduğu için çok tercih edilmektedir. Set üstelri dış darbelere en çok mazur kalan aydınlatma ekipmanlarında başlarda gelmektedir. Bu nedenle set üstü alırkan dış darbelere dayanıklı armatür kullanılmış olanları seçmek gerekir.

Aplikler :
504.jpg

Özellik bakımından set üstlerine benzemektedir. Boyları 50 cm civarındadır. Yapışık,tavan ve duvar aplik olmaz üzere üçe ayrılırlar. Bahçe aydınlatmasında en çok yapışık aplik ve duvar aplik kullanılmaktadır. Aplikler ışık bakımından set üstlerine yakın bir güce sahiptirler. Set üstleri gibi apliklerden de maksimum fayda sağlayabilmek için ortalama 4-6 metre aralıkla kullanılmalıdır.

Bahçe Aydınlatmasında Dikkat Edilmesi Gerenler

Bahçe aydınlatma ürünlerinde ampul olarak kesinlikle tasarruflu ampul kullanılmasını tercih etmelisiniz. 100 watt ışık veren tasarruflu ampuller en çok kullanılan bahçe aydınlatma ampul tercihidir.100 watt lık tasarruflu bir ampul 20 watt enerji harcamaktadır.Bahçe aydınlatmasında kullanılan ürünlerinizin boyasını Fırın Toz Boya ( Elektrostatik ) tercih etmenizi öneririz. Elektrostatik boyalar dış cepe koşullarına uzun süre dayanabilirler, solmazlar. Bahçe aydınlatma ürünlerinde genelde estetik görünüm açısından bakır patina tekniği ( eskitme ) tercih edilmektedir. Bakır patinalı ürünler genelde sonradan yapıldıkları için ömürleri 6-12 ay arasıdır. Uzun vadeli bir aydınlatma düşünüyorsanız tavsiye etmiyoruz. Bahçe aydınlatma ürünlerinde en çok siyah,pütürlü siyah,beyaz ve yeşil renkleri kullanılmaktadır. Bakır rengi kullanılmış ürünler estetik açısından her zaman düz rekli ürünlere göre bir adım öndedir ve tercih sebebidir.Örnek: Rumeli Set Üstü

Çin Malları ve Bahçe Aydınlatma
Çin malları ürünler diğer sektörlerde olduğu gibi aydınlatma sektörünüde yakından etkilemişdir. Bahçe aydınlatmasında kullanılan ürünlerin çin mallarından tercih edilmesinin tek bir sebebi olabilir o da fiyatlarının uyğun olmasıdır. Kaliteye önem veren kullanıcılar çin mallarını tercih etmemektedirler. Çin mallarını sadece kısa vadeli fayda bekleyen kullanıcılara tavsiye edebiliriz. Örneğin bir fuar standının aydınlatmasında kullanılan dekoratif bir aplik gibi. Bir fuar standının ömrü 3-5 gündür. Çin mallarının olumsuz yönleri, genelde kalitelerinin düşük olması, satış sonrası destek bulunmaması, ürünün devamının temin edilip edilmeyeceğinin belirsizliği. Çin malları aydınlatma kullanan son kullanıcılar ürünlerin bozulması gibi durumlarda zararları ürün fiyatı,ürünün kullanıldığı yerden sökülmesi,yeni ürünün nakliyesi gibi doğrudan ve dolaylı olarak aşırı masraflı olmaktadır.



aydinlatmax.com dan alıntıdır..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst