Baharatlarin Bilinmeyen Faydalari

incitanemtuana

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
14.871
Tepki
28.175
Puan
113
Yaş
41
Konum
isvicre
Yemek kültürümüzde baharatların yeri doldurulamaz. Tat katmanın yanı sıra, baharatların vücudumuz için gerekli olan omega 3 gibi yağ asitleri de içerdiğini biliyor muydunuz?

Omega 3 yağ asitlerinden her gün yeterli miktarda almamanın (günde 250 mg kadar) Amerika'da her yıl 84.000 kişinin ölümünde payı var. Omega 3, Amerika'daki kadın ölüm sebeplerinin başında gelen kalp krizi riskini düşürüyor.

American Dietetic Association sözcülerinden biri olan araştırmacı Bethany Thayer'ın çeşitli baharatlar için söylediklerine kulak verelim: "Baharatlar pek çok yemeği tatlandırır, ek olarak tuz, yağ ya da şeker kullanılmasına gerek kalmadan lezzet verir. Bu özelliklerinin haricinde sağlığımız için de çeşitli faydaları var."

Yemek yaparken bu çeşnilerden kullanmayı ihmal etmeyin.

Zencefil
Eski zamanlardan beri mide bulantısına iyi gelmesiyle ünlü olan bir baharat ama bir yandan da kas ağrıları, kireçlenme ve iltihaplanmaya karşı da etkisi olan bir bitki.

Nasıl kullanmalı?
Birkaç adet tatlı patatesi boylamasına ikiye bölün. Kabuksuz olan yerlerini zencefille kaplayın sonra da fırına koyun.

Yenibahar
Yenibahar, sadece meyvemsi baharat olarak kullanılan bir tür bitkidir. Olgunlaştıktan sonra kurutulup baharat yapılır. Diş ağrılarını hafifletip, kas ağrılarına iyi gelir.

Nasıl kullanmalı?
Fırında pişirmeye hazırladığınız tavuğu marine ederken ya da pişme esnasında tencerenin veya fırın tepsisinin içine birkaç yenibahar tanesi atabilirsiniz.
Tarçın
Şekerli bir baharat olduğu için, kullandığınız zaman yiyeceklere ekstradan şeker katmanıza gerek kalmadan yemeklerdeki tatlı ihtiyacını giderebilirsiniz. Aynı zamanda kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize de yardımcı olur.

Nasıl kullanmalı?
Biraz fındık ve cevizi yağı, tuz ve tarçınla birleştirerek10 dakikalığına fırında pişirin. İşte size çok güzel bir aperatif. Fırınlanmış elma ve şeftali gibi meyvelerden yapacağınız salatanın üzerine serperek de kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi
Hem tatlı hem de tuzlu yemeklere eşlik edebilecek bir çeşni daha. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Hindistan cevizindeki bileşenler ruh halini düzeltmeye yardımcı oluyor.

Nasıl kullanmalı?
Bir parça yağı eritip içine Hindistan cevizi atın. Sonra da ıspanak ekleyip ateşte biraz çevirin.

PROTEİN ZENGİNİ
Tansiyonunuzu düşürmek mi istiyorsunuz? Soya fasulyesi, fasulye gibi tahıllar tüketmelisiniz. Circulation tarafından yapılan ve 5.000 kişi kapasiteli bir ankete göre tahılların içinde bulunan bir bileşen kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Felç ve kalp hastalıkları riskini de düşürüyor.

YAĞI AZALT
Ne kadar fazla yağ yerseniz, ölümcül bir kansere yakalanma riskiniz de o kadar artar. Journal ofthe National Cancer Institute tarafından yapılan ve 50.000 kişinin katıldığı bir çalışmaya göre, en çok yağ tüketen kesim (günlük kalorisinin yüzde 40'ını yağdan alanlar) kalp hastalıkları geçirmeye diğerlerine göre (günlük kalorilerinin yüzde 20'si) yüzde 23 daha yatkın. Yağ tüketiminizi günlük aldığınız kalorinin yüzde 20-35'i arasında tutmanız gerekiyor. 1.800 kalorilik bir diyet yaptığınızı varsayarsak, toplamda 40-70 gr arası bir değere denk geliyor.



ALINTI
 

SILA

Daimi Üye
Katılım
9 Kasım 2008
Mesajlar
3.668
Tepki
3.186
Puan
113
Yaş
47
Konum
almanya
baharatlar olmazsa olmazım yemeklere ayrı bir lezzet katıyor tarçınıda özellikle pasta ve tatlılarda kullanırım -hmm-hmm-hmm
 

elis

Daimi Üye
Katılım
1 Mayıs 2010
Mesajlar
4.752
Tepki
4.883
Puan
113
Yaş
44
Konum
burdan:)
tarcin ve hindistan cevizini pek sevmem,,
ama baharatsiz yemekte yemem,aci baharatlar vazgecilmezimdir...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst