Asker uğurlama

sementha

Daimi Üye
Katılım
15 Temmuz 2008
Mesajlar
2.349
Tepki
3.398
Puan
113
Konum
istanbul
Asker Uğurlama

Yüce Türk Milleti'nin tarihinde ve hayatında önemli bir yer tutan askerlikle ilgili olarak, askere gidiş ve dönüşte, İlçemiz ve köylerinde birtakım örf ve adetler bulunmaktadır.
İlçemiz ve köylerinde, askerlik çağına gelmiş bir erkeğin askere gitmesi, doğum ve sünnetten sonra üçüncü mürüvvet olarak değerlendirilir. Bu durum aynı zamanda anne ve babasının en büyü mutluluk tablolarından birisidir. Vezirköprü ve köylerinde, askere gitmesine 15-20 gün kalan gençler, yakınları tarafından (özellikle köylerde) her akşam topluca davet edilirler. Asker adaylarına en güzel yemekler ikram edilir. Asker adayı gençler, misafir oldukları evde tatlı sohbetler ederler ve aynı yerde askerlik görevi yapabilmeyi dilerler. Askerlik sevk pusulasını almış olan gençler, köylerde hoparlörlerle ilan edilerek herkesin köy meydanında veya köy camisi önünde toplanmaları istenir. Toplanan yaşlı-genç, kadın-erkek ,çoluk-çocuk herkesten helallık alınır;sağlıkla gidip gilinmesi için hep birlikte dualar edilir.Ayrıca asker adayı gençler, yakın akrabalarının evlerini askere gitmeden bir gün önce veya aynı gün ziyaret ederler.Ziyaret edilen akraba evinin büyükleri, asker adayının cebine gizlice, harçlık yapsın diye maddi durumuna göre para koyarlar.Asker adayı büyüklerin ellerinden öperek helallık diler ve oradan ayrılır.
Yine İlçemiz ve köylerinde askere gidecek gencin evine tanış, akraba ve komşular hediyelerle ziyarete gelirler. Asker dönüşünde de asker görme amacıyla yakın dost,akraba ve komşular tekrar ziyarete gelirler.Bu defa askerin getirdiği asker sigarası, kına ve sabun gibi hediyelerden gelen ziyaretçilere takdim edilir. Askerden dönen gençlerin aileleri, dönüşü takip eden ilk gece veya bir gece sonra mevlit okuturlar. Adakları varsa keserler. İkramda bulunurlar.
Son yıllarda Vezirköprü'de askere gidecek gençler ve arkadaşları, eğlenceler düzenlerler; davullu,zurnalı konvoylar oluşturup cadde ve sokaklarda gezerler; daha sonra otobüs yazıhanelerinin önlerine giderler; güle oynaya gençler askere uğurlanırlar.
alıntı
 

Rüya

Daimi Üye
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
1.413
Tepki
1.128
Puan
113
Konum
<<İstanbul>>
1.2 aya kadar benim kardeşimde gidecek askere bizdede askere gidecek oğlanın evinde toplanıp yemekler yapılır eğlenilir ertesi günde yine askere giderken konvoylarla gidilir bütün askerlerimize hayırlı teskereler dilerim...
 

chatlack

Daimi Üye
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
1.188
Tepki
807
Puan
113
Konum
İstanbul
Bizde bundan bir kaç ay önce kardeşimizi yolladık.o kadar güzel oldu ki uğurlaması böyle kalabalık görmedik.Konvoya çıktık otogara gittik.İşte o an koptuk.Peşinden gittik ama asker aile için o kadar zor oluyorki anlatamam.Bir o kadar da güzel geçti.Gül ün dediği gibi sabah tan hazırlık yaptık ve yemekler hazırladık kardeşimin arkadaşlarını ağırladık.Her şekilde gerçekten çok güzel bir uğurlaması oldu.
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Asker ugurlamalari cok güzel oluyor. Rabbim hayirlisi ile kavusmayi nasip etsin insallah.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst