Antioksidan – Kanser İlişkisi

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Antioksidan & Kanser
Az miktarda alınan antioksidan desteği erkeklerde kanser riskini azaltır, ancak kadınlarda azaltmaz. Bu çalışma 35-60 yaşları arası 13,000 sağlıklı yetişkinle yapılmıştır.
Bütün katılımcılar her gün düzenli olarak 120 mg C Vitamini, 66 IU E Vitamini, 10,000 IU betakaroten, 100 mcg selenyum ve 20 mg çinko almışlardır. 8 yıl sonrasında katılımcıların kansere yakalanma riskinin %31 azaldığı ve erkeklerde ölüm oranının %37 azaldığı gözlenmiştir. Ancak bu desteğin kadınlar üzerinde yada kalp hastalıkları üzerinde etkisi olmamıştır.
Yapmamız Gerekenler: Herkesin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için multi vitamin ve mineral desteği alması gerektiği bir gerçektir. Araştırmacılar bayanların yediklerinden yeterli miktarda antioksidan aldıkları için antioksidan desteğine ihtiyaç duymadıklarını belirtmektedir.
Arch. Intern. Med. 164: 235, 2004.

Selenyum & Kalın Bağırsak Kanseri
Geçmişte kalın bağırsak kanserine yakalanmış 1,700 kişiyle yapılan araştırmaya göre selenyum kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Çalışmalar buğday kepeği yada diğer yüksek lifli gıdaların yeni polip üretimini engelleyip engellemediğini ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Kanında selenyum oranı yüksek olan insanlarda kalın bağırsak kanserine yakalanma riskinin %34 azalmakta olduğu çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır.

Yapmamız Gerekenler: Selenyumun ve E Vitaminin prostat kanserine yakalanma üzerindeki etkilerini araştırmak için 35,000 kişi üzerine yapılan araştırmada selenyumun kalın bağırsak kanserini önlemede etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcılar günde 70 mg selenyum içeren Multi vitamin desteği almaktadır. Bu çalışma 2013’e kadar devam edecektir, bu süre içinde günlük selenyum ihtiyacı olan 70 mg selenyumu almaya özen gösterin.

J. Nat. Kancer Enst. 96: 1645, 1669, 2004.

Sebze & Diyabet
Sarı- turuncu ve yeşil yapraklı sebzeler kilolu bayanlarda diyabete yakalanma riskini azaltır. Her gün sarı-turuncu yapraklı sebzelerle beslenen kişilerin iki haftada bir beslenenlere nazaran diyabete yakalanma riski %27 azalır. her gün ½ porsiyon yeşil yapraklı sebze yiyen insanların haftada bir yiyenlere nazaran diyabete yakalanma riski %14 azalır. Araştırmacılar kilo problemi olmayan bayanlarla bu sebzelerin diyabetle olan ilişkisi arasında bir bağ bulamamışlardır.
Yapmamız Gerekenler: Çalışmalar doğrultusunda besin deposu olan havuç ve tatlı patates gibi sarı-turuncu sebzelerin, ve ıspanak, marul, kale gibi yeşil yapraklı sebzelerin yenmesi gerekir.
27: 2993, 2004.

Günlük Diyet Efsanesi
"Süt içmek kilo verdirir mi ?. süt ve süt ürünleri endüstrisi süt satışını arttırmak için ‘ sütle sağlıklı kilo’ kampanyası yapmaktadır. İspat edilebilir mi? İspatların çoğu bu ürünlerin kilo verdiğini savunan araştırmacılara dayanmaktadır. Yeni yapılan bir araştırma yüksek kullanımları söz konusu olduğunda kilo vermede etkili olmadıklarını söylemektedir. Yirmi üç obez hasta üzerinde yapılan araştırmada günde 4 porsiyon süt ve türevlerini kullanan kişilerin günde bir porsiyon kullananlardan daha fazla yağ tüketmediğini dolayısıyla kilo veremedikleri kanıtlanmıştır.
Yapmamız Gereken: bizi zayıflatacaklarını umut etmeden az yağlı süt, yoğurt ve peynir tüketmeliyiz. Böylece en azından kan basıncımızı alçak tutarız. Obezite Araştırması 12: A23, 2004.

alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst