Amerikayı Çizen Türk

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.395
Puan
113
ABD'de kurdugu tasarim sirketiyle bir çok ünlünün islerini yapan bir Türk'ün basari hikayesi.

Emrah Yücel simdilerde Hollywood''un en gözde grafik tasarimcisi. En ünlü film sirketleri henüz kasting asamasinda onun kapisini asindirmaya basliyor. Tom Hanks Brad Pitt gibi isimlerin web tasarimini da hazirlayan Yücel dünyaya açildigimiz su dönemde yildizi Hollywood''da yükselen bir baska parlak yetenek...

Film sirketleri kisacasi ''Movie Posters Entertaintment'' diyorlar Emrah Yücel''in meslegine; yani sinema afisi sanati...

''Iconisus'' adli sirketi Beverly Hills''in göbeginde. Afis deyip geçmemek lazim. Seyirci ile film arasindaki iletisimde afisin rolü çok büyük. Film sirketleri daha kasting asamasinda Emrah Yücel''in kapisini asindiriyor. Yücel önce senaryoyu okuyor gerekirse setlere gidiyor hatta montajlara giriyor. Bunun yaninda reklamcilik grafik tasarimi sirket logolari web sitesi dizayni tiyatro ve opera afisleri kitap kapaklari hatta sirketlere isim bulma ugrasi... Simdilerde Hollywood piyasasi Emrah Yücel''den soruluyor.

Emrah Hollywood gibi zorlu bir arenada basarinin sirri ne?

- Öncelikle babamin klasik bir-iki önerisini hep aklimda tuttum: Çok çalismak ve yaptigin isi sevmek. Yaptigin isi sevmezsen çok çalismak bir kábus haline gelebilir. Her projeyi öncelikle kendin için ele alacaksin. Sonra * * kendi kendine soracaksin; ''Acaba dogru hedefte miyim?'' diye.

Film afisi hazirlamanin püf noktasi nedir?

- Pazar alani çok önemli. Filmin konusu çekilecegi mekan senaryo içerdigi dönem oyuncular yönetmenin karakteri... Bütün bu bilgiler stratejiyi belirleyen unsurlardir. Örnegin çok ünlü sinema oyuncularinin adlarina göre bir strateji uygulanir. Tom Cruise Robin Williams Tom Hanks Harrison Ford Julia Roberts Cameron Diaz. Bunlar birer ikondur ve satisinizi buna göre yapmaniz gerekir. Zaten Hollywood''da Oscar Ödülleri''ne gözünü diken oyuncu ve yönetmenlerin filmleri bir yil öncesinden belli olur. Dogru analizler yaparsan basarili olursun. Yönetmenin talepleri yapimcilarin sartlari oyuncularin kaprisleri film sirketlerinin kararlarindan sendikalarin yasal haklarina kadar pek çok politik manevra hatta entrika arasinda çalisma süremiz bazen üç ay bazen de bir yil kadar sürebiliyor.

Amerika macerasina atilip bu meslegi seçisin nasil bir süreç?

- Babam The Beatles özellikle de John Lennon hayrani 68 kusagindan bir Marksistti. Annemse uzun saçli bir hippi... Babamin meslegi film yönetmenligiydi; belgesel ve kisa metrajli filmler yapar epey de ödül kazanirdi. Bir ara BBC''de çalisti. Çocuklugumun uzun bir dönemi Londra''da geçti. Annem çok kitap okurdu bu aliskanligini bana da asiladi. Solcu bir ailenin çocugu oldugum için küçük yaslarimdan itibaren yaz tatillerinde orada burada çalistim. Okuldayken pek ders çalismazdim. Yani büyürken fazla strese girmedim. Hacettepe Grafik Tasarim Bölümü''nü bitirdim. Üniversite döneminde geceleri reklam ajanslarinda çalisarak pistim.

Böylece Amerika''ya gittin...

- Türkiye''yi aşmak istiyordum. Kararimi verdikten sonra kendimi iki bavul ve turist vizesiyle New York''ta buldum. Yaptigim isleri web siteme indirip yahoo ya kaydetmek is hayatimdaki dönüm noktasi oldu. Amerika''da ''Headhunter'' derler hani bir gün bir kafa avcisindan telefon aldim. Hollywood''a gidip afis yapmak isteyip istemedigimi sordu. Bir ay sonra kendimi Beverly Hills''de kapisinin önünde son model bir otomobil park edili lüks bir evde buldum. Inanilmaz bir çalisma temposuna girdim. Günde 18 saat filan; haftasonu tatili de yok.

Ve birçok ünlü web sitesi kurmaniz için kapinizi çalmaya basladi.

-Ilk Tom Hanks geldi. Ardindan Brad Pitt Mel Gibson Helen Hunt ve niceleri. Hollywood''daki televizyon projeleri tasarim için basvurdular. ''Sopranolar'' ''The Wire'' ''Robin Williams Broadway'' James Bond filmleri ''Chicago''

Key Art Ödülü''nü bu sayede hak ettin.

- Key Art''in hayalini bile kurmamistim. Yüzlerce aday vardi. Yine de son bese kalinca kafada ''Acaba?''lar cirit atmaya basliyor. Adiniz açiklaninca o ugultular arasinda spotlar size çevrilince kendinizi disaridan bir gözle agir çekimde izliyorsunuz. Ödülü alirken ne dediginizi bile hatirlamiyorsunuz.

Bir Türk''le evlisin.

- Ask güzel sey hele ki dogru insani bulursan. Üç yil önce Los Angeles''ta tanistigim dünyalar güzeli Simla ile geçtigimiz yil Istanbul''da evlendik. Kendisi önemli bir sirkette Insan Kaynaklari Müdürlügü yapan basarili bir is kadini. Birbirini tanimayan iki Türk hiçbir ortak yanlari ya da geçmisleri olmadigi halde dünyanin öteki ucunda karsilasip asik oluyorlar. 35 yasimda kendimi asik romantik ve tutucu buluverdim.
 

rüzgar gülü

Daimi Üye
Katılım
20 Şubat 2009
Mesajlar
10.973
Tepki
10.147
Puan
113
Yaş
43
Konum
istanbul
Türkiye''yi aşmak istiyordum. Kararimi verdikten sonra kendimi iki bavul ve turist vizesiyle New York''ta buldum. Yaptigim isleri web siteme indirip yahoo ya kaydetmek is hayatimdaki dönüm noktasi oldu. Amerika''da ''Headhunter'' derler hani bir gün bir kafa avcisindan telefon aldim. Hollywood''a gidip afis yapmak isteyip istemedigimi sordu. Bir ay sonra kendimi Beverly Hills''de kapisinin önünde son model bir otomobil park edili lüks bir evde buldum. Inanilmaz bir çalisma temposuna girdim. Günde 18 saat filan; haftasonu tatili de yok.

adamdaki azime bak yaaa..... maşallah..-hmm
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst