Amerika'da Yeni Trend; Capoeira

Es_se

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
25.367
Tepki
22.495
Puan
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Sabrina Rojas Weiss
Capoeira’yı son zamanlarda her yerde gördünüz, ne olduğunu bilmeseniz de. Geçen sene, dans gibi olan Brezilya savaşçı sanatı Ocean’s Twelve, Meet the Fockers ve CatWoman (Catwoman için çalışırken, Halle Berry bu sporun resmi olmayan ünlü elçisi olmuştu) gibi filmlerde gösterilmişti. Sıcak havalarda dünya çapında umumi parklarda ve plazalarda capoeira oyuncularını şarkı söylerken, alkışlarken ve toplanan bir kalabalığa gösteriş yaparken bulabilirsiniz. Onların enerjileri bulaşıcıdır.

400 seneyi aşkın süre önce köleler tarafından icat edilmiş olan capoeira tipik savaşçı sanatı olmaktan çok uzak. İki oyuncu birbirine bakıyor, diğer oyuncular tarafından bir halka(roda) içine alınmışlar ve müzisyenler geleneksel soru-cevap şarkılarını söylüyorlar. Oyuncular tekme atıyor, takla atıyor, yere çömeliyor ve karşıtını yenmek için havada uçuyor ve zayıflığını ona aslında temasta bulunmadan gösteriyor. Yavaşla hızlı arasında değişen ritimle sallanıyorlar ve nadiren bir kazanan ve kaybeden oluyor. Belki diğer oyuncuya çelme takacaklar veya midelerine bir tekme savuracaklar ama bu anları kahkahalar ve el sıkışmalar izliyor. Sert vücutlu genç adamlar ve kadınların havada takla atmasını, dönmesini ve bir yıldırım tekmeden sonra bir tane daha atmasını seyrettikten sonra ortalama bir insanın buna katılmayı düşünmesi biraz zor.

“İnsanlar capoeira’yı seyretmeyi çok seviyor, ama çok dinamik olduğu için gözleri korkuyor.”diyor edna Lima, 30 senedir antrenman yapan ve öğreten bir capoeira mestranda(ustası). New York Spor Kulübü’nde değişmiş capoeira çalışması öğretiyor(ve Bally’S ve ülke çapında diğer spor salonlarında bunun türünde programlar) bu spordan korkutucu unsurları çıkarıyor. Bu sürüm gerekli kardio ve güç egzersizlerinin çoğunu veriyor ama savaşın hiçbirini gerektirmiyor.


Dansla ve esnemeyle ısındıktan sonra, Edna bir egzersiz sınıfında ne öğretilirse aynı teknikleri öğretiyor. İlk temel adım ginga, hamleden çömelmeye hamleye şeklinde bir hareket. Aptal hissettiriyor ama baldırlarda, kalçalarda ve dörtlü kaslarda mükemmel yanma sağlıyor. Ginga tekmelere geçiş, çoğu dairesel hareket içerir. Meia lua de compasso elleriniz yerde olarak başlıyor, bir bacak kıvrılmış, bir yandan arkaya bacaklarınızın arasına bakıyorsunuz ve düz olanı arkanızda bir kaviste sallıyorsunuz, vücudunuzu bir hamle etrafında döndürerek. Quexiada yandan dairesel bir tekme ve armadada bütün vücudunuzu 360 derece fırlatıyorsunuz. Bütün bunlar bütün alt vücudunuzu ve bedeninizi güçlendiriyor, bir yandan da esneklik kazandırıyor ve denge hissinizi geliştiriyor.

Ama eğer bütün istediğiniz tekmelerse, farklı bir spor bulun. Capoeira’yı değişik kıla başka hareketler mesela au (takla) Edna şöyle diyor: “ Au veya başka daha zor pozisyonları yaparak, yerçekimi merkezinizi değiştiriyorsunuz ve her şeyi farklı bir perspektiften görüyorsunuz”.Bu alışılmamış pozisyonlar kas yaptığı kadar düşünce de gerektiriyor, özellikle tekmeyle ve gingayla birleşecekleri zaman. Edna diyor ki bundan edindiğiniz özgüven bütün kalorileri yakmak kadar değerli. “Capoeira’da asla vücudunuzu terk edemezsiniz.” Artı, bu yer egzersizleri göbeğiniz ve üst vücut kaslarınız için mükemmel.

Bu aerobik ve aerobik olmayan egzersiz kombinasyonlarının sonuçları neredeyse hemen görülebilir. Edna diyor ki“Kaslarınızın çizgilerini görmeye başlayacaksınız, daha büyük kaslar değil ama vücut hatlarının kesimleşmesi” “Ve yürürken daha uzun görünüyorsunuz”

Capoeira’nın spor salonu versiyonu yeni başlayan herhangi birine göre mükemmel bir seçenekken, capoeira okullarındaki dersler aslında yeni başlayanlar için çok rahatlatıcı. Uzmanları izlerken siz kendi hızınızda gidebilirsiniz. Bir okulda öğrenciler birbirlerini destekliyor ve cesaretlendiriyor (ortalama bir spor salonuna benzemiyor). Şarkı söylemeyi ve enstrümanları da eklerseniz, kültürel bir deneyimle zor bir egzersiz bir araya geliyor. İki saatlik bir çalışmadan sonra bile sınıfta oyalanacaksınız, diğer oyuncularla stratejileri tartışırken. Ve asla bilmeyeceksiniz, gelecek yaz parkta insanları etkileyen sert vücutlardan biri siz olabilirsiniz.


alıntıdır
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst