Almanlar altına koştu

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Euro’yu kurtarma operasyonuyla enflasyonun fırlayacağından endişe eden Alman yatırımcılar, çareyi altına kaçmakta buldu. Almanların tetiklediği alımlarla altın dün 1249 dolarla yeni bir rekor kırdı

almanlar-altina-kostu-644079.Jpeg


Euro Bölgesi’ndeki bazı ülkelerin borçlarını ödeyemeyeceğine ilişkin endişeler ve enflasyonun artacağı beklentisiyle Alman yatırımcılar altına koşuyor. Alman yatırımcıların artan alımlarıyla altına talep, Lehman Brothers’ın çöküşünden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve spot altının ons başına fiyatı 1249 dolarla yeni rekorunu kırdı.

Financial Times ve CNBC.com özellike Alman ve İsviçreli yatırımcıların altın toplamaya başladığını bildirdi. Londra merkezli fon yönetim şirketi ETF Securities’in, Wall Street Journal’a verdiği bilgiye göre altına endeksli fonlarına son iki hafta içinde 490 milyon dolarlık giriş oldu ve bunların tamamı Avrupalı yatırımcılardan geldi. Teknik analistlerin dikkat çektiği bir başka nokta ise altının son 14 aydır dolara paralel hareket ediyor olması. Genellikle aralarında ters korelasyon olan altın ve dolar, yatırımcılar için güvenli limana dönüşmüş durumda.

Enflasyona aşırı hassasiyet
Frankfurt’taki simsarlar, talebin geçen hafta sonuna doğru ortalamanın üç dört katı arttığını belirtiyor. New York merkezli altın para ticareti yapan Manfra, Tordella & Brookes’un yöneticisi Michael Kramer, “Denizaşırı ülkelerden talep inanılmaz. Alınan altının çoğu da Almanya’ya gidiyor” dedi. Almanya, Yunanistan ve Euro Bölgesi’nin geneli için açıklanan ve toplamda 860 milyar euroyu bulan dev kurtarma paketi içinde en yüksek payı verecek olan ülke. İki dünya savaşı arasında hiperenflasyonla boğuşan Almanya’nın toplumsal hafızasında hâlâ enflasyona karşı aşırı hassasiyet var.

Uzmanlar, altına hücumun merkez bankalarının faiz artırma imkânı olmadığı için piyasaya devlet tahvili alımıyla sağlanan likiditenin enflasyon baskısı yaratacağı inancından kaynaklandığına dikkat çekiyor.

Tahvil işlemcileri, Avrupa ülkeleri merkez bankalarının Portekiz, İrlanda ve Yunanistan’ın devlet tahvillerinin alımına devam ettiklerini ve alımların söz konusu tahvillerle Alman devlet tahvilleri arasında daralan getiri farkını desteklediğini ifade ettiler. İşlemciler, alımların daha belirgin ve düzenli olduğunu da ekledi.



‘1400 doları görebilir’
Barclays Capital emtia direktörü Jonathan Spall, hafta sona ermeden altının yeni rekorlar kırmasını beklediğini söyledi. Dün analist raporlarında altının ons fiyatının 1350 dolar seviyesine yükselebileceği belirtiliyordu.

Bloomberg televizyonuna konuşan CWA Global Markets idari müdürü Peter McGuire, tahminin daha da ileri götürerek fiyatın 1400 doları görebileceğini söyledi. McGuire, altın fiyatlarının aralık ayından bu yana çok sert dalgalandığına dikkat çekerken, gelecek dönemdeki artışın özellikle düşük faiz ortamında yatırımcıların başka yere yatırım yapma imkânının olmamasına bağlı olacağını söyledi.

McGuire, “Faizler düşük olduğu için yatırımcıların değerli me tallerden başka para koyacakları yer yok” dedi. McGuire ayrıca yatırımcıların güvenli liman arayışında olduğunu da ekleyerek, “Bizim kuşağımızın çok aşina olduğu bir konu değil ama bir önceki kuşağın devlet borçları konusunda gerçekten kötü anıları var” diye konuştu. Enflasyondan arındırılmış rakamlara göre altın tüm zamanların en yüksek seviyesini 1980 Ocak ayında 2309.18 dolarla görmüştü.



Çeyrek altın 100 lirayı aştı
Uluslararası piyasalarda altın yeni bir rekor kırarken, İstanbul Kapalıçarşı’da da çeyrek altının fiyatı 100 lirayı geçti. Cumhuriyet altını 407 liradan alıcı bulurken, 24 ayar külçe altının gramı 60.70 liraya ulaştı. Kapalıçarşı’da altında yılbaşından bu yana yüzde 14’ü aşan getirilere ulaşıldı. 24 ayar külçe altının yılbaşından bu yana getirisi yüzde 14.64, cumhuriyet altınının getirisi ise yüzde 14.65 oldu.
AA



Gümüş de yükseliyor
Altınla birlikte diğer değerli me talllerin fiyatı da yükselişe geçti. Temmuz teslimli gümüşün ons başına fiyatı dün yüzde 1.4 artarak 19.56 dolara yükseldi.
Bu, gümüşün 14 Mart 2008’den bu yana gördüğü en yüksek seviye.

Alıntıdır!
 
Y

yeşilçay

Misafir
altına herzaman güven mişimdir 2009 kasımında 4.500 tl vardı altın fon hesabına koydum 15 günde 8.265tl yaptım fala inanmayın derler ama ege tv bir kadın var pazartesileri yorum yapıyor aynı zamanda ekonomi de söylüyor onun tavsiyesine uydum kasımda altın alın aralığın 15 gelmeden satın dedi aynen yaptım karlı çıktım :)
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Ege TV'de mi hiç rast gelmedim canım.

Altın her zaman hayırlı bir yatırımdır. Ben de 2008 Mayıs'ta evlendim. O zaman çeyrek altın 58-60 lira civarındaydı. Şimdi 100.. 2 katı oldu yani:eek:
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst