Adet Sancısı Neden Olur?

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
Adet Sancısı Hakkında Soru:


Merhaba Figen Hanım,


Ben 15 yaşımda adet görmeye başladım. Her adet dönemimde ilk 2 gün çok sancılı geçiyor. Hayatla bağlantımı kesiyorum neredeyse… Daha çok sol tarafımda sancı oluyor.


Şuan 25 yaşımdayım ve bu sorunla ilgili birçok doktora gittim. Verdikleri ilaçlarda işe yaramadı aksine sancılarımı artırdı.Son 2 aydır günde 2 bardak maydanoz suyu içiyorum ve sancım devam ediyor. En son gittiğim doktorum çikolata kistinden bahsetmişti. Sancılarım bu yüzden olabilir mi?


Ayrıca adet günlerim de çok düzensiz. Bazen 10 bazen 30 gün geciktiği bile oluyor. Sebebini öğrenebilir miyim?


Çok teşekkür ederim.


Sinem


Adet Sancısı Hakkında Dr. Figen Bıyık’ın Yanıtı:


Sinem Merhaba,


Adet kanaması esnasında ya da hemen öncesinde kasıklarda ortaya çıkan rahatsızlık ve kramp tarzı ağrılara dismenore adı verilir. Ayrıntılı olarak bu konuda bazı bilgiler vermek istiyorum.


Dismenore primer ya da sekonder olabilir. Primer dismenore ilkadet kanamasından 1-2 yıl sonra ortaya çıkan, 25 yaş civarında ya da çocuk doğurduktan sonra azalan ya da kaybolan ve altta yatan patolojik bir nedenin bulunmadığı dismenoredir. Bu tanım senin şikayetine çok uyuyor. Ancak iyi bşr muayene ve tetkikler ile bu karar verilebilir.


Sekonder dismenorede ise ağrılı adetlere neden olan spesifik bir hastalık söz konusudur.


Adet kanaması esnasında rahim, kendi içinde biriken kanı atmak için kasılır. Bu dönemde prostaglandin adı verilen bazı maddeler salgılanır ve bu maddeler kısmen rahim kasılmalarından sorumludurlar. Primer dismenoresi olan kadınlarda bu prostoglandin adı verilen maddelerin üretiminin fazla olduğu ya da uterusun bu maddelere aşırı cevap verdiği düşünülmektedir. Sekonder dismenoreye yol açan etkenler ise:


* Endometriozis
* Pelvik iltihabi hastalık
* Rahim ağzında darlık
* Rahim içi tümörler
* Uterus pozisyonunun anormallikleri


sayılabilir. Zaman zaman spirale bağlı olarak da sekonder dismenore görülebilir.


Dismenore karnın alt bölgelerinde kramp benzeri ağrılar ve rahatsızlıklardır. Bu eşlik eden diğer belirtiler


* Sırt ağrısı
* Başağrısı
* Bulantı
* Bacakların iç yüzünde hassasiyet


olabilir. Dismenore ile birlikte adet öncesi gerginlik sendromu da (PMS: Premenstruel sendrom)görülebilir, ancak bu şart değildir. PMS genelde adet başlangıcından birkaç gün önce görülür.


Dismenoreli kadınların yaklaşık %10-15'inde şikayetler normal günlük aktivitelerini kısıtlayacak kadar şiddetlidir. Eğer ağrılar


* Normal zamanında gelen bir adet kanamasına eşlik etmiyorsa
* Her zaman olduğundan çok daha şiddetli ise
* 2-3 günden daha uzun sürüyor ise
* Her zaman olandan daha farklı ise


mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi gerekir.


Teşhiste öncelikle hastanın öyküsü önem kazanır. Cevaplanması gereken bir takım sorular vardır. Bunlar:


* Ağrının ne zaman olduğu
* Ağrıyı geçirmek için ne yapıldığı
* Eşlik eden başka bir şikayetin olup olmadığı
* Doğum kontrol haplarının ağrıyı azaltıp azaltmadığı
* Gün geçtikçe ağrının şiddetlenip şiddetlenmediği ve
* Ağrılar nedeni ile aktivitenin bozulup bozulmadığıdır.


Ağrıların primer ya da altta yatan başka bir patolojiye bağlı olup olmadığını anlamak amacıyla detaylı bir muayene yapılmalıdır. Herhangi bir enfeksiyon ya da kist gibi bir patolojiyi ayırdetmek için kan ve idrar tetkikleri ile ultrason incelemesi çoğu zaman gerekli olmaktadır.


Tedavi konusuna gelince: Orta derecedeki dismenore şikayetlerinin pek çoğu hafif ağrı kesicilerden fayda görür. Adetleri düzenli olan kişiler ağrıların başlamasını beklemeden, adet kanamasından bir gün önce ağrı kesici almaya başlarlar ise ağrıların şiddeti oldukça azalacaktır. Bu ilaçların tok karnına alınması mideye yönelik yan etkileri azaltır.
Ağrıların daha şiddetli olduğu durumlarda yatak istirahati ve karın bölgesine sıcak uygulaması fayda sağlayabilir. Bu amaçla içine sıcak su doldurulmuş bir termofor kullanılabilir.


Başka bir tedavi yaklaşımı da doğum kontrol hapı kullanılmasıdır. Bunlar prostaglandin adı verilen ve ağrıdan sorumlu olan maddelerin yapımını azaltarak krampları engelleyebilir. Eğer OK'lardan fayda sağlanmış ise gebelik arzu edilene kadar kullanılabilir.
Ağrıların çok şiddetli olduğu durumlarda enjeksiyon şeklinde ağrı kesiciler kullanılabilir.


Eğer tedavi ile şikayetler uzun süre giderilemiyorsa endometriozis gibi bir patolojiyi aramak maksadıyla laparoskopi yapılabilir.
Dismenore alınacak bazı basit önlemler ile bir miktar engellenebilir. Örneğin adet kanaması öncesinde ve esnasında kahve, çay, kola, çukulata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulması, karın bölgesine masaj yapılması, uzun süre ayakta durmaktan ya da yürüyüş yapmaktan kaçınılması şikayetler üzerinde olumlu etki yaratır. Aşırı yorgun, sinirli kişilerde adet sancısı daha fazla görülür. Bu nedenle kanama esnasında dinlenmek son derece önemlidir. Yine kabızlığı olanlar bu sancıları daha şiddetli yaşarlar. Lifli gıdaların bol tüketilmesi kabızlığı önler. Bol miktarda su içilmesi, sigaradan uzak durulması, fazla miktarda alkol tüketilmemesi gibi basit ve kısa süreli önlemler ile sancılı adet kanamaları biraz daha rahat geçirilebilir.


Sağlıklı günler diliyorum.
Dr. Figen Bıyık
 
OP
naz79

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
Adet düzensizliği karşısında nasıl hareket edilmeli, adet sancılarının geçmesi için ilaç kullanmak gerekir mi? Dr. Figen Bıyık; sağlık sorularınızı yanıtlamaya adet düzensizliği konusuyla devam ediyor.


Adet Düzensizliği Sorusu:


Merhaba Figen Hanım,


17 yaşımdayım. Adet günlerim çok düzensiz. Hastaneye gitmemi gerektirecek kadar sancım oluyor. Doktora gittim, bir ilaç verdi. Kullandım ancak adet düzensizliğim ve sancı devam ediyor. Ne yapmam gerekir?


Teşekkürler,


Gözde


Dr. Figen Bıyık’ın Yanıtı:


Gözdecim Merhaba,


Âdetin ilk başladığı dönemlerde düzensizlikler olabilir. Senin âdetinin başlama yaşını bilemiyorum. Ancak 12-13 yaşında başladıysa 17 yaşına kadar düzene girmesi gerekirdi. Doktorunun yapmış olduğu incelemelerde herhangi bir kistik oluşum bulundu mu? Ağrı ve düzensizlik dışında şikâyetlerin var mı? Kıllanma, kilo alma, bulantı gibi. Bunlar dışında sana özel birçok sorum var daha... Bunların cevabını bilmeden bir yorum yapmam zor.


Adet ağrının nedeni tam saptanırsa ancak çözüm bulunabilir. Bu konuda doktorunla işbirliğine devam etmeni öneriyorum. Adet sancıları ile ilgili daha önce sayfamızda verdiğimiz bilgileri de okuyabilirsin.


Sağlıklı günler diliyorum.


Dr. Figen Bıyık
 
OP
naz79

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
Yetişkin kadınların ortak sağlık problemlerinden biri adet düzensizliğidir. Doktor Figen Bıyık'ın adet düzensizliği hakkında verdiği bilgiler benzer sorunu yaşayan kadınlar için aydınlatıcı özelliğe sahip.




Merhaba Burcu,


Anlattıklarından yola çıkarak Polikistik Over Sendromu'na sahip olduğunu düşünüyorum. Özellikle genç kadınlarda rastlanan ve yaklaşık %5 kadında görülen bir durumdur. Adet düzensizlikleri, sancılı adet,tüylenme, kilo alma, sivilcelenme, gebe kalmada zorluk gibi belirtileri vardır.


Polikistik over sendromu nedeni kesin olarak aydınlatılamamış olan bir yumurtlama bozukluğudur. Hastalıkta her adet döneminde gelişerek çatlaması gereken folikül (yumurta hücresini içeren sıvı keseciği), gelişmesinin yarıda kalması nedeniyle yumurtalık dokusu içinde 3-10 milimetre çapında bir kiste dönüşür.Yumurtalık dokusu, bu kistler sayıca arttığında "polikistik" yani çok sayıda kistik oluşum içeren bir yapıya dönüşür.


Acillik olarak yaşadığın kötü tecrübe için çok geçmiş olsun. Umarım tekrarlamaz. Ancak tekrarlamaması için senin yapman gerekenler var: Düzenli hekim kontrolü ve tedaviye uyum, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri.


Bahsettiğin hapların hepsinin de içerikleri birbirine benzer. Hastanın durumune ve hormon tahlil sonuçlarına göre hekimin kararı biri yönünde olabilir. Bu nedenle düzenli olarak seni kontrol eden hekiminin uyguladığı tedaviye devam etmeni öneriyorum. Yaşadığın sorunları ise hekiminle paylaşarak senin durumuna en uygun başka bir ilaca geçme şansını da sorabilirsin. Ancak Polikistik Over Sendromu genellikle yaşam boyu süren ve tedaviye uyum yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol edilebilen bir hastalıktır. Bu tanıyı almış kadınların umutsuzluğa kapılması için bir neden yoktur. Çünkü ortaya çıkan tüm kısa vadeli belirtiler (adet düzensizliği ve gebe kalamama, tüylenme) ve uzun vadeli muhtemel sorunlar için çok fazla sayıda tedavi yöntemi vardır. Bu nedenle iyi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile bu yolculuğu başarı ile gerçekleştirebilirsin.


Düşük kiloda olman ise beklediğimizin tam tersi bir durum.Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda bel çevresi kalınlaşır ve yüksek kilo problemi yaşarlar. Çünkü insülin direnci sıklıkla bu hastalık ile birlikte görülmektedir. Senin durumunda aklıma gelen olasılık şu: Polikistik Over Sendromu, endokrinolojik sorunlara yol açtığı için, bu sorunlar başka hormonal ve ****bolik olayları tetikliyor olabilir. Önerim hormon panelinin,troid fonksiyonlarının ve insülin direncinin acilen değerlendirilmesidir. İyi bir endokrinoloji uzmanı bu konuda sana yardımcı olabilir.Teşhisi konulduğunda hemen tedavisi yapılabilir.


Stres ve düzensiz hayat tarzı da en büyük düşmanın. Bu konuda da çok dikkatli olmanı ve gereken küçük değişikliklerle hayatının kontrolünü eline almanı tavsiye ediyorum.


Sağlılı günler diliyorum.


Sevgiler,


Dr. Figen BIYIK
 

pervin86

Daimi Üye
Katılım
12 Nisan 2011
Mesajlar
1.043
Tepki
1.104
Puan
113
Konum
İSTANBUL
paylaşım için teşekkürler 11 yaşımdan beri ağrılı adet sancısı çekiyorum bulantı kusma ve doğum sancısı gibi ağrı iki tane apranaks ford içiyorum 30 dk sonra hafifliyo eğer içmezsem yaklaşım 7 saat kıvranıyorum ağlıyorum terliyorum kusuyorum beni kurtarın diye bağırıyorum işte bu kadar korkunç geçiyorum şimdi hamileiym 9 ay rahatım :)
 

PoRTaKaL

Daimi Üye
Katılım
15 Kasım 2011
Mesajlar
547
Tepki
498
Puan
63
Konum
İstanbul
Bende aynı dertten muzdariptim evlenince gecer dediler geçmedi en sonunda doktora gittim bi ilaç verdi dogal bir kürmüş 3 ay kullandım her gün şimdi hem adetim düzene girdi hemde agrı sancı kalmadı çok şükür.
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
bende çok sancılı geçiriyorum adet dönemimi.aslında evlenmeden önce daha şiddetliydi 2 tane majezik içiyordum ancak öle rahatlıyordum.şimdi de sancım oluyor ama ağrı kesici içmeden atlatıyorum yani doğumdan sonra eski şiddeti kalmadı çok şükür...
 

PoRTaKaL

Daimi Üye
Katılım
15 Kasım 2011
Mesajlar
547
Tepki
498
Puan
63
Konum
İstanbul
Aslında majezik apranax ford falan hiçte iyi şeyler degil bünye alışınca fayda etmez oluyo. Tavsiyem (araştırın ama önce) agnucaston. Hepinize sancısız günler diliyorum.
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
canım zaten majezik mideye çok zararlı ama benim sancımı ondan başkası kesmiyordu.mecburen içiyordum ama dediğim gibi şimdi olmuyor artık okadar, oyüzden ilaç içmiyorum .zaten onun dışındada pek ilaç içen biri değilimdir
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
evet canım çok şükür.sende çocuk varmı bilmiyorum ama yoksa da olduktan sonra hafifler emin ol...
 

PoRTaKaL

Daimi Üye
Katılım
15 Kasım 2011
Mesajlar
547
Tepki
498
Puan
63
Konum
İstanbul
Henüz yok canım zaten ilaç kullandım ya kalmadı agrı falan rahatım anlıycan inşallah ters tepki vermezde dogumdan sonra başlamaz yeniden normal dogum yada sezeryan olarak fark ediyodur degil mi illaki bu agrının kesilmesi olayı
 

melek_yüzlüm

Daimi Üye
Katılım
6 Aralık 2009
Mesajlar
2.437
Tepki
2.195
Puan
113
Yaş
39
Konum
kayseri
Henüz yok canım zaten ilaç kullandım ya kalmadı agrı falan rahatım anlıycan inşallah ters tepki vermezde dogumdan sonra başlamaz yeniden normal dogum yada sezeryan olarak fark ediyodur degil mi illaki bu agrının kesilmesi olayı

canım ben sezeryanla doğum yaptım ve ağrım azaldı demekki doğum şekliyle alakalı değil...
 

flamingo

Daimi Üye
Katılım
25 Şubat 2009
Mesajlar
7.864
Tepki
6.630
Puan
113
Konum
-
bakalım benim sancı doğumdan sonra bitecekmi..
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst