
Abur cubura müptela balığın tadını bilmiyor
Sağlık Bakanlığı araştırdı
Sağlık Bakanlığı, Türkiyede ilk kez çocukların ve gençlerin yeme-içme alışkanlıklarını araştırdı. Sağlığın İstatistikleri başlıklı rapora göre 7-8 yaş grubu çocukların en sevdiği gıda peynir. Çocukların yüzde 20si hayatında hiç balık, yüzde 5i ise hiç kırmızı ya da beyaz et yememiş. Ancak yarısından fazlası haftada en az 2-3 kez gazlı içecek, cips, patlamış mısır gibi abur cuburları tüketiyor. Alkolle ilk tanışma yaşı ise 10a kadar düşmüş durumda.
HAMBURGER: En zararlı yağ türü olan trans yağlar kullanıldığı için hamburger, çocuklarda obeziteye zemin hazırlıyor ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalık riskini ciddi oranda arttırıyor.

ÇİKOLATA: Yüksek orandaki kakao, şeker ve katkı maddeleri içeren çikolata kandaki kolesterol miktarını yükseltiyor. Tüketilen miktara dikkat etmek gerekiyor.

PATATES KIZARTMASI: İçinde yüksek oranda bulunan akrilamid maddesi nedeniyle uzun süre tüketilirse damar sertliğine, şişmanlığa ve kansere neden olabiliyor.

CİPS: Uzmanlar cipsin, kanserden obeziteye, diyabetten Alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor.

MAKARNA: Hamurdan yapılan makarnanın fazla tüketilmesi hem şişmanlatıyor hem de mide hastalıklarına zemin hazırlıyor.

DONDURMA: İçindeki maddelerin kolay bozulabilmesi nedeniyle bağırsak hastalıklarına yol açıyor. Ancak kalsiyum açısından zengin olduğu için kontrollü tüketilmesi öneriliyor.
HT Magazin