ŞEKERBURA (Azerbaycan mutfağı)
Azerbaycan'ın geleneksel tatlısı olan ŞEKERBURA
Aslında,kurabiye türüne ait olan ŞEKERBURA genellikle NEVRUZ BAYRAMI'nda pişirilir. üzerindeki süsleri yapmak için Şekerbura'nın özel makkaşı(özel şekerbura cımbızı) kullanılır.
MALZEMELER:
1 kg un
250 g tereyağı
1 kutu krema-200 mg (Yağlı yoğurt da olabilir)
2 yumurtanın sarısı
Az miktarda süt
Çok az maya
İÇ MALZEME:
500 g çekilmiş fındık
300 g şeker tozu
1-2 tane kakule-dövülmüş(bulamazsanız,yerine vanilya kullanırsınız)
Maya ılınmış sütle karştırılır.Hamur yoğrulur.Bekletilmeden yapılmaya başlanır.Cevizden bir az büyük bezeler yapılır.Merdaneyle çay bardağı büyüklüğünde açılır.Sol elin içerisine alarak ortasına kaşıkla iç malzeme konur.Kenarları kapatılarak burma şeklinde bükülerek süslenir.
Üzeri makkaşla(özel şekerbura cımbızı)süslenir
Tepsilere dizilerek 150-160 derecede 10-12 dakika pişirilir.Şekerburaların üzerlerinin kesinlikle kızarmaması gerekir.
alıntıdır
Azerbaycan'ın geleneksel tatlısı olan ŞEKERBURA
Aslında,kurabiye türüne ait olan ŞEKERBURA genellikle NEVRUZ BAYRAMI'nda pişirilir. üzerindeki süsleri yapmak için Şekerbura'nın özel makkaşı(özel şekerbura cımbızı) kullanılır.
MALZEMELER:
1 kg un
250 g tereyağı
1 kutu krema-200 mg (Yağlı yoğurt da olabilir)
2 yumurtanın sarısı
Az miktarda süt
Çok az maya
İÇ MALZEME:
500 g çekilmiş fındık
300 g şeker tozu
1-2 tane kakule-dövülmüş(bulamazsanız,yerine vanilya kullanırsınız)
Maya ılınmış sütle karştırılır.Hamur yoğrulur.Bekletilmeden yapılmaya başlanır.Cevizden bir az büyük bezeler yapılır.Merdaneyle çay bardağı büyüklüğünde açılır.Sol elin içerisine alarak ortasına kaşıkla iç malzeme konur.Kenarları kapatılarak burma şeklinde bükülerek süslenir.
Üzeri makkaşla(özel şekerbura cımbızı)süslenir
Tepsilere dizilerek 150-160 derecede 10-12 dakika pişirilir.Şekerburaların üzerlerinin kesinlikle kızarmaması gerekir.
alıntıdır