Pek Çok Rahatsızlığı Tedavi Eder

bitkiseli

Yeni Üye
Katılım
18 Mayıs 2013
Mesajlar
24
Tepki
12
Puan
3
Konum
İstanbul
Köpekotunun hem otu hemde kökünün çayı, kompresi, ve sargısı yapılır.
Botanik: Avrupa’nın ve Asya’nın ılıman bölgeleri ile Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgelerinin seyrek ormanları, meralar, yol kenarları, taşlık ve kayalık yörelerinde yabani olarak yetişir. Yaprakları mızrak veya köpek dili şeklinde, koyu yeşil renkte, kenarları bütün, rozet yaprakları uzun saplı, gövde yaprakları sapsız, bitkinin tamamı tüylü ve pis kokuludur. Yapraklarının köpek diline benzemesi nedeniyle hem Türkçe, hem de Almanca köpek dili (hundszunge) diye anılır.bitkiler hakkında detaylı bilgiler isterseniz bitkiblog sitesine bakabilirsiniz. Çiçekleri yukarıdaki yaprak diplerinden çıkan uzun bir sap üzerinde 6-10 adet çiçek toluca bir arada salkım şeklinde bulunur. Çiçekleri koni veya çan şeklinde dışı soluk içi vişne veya vişne kurusu, esmer veya koyu kırmızı renkte uçlara doru hafif parçalıdır. Meyveleri kapsül şeklinde üzeri dikenli, bu dikenler hayvanlara takılarak tohumunu çok geniş bir alana yayılır.
HALSİZLİK VE YORGUNLUK
Hasat zamanı: Köpek dili otu Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında toplanır, güneşli ve havadar bir yerde kurutulur. Kökleri ise Eylül ve Ekim aylarında sökülerek yıkanır ve kurutulur.
Birleşimi:
a) Köpek dili otu birleşiminde; Musilaj, Tanin, Alantoin ve %1,5-2 oranında alkaloit içerir. Bu alkaloitler pyrrolizidin türleridir. (aynı kökünde olduğu gibi)
b) Köklerine Tanin, Musilaj, Allantoin ve Pyrrolizidinalkaloitleri; Heliosupin (%50-70) Cynoglassin, Consolidin,Consolicin ve Cynoglossidin içerir.
Kullanılması:
a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Kondurango yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kullanılmalıdır. Örneğin iştahsızlığa karşı Çentiyan kökü-, Acıyonca-, Kantaron preparatları veya Gökçek İksiri daha etkilidir.
b-) Halk arasında köpek dili otu aynı karakafes gibi kullanılır, fakat daha az etkilidir. İyileşmeyen yaralara kremi sürülür veya lapası sarılır veyahut kompresi yapılırsa yaranın iyileşmesini sağlar.
Yan tesirleri: Birleşimindeki pyrrolizidin alkaloitlerin kanser yapıcı olduğu hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle tespit edilmiş, fakat insanlara şimdiye kadar herhangi bir zarar vermediği görülmüştür.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst