Hamilelikte Bacak Krampları

Şekerpare

Daimi Üye
Katılım
28 Temmuz 2011
Mesajlar
14.496
Tepki
20.501
Puan
113
Konum
Mutluluklar Diyarından (:
Hamileliğin olmazsa olmazlarından sayılan bacak krampları 24. haftadan itibaren çok sık karşılaşılan problemlerdendir. Genellikle geceleri oluşur ve hatta bazen uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Bacak kramplarının kesin nedeni belli olmamakla beraber sebepler arasında kalsiyum, magnezyum azlığı ve fosfor fazlalığı gösterilir. Ayrıca büyüyen uterusun toplar damar sisteminde yarattığı baskı ve buna bağlı dolaşım problemleri de kramp oluşumunda önemli bir etkendir. Ek olarak gün içi yorgunluk, fazla ayakta kalma, aşırı kilo alımı ve varisler, bacak kramplarını artırıcı unsurlardır.

Hamilelikte iyonlar plasenta ve fetusta toplandığı için damar içi sıvı miktarı artar ve anne adayının kanındaki magnezyum seviyesi düşer. Gebelikte ihtiyaç duyulan yüksek magnezyum miktarının sadece besinle karşılanabilmesi içinse anne adayının aşırı yemesi gerekmektedir. Kaldı ki bu da sağlıklı bir hamilelik için önerilmez. Bu yüzden doktor denetiminde magnezyum veya kalsiyum desteği alınması olağandır.



Kramp Girdiğinde Ne Yapmalı?

Bacak kramplarınız rahatsızlık verdiğinde kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapmaya gayret gösterin.
Eğer aniden kramp girerse, öncelikle sakin olmaya çalışın ve dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın. Bu hareketleri birinden yardım almanız mümkünse sırt üstü yere uzanarak; yardım alamayacak durumdaysanız ellerinizi sert bir yere dayayıp destek alarak yapmanız daha etkili olacaktır.
Kendinizi zorlamadan ve panik olmadan, sakin bir şekilde bacak ve baldır kaslarınızı esnetip yaylandırarak gevşemeye çalışın.
Kramp giren bölgeye hafif bir masaj, baldır üzerine sıcak bir havlu koymak ve ayak parmaklarını yukarıya doğru germek de krampların hafifletilmesinde faydalıdır. Masaj ilk başta canınızı acıtsa da spazmlar çözüldükçe acı da kaybolacaktır.

Bacak Kramplarınız İçin Bunlara Dikkat!

Kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenmeye dikkat edin.
Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın.
Uzun süre boyunca ayakta kalmaktan, oturmaktan veya yürümekten kaçının.
Dinlenirken ayaklarınızı yüksekte tutun, varisiniz varsa varis çorabı giymeyi ihmal etmeyin.
Otururken mümkünse ayağınızın altına yükseklik koyun. Oturduğunuz sırada ayak bileklerinizi dairesel hareketlerle minik minik çevirin.
Yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
Gece yatmadan ılık bir duş alın, yatağa girmeden önde baldır ve bacak kaslarınızı gerin ve sol tarafınıza yatmaya gayret gösterin.
Aşırı kilo alımından kaçının.
Ayrıca, hamile eğitimi ve yoganın da kramp oluşumunu engelleyici faydaları olduğunu unutmayın.

Hamilelik dönemi, kadınların kas fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen bir dönemdir. Bu dönemde oluşan kramplar hayati bir tehlike oluşturmaz ama rahatsızlık verir. Eğer kramplarınıza şiddetli ağrılar ekleniyor ve gittikçe arttığını hissediyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeli ve damar sisteminizle ilgili bir problem olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.
 

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
ben hamileyken çok oluyordu bende eşim masaj yapardı sağolsun geceleri özellikle olurdu bağırarak kalkardım yataktan emeğine sağlık
 

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.971
Tepki
56.321
Puan
113
Yaş
42
Konum
Almanya
Bendede özellikle geceleri oluyor.
Bu hareketi yapinca baslamadan geciyor.

Eğer aniden kramp girerse, öncelikle sakin olmaya çalışın ve dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın.
 

ilk_nur

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
32.413
Tepki
37.064
Puan
113
Konum
.....
bende de oluyor malesef kramptan çok sağ kalçama doğru bi ağrı oluyor bi de geçmiyo çok yorulursam topallıyorum bile...kalsiyum magnezyum var suda eritilen ama düzenli kullanamıyorum bıktım artık süt içmeye çalışıyorum artık 2 buçuk ayım kaldı doğumdan sonra geçer heralde:dance:
 

esmeryarim

Daimi Üye
Katılım
4 Kasım 2010
Mesajlar
3.430
Tepki
3.148
Puan
113
Konum
üç meleğin kalbinde
benim kalça kısmımda bir ağrı oluştu hamileliğimde haftalarca sürdü okadar ağrıyordu ki hareket edemiyordum :acep: kalıcı olmasından korktum ağrının neyseki ilerleyen zamanlarda geçti o ağrımda

paylaşımın için teşekkürler parem
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst