Ekşili Ufak Köfte-Gaziantep

LaRisA

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
849
Tepki
769
Puan
93
Yaş
36
Konum
Gaziantep
EKŞİLİ UFAK KÖFTE



MALZEMELER
___________
(5-6 kişilik)


KÖFTE İÇİN:
______________
2 su bardağı köftelik ince bulgur
250 gr çiğköftelik et
1 adet küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
Tuz,karabiber.

500 gr vurumluk az yağlı parça et
1 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya 1 tane limonun suyu
1 yemek kaşığı kuru nane
1 adet orta boy soğan
2 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağı veya zeytinyağı



MEVSİM: İlkbahar,Sonbahar,Kış



ETİN HAZIRLANIŞI


İri kuşbaşı doğranmış et,bir tencerede 5-6 bardak su ve tuz ilavesiyle kaynamaya bırakılır.Kaynamaya başlayan
etin kefleri alınır.

KAynayan etin üzerine,geceden ıslatılmış nohut,ince ince doğranmış kuru soğan,1 yemek kaşığı domates salçası ve
1/2 yemek kaşığı biber salçası ilave edilerek,orta hareretteki ateşte,et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Bu arada yeterince sumak ekşisi ilave edilir,10-15 dakika daha kaynatılır.Pişmiş et üzerine kuru nane ve kara biber
kırmızı toz biber konur ve bunların üzerine de kızdırılmış yağ gezdirilir.

KÖFTENİN HAZIRLANIŞI

İnce köftelik bulgur,çiğ köftelik et,kırmızı toz biber,yeterince tuz ve karabiber ile ince doğranmış soğan
iyice karıştırılarak yoğrulur.Köftenin yoğurulması sırasında ellerimiz,azar azar su ile ıslatılarak köfteler
avuç içinde dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelinceye kadar sakızlanır.

Sakızlanmış köfte,nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp,yuvarlanır ve bir süzgece konur.

Uygun büyüklükteki bir tencereye 2 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz konarak kaynatılır.Kaynayan bu suyun üzerine
süzgeçteki yuvarlanmış köfteler yerleştirilerek,ağzı kapalı bir şekilde 15 dakika buharda pişirilir.Pişen köfteler
genişçe bir tepsiye boşaltılıp soğumaya bırakılır.


SERVİS ŞEKLİ

Pişen etin içine,buharda pişirilmiş köfteler konup,hafif ateşte ısıtılarak,sıcak servis yapılır.Köftelerin
yenecek kadar kısmının pişirilmiş etle karıştırılması önerilir.Çünkü sulu et içinde bekletilen yuvarlanmış köfteler
bir müddet sonra yumuşayacak,böylece yerken yemekten beklenen lezzet alınamayacaktır.


NOT:
Yukarıda elle yoğurulması tarif edilen köfte,et değirmeninden çekilmek suretiyle de yumuşatılabilir.Değirmenden
çekilen karışım daha sonra elle biraz daha yoğrularak sakızlandırılmalıdır.
yem8_20071112_1482471836.jpg
 
OP
LaRisA

LaRisA

Daimi Üye
Katılım
4 Ekim 2010
Mesajlar
849
Tepki
769
Puan
93
Yaş
36
Konum
Gaziantep
evet agır canım ben pek yemem hatta hiç yemem :findikim:
 

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
40
Konum
..
Çok güzel gözüküyor, 1 kaşık yeter sanırım bize:)
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst