Biyolojik Araştırmalarda Deney Hayvanlarının Yeri

_emos_

Daimi Üye
Katılım
13 Mart 2011
Mesajlar
4.420
Tepki
5.513
Puan
113
Konum
güNeşin battıgı yer:)
Üniversitemizde "Biyolojik Araştırmalarda Deney Hayvanlarının Yeri" konulu konferans düzenlendi.



Gaziantep Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı faaliyetlerini sürdüren Üçlü Sarmal Topluluğu üye öğrenciler tarafından "Biyolojik Araştırmalarda Deney Hayvanlarının Yeri" konulu konferans düzenlendi.
Fen - Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda düzenlenen konferansa, Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Tıbbın temelinin Antik Yunanistan'a dayandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, deneysel çalışmalarla ilgili bir kitapta hayvanların insan vücudunun işleyişini anlayabilmek için kullanıldığına dair örneklerin görüldüğüne dikkat çekti.
Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, "İbni Sina tıbbi tecrübenin ancak insanlar üzerinde denendiğinde doğru bilgi vereceğini, aslan ve at üzerinde yapılan çalışmaların ilaç konusunda edinilen bilginin insan için geçerli olmayacağını belirtmiştir. Ancak bazı deneylerinde hayvanların üzerinde denendiği kayıtlarda görülmektedir" diye konuştu.
Deneysel çalışmaların bilimsel gelişimin yanında etik açıdan da tarihsel bir süreç getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, "19'uncu yüzyılda hayvan üzerinde yürütülen araştırmaların yanı sıra, insanlar üzerindeki çalışmalarda derinleştirilmiştir. Louis Pasteur'ün gerçekleştirdiği aşı çalışmaları sonrasında hayvan deneyleri artık standartlaşmaya başlamıştır. Tarihsel çerçevede deneysel çalışmalarda kaydedilen bu gelişmeler sonrasında araştırmalarda hayvanların geniş bir biçimde kullanımları geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren süratli bir şekilde artmıştır" şeklinde konuştu.

Hayvanlardan elde edilen sonuçların sadece insanlar için geçerli olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dağlıoğlu, "Hayvan deneyleri insanlarda görülen hastalıklarda mücadeledeki gelişmeleri hızlandırmaktadır. Hayvanlarda oluşan patofizyolojik tepkilerin ve olayların gözlemlenmesi, insanlar üzerinde yapılacak deneylere yön vereceği ve insanlarda yapılacak deneylerde daha fazla güvenli olmasını sağlayacağı son derece açıktır" ifadesinde bulundu.

Konferansın sonunda Gaziantep Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan tarafından konuşmacı Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu'na hediye takdim edildi.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst