Çağımız hastalığı, herkesin korkulu rüyası KANSER…
Kadınlar da özellikle meme kanserine çok sık rastlanmaktadır. Süt bezleri ve kanalları çevreleyen hücrelerin kontrol dışı çoğalması ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri denmektedir.
Erken teşhis tedavinin yarısı demektir. Erken dönemde hiçbir belirti gözükmez. Ağrı da olmaz. Bu nedenle her zaman ayna karşısında kendimiz el kontrolü yapmalıyız ki herhangi bir sertlik ve şişlik olup olmadığını tespit edebilelim. Bu sertlik ve şişlik meme ucunda ya da üstünde olabildiği gibi koltuk altında da olabilir. Bu sertlik ya da şişliği anladığımızda 15 gün süreyle takip etmeli ve hala şişlik devam ediyorsa önemsemeliyiz.
Meme de beklenmeyen bir ağrı varsa; ucunda akıntı oluyorsa; kızarıklık, yüzeyinde portakal kabuğu gibi bir buruşukluk varsa; meme başında yara, içeri çekilme, kaşıntı, yanma varsa; kemik ve kollarda ağrı; kilo kaybı; meme başlarının duruş pozisyonlarında bir değişiklik varsa mutlaka dikkate alınmalı bir kadın doğum uzmanına giderek mamografi ve ultrasonografi çektirmeli ve şişliğin tanımlanması yapılmalıdır. Daha sonra da biyopsi ile kesin tanı konmalıdır.
Unutulmamalıdır ki sağlıkla ilgili hiçbir konu ihmal etmeye gelmez.