Hanımlara haberler

Hergün ne kadar su içiyorsunuz?

Hani derler ya “su gibi aziz ol!” işte hayatımız için öyle aziz, öyle değerli birşeydir su. Dünyanın %70’i, insanın %65’i, beynin %85’i, kemiğin %20’si sudan oluşmaktadır. Bu istatistiğe göre söyleyecek olursak; 65 kg’lık bir insanın yaklaşık 40 kg’ı sudur. Su moleküler yapısıyla da şaşırtan bir sıvıdır. Yapısında yanıcı olan hidrojen ve oksijen bulunmasına rağmen, su yakıcı-yanıcı bir madde değildir.

Peki ne kadar su içmek gerekiyor?

Normal bir insan gün içindeki terleme, idrar ve bağırsak hareketleri ile 2.5 lt yani yaklaşık 10 bardak su kaybetmektedir. Sandığımız gibi su kaybı sadece terleme ve idrar ile değil, soluma yani nefes alıp verme ile de olmaktadır. Bunun için kaybedilen suyun yerine tekrar su koymamız gerekiyor. Dolayısıyla doktorların da sık sık dile getirdiği gibi günde 2,5 lt en az su tüketmemiz gerekiyor.

Su tüketirken hangi suyu içtiğimizde önemlidir. Genelde nehir sularının, kuyu – baraj sularına göre daha iyi olduğu söylenir. Özellikle yüksek bir yerden akan nehir suları daha temiz ve sağlıklı olmaktadır.

Aşırı su içmek su zehirlenmelerine sebep olduğu için 5 lt den fazla içmemekte yarar vardır. Bununla beraber çok su içme, şeker hastalığına işaret edebilmektedir. Eğer fazla su içiyor ve sürekli idrara çıkıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var. Su içtikten sonra 2 saat süresince vücudumuz suya ihtiyacı olmaz. Egzersiz yaparken ise bu süre 20 dakikadır.

Su vücudumuzda ne işe yarıyor?

Su terleme ve idrar yoluyla vücudumuzdaki zararlı madde ve toksinlerin atılmasını sağlar. Aynı zamanda vücut ısımızı su kontrol eder. Kandaki maddelerin taşınması sağlar. Aynı zamanda kanın asit-baz dengesini ayarlar.

Su ne zaman içilir?

Suyu düzenli tüketmemizin yanında, hangi zaman aralıklarında içtiğimizde önem arz etmektedir. Yemekten sonra ve yemeğin yanında su tüketmekte bir mahzur yok iken yemeğin üstüne su içmek sağlıklı değildir. Yemekten 2 saat sonra içmek gerekir. Bununla beraber terliyken, banyodan sonra ve meyve yedikten sonra su içmek sağlıklı değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

detoks nasil yapilir

Detoks Yapma Yolları Nelerdir? Kimler Detoks Yapabilir?

Birçok insanın merak ettiği detoks ile ilgili olarak vücutta sağlıklı şekilde toksinlerden kurtulmak istediğinizde detoks …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir