Hanımlara haberler

Çocuklarda geniz eti büyümesi

Çocuklarda görülen iştahsızlık gibi sorunların altında geniz eti büyümesi problemi yatabiliyor. Çocuğun huysuz davranması ve yemek yemeyi reddetmesi şeklinde belirtiler gösterebiliyor. Çok sık   görülen bu rahatsızlık ilaçla tedavi edilemediğinde yaklaşık 20 dakika süren bir operasyon ile tedavisi yapılmaktadır.

Eğer geniz eti büyümüş ve mikrop barındırmaya başlamışsa etrafında bulunması dolayısıyla kulak ve sinüste enfeksiyonlara neden olabilir. Aynı zamanda büyüyerek genizi tıkayan geniz eti, orta kulağın östaki tüpü aracılığıyla genize drenajına engel koyduğu için burun akıntısına sebep olmaktadır.

Çocuklarda geniz eti büyümesi

Geniz Eti Büyümesi Çocuk Gelişimini Etkiler Mi?

Tıp dilinde adenoid olarak bilinen geniz eti, burnun arka kısmında yer alan lenf dokusudur. Aynen bademciklerde olduğu gibi vücudumuza solunum yoluyla giren mikroplar için savunma görevi görür. Eğer çocukta akut üst solunum yolu enfeksiyonları meydana gelirse bu durumda geniz eti büyümesi normal karşılanır. Ancak bu enfeksiyonlar tekrar ettiği ve tekrar küçülmediği durumlarda problem teşkil eder. Bazı durumlarda geniz eti adeta pinpon topu kadar büyüyebilir ve burnun arka kısmını tıkayabilir.

Geniz eti büyümesi dolayısıyla yaşanan problemler genel olarak ergenlik öncesi yaş grubundaki çocuklarda görülmektedir. Rahatsızlık kendini ağız açık uyuma, burun tıkanıklığı, uyurken nefes kesilmesi, uyurken ağızdan salya gelmesi gibi belirtilerle gösterir. Bazı durumlarda yüz ve damak gelişiminde anormallikler, dişlerde bozukluk, uykunun kalitesiz olmasından ötürü dikkat dağınıklığı, asabiyet, idrar kaçırma vb. Sorunlar görülebilir. Geniz eti problemi yaşayan çocuklar, burunlarından solunum yapmakta zorlandıkları için ağızlarından nefes alırlar ve bu durum yemek yemelerini etkiler.

Geniz Eti Ameliyatına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Çocuğunuz için yaptırdığınız rutin muayenelerde geniz eti görünmez. Çünkü yumuşak damağın arkasında yer alır. Eğer geniz eti olduğundan şüpheleniyorsanız röntgen grafı veya burundan endoskopla girilme yöntemlerini uygulatmalısınız. Ayrıca bilinmelidir ki her geniz eti büyümesi ameliyat yapılmasını gerektirmemektedir. İlk olarak antibiyotik burun spreyleriyle tedavi yoluna gidilir. Eğer yeterli süre ilaç tedavisi uygulandı ve netice alınamadıysa geniz eti ameliyatı düşünülür. Geniz eti alındığında herhangi bir bağışık sistemi sorununa neden olmaz. Ameliyat öncesi hastanın orta kulak muayenesi yapılıp işitme düzeyi kontrol edilir.

KBB uzmanları tarafından çok sık yapılan bir operasyon olan geniz eti ameliyatı, ortalama 20 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Genel anestezi uygulanıp ağızdan yapılır. Herhangi bir kesi gerektirmez. Ameliyat sonrası 5-10 saat sonra hasta taburcu edilir. Takip eden 3 gün içinde hastanın sıcak ve sert besinlerden uzak durması ve sıcak banyo yapmaması söylenir. Ameliyat sonrası nefes almada düzelme hemen görülür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

yaz hamileligi

Yaz Hamileliğine Özel Öneriler

Yaz ayları insanların genel olarak en çok sevdiği, tatil yapabildiği ve güneşe karşı daha yakın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir