Hanımlara haberler

Çocuk psikolojisine göre iştahsızlık nedenleri

Çocuklarda iştahsızlık problemleri farklı farklıdır. Bunların başında yemekten özellikle bir saat öncesinde çocukların sıvı alımıdır. Bu duruma bir sınırlama getirilmesi sonucunda yemek esnasında iştahsızlık durumu yok olacaktır. Anemi, bağırsak parazitleri ve birtakım hastalıklarda çocuklarda iştahsızlık nedenleri olarak ortaya çıkmaktadır. 15- 18 aylık dönem çocuğunda iştahsızlık genel bir özelliktir. 2 yaşa doğru çocuklarda bazı yiyeceklere daha çok yönelme ve yiyecek seçmeye başlama davranışı görülebilmektedir. Çocuklar 1 yaşına kadar hızla büyümeye başlamasına rağmen bu büyüme hızı 2, 3 ve 4 yaşında bu kadar hızlı görülmemektedir. Çocuğun büyüme ve gelişimi yeterli düzeyde ise iştahsızlık herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. İştahsızlık problemi olan çocuklarda biberon yerine bardak kullanımına başlanmalıdır. Süt, meyve suyu gibi içecekler belirli oranlarda tüketilirken aynı zamanda iştah kesen yiyecek ve içeceklerden yemek öncesi uzak durulmalıdır. Mesela cips, kola, çikolata gibi yiyecek- içecek tüketimlerinde bulunulmamalıdır. Ara öğünlerde küçük porsiyonlarda meyve ya da yararlı kuruyemiş tüketimleri son derece sağlıklı tercihler olacaktır. Küçük dilimlenmiş havuç ya da salatalık gibi sağlık kokan yiyeceklerin yerini hiçbir bakkal ürünü tutmaz.

Grup halinde yaşıtlarıyla beraber yiyecek tüketimlerinde bulunmak iştah gelişimini olumlu yönde destekleyecektir. Diş çıkarma dönemi, ev değişikliği, taşınma nedeni ile hava değişimi, diyabet, konjenital kalp hastalıkları, besin zehirlenmesi, anne- baba ayrılığı, tatil nedeniyle evden ayrılma, hipertiroid gibi hastalıklarda iştahsızlık nedeni olarak bilinmektedir. İştah kaybını fark ettiğiniz an bir uzmana danışarak çocuğunuz için gerekli kontrolleri yaptırmalı ve alınması gereken önlemleri almalısınız. Durum belki de sandığınız gibi değildir. Yani sizin iştahsızlık kabul ettiğiniz durum asıl olarak az yeme gibi görülse de iştahsızlık durumu sizin algıladığınız gibi de olamayabilir. Bu duruma ancak doktor karar verebilir.

 

banner_cocukPsikolojisi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

detoks nasil yapilir

Detoks Yapma Yolları Nelerdir? Kimler Detoks Yapabilir?

Birçok insanın merak ettiği detoks ile ilgili olarak vücutta sağlıklı şekilde toksinlerden kurtulmak istediğinizde detoks …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir